Schokkend: teveel bacteriën in kant-en-klaarmaaltijden
Publicatiedatum: 19 oktober 2016
Uit een uitgebreide test van MAX blijkt dat er in 4 van de 14 (29%) geteste kant-en-klaarmaaltijden voor ouderen alarmerend veel bacteriën zitten. De maaltijden zijn onderzocht door Nutrilab, directeur Pieter Vos is geschokt door de uitkomst. ”Deze maaltijden zijn bedoeld voor ouderen en als je een zwakke gezondheid hebt dan zou je er zomaar ziek van kunnen worden.”
In het kader van de campagne De tanden in ondervoeding onderzocht MAX via een steekproef de kwaliteit van kant-en-klaarmaaltijden van de zes grootste leveranciers van thuismaaltijden voor ouderen. Hoe smaken die maaltijden, wat is hun voedingswaarde en worden ze wel hygiënisch bereid?
Smaak
Het smaakpanel met onder anderen culinair journalist Janny van der Heijden is niet te spreken over de smaak en beleving van de 20 geteste maaltijden. Droge aardappelen, te weinig zout of juist teveel, slap vlees of overgare groente is meer regel dan uitzondering. Slechts één maaltijd (5%) scoort hoger dan een 6, alle andere zitten daaronder. Zeven maaltijden (33%) scoren zelfs een 5 of lager. Janny van der Heijden heeft wel een tip voor de fabrikanten. “Als ze de maaltijden eerst zelfs eens goed zouden proeven, dan zouden ze er zelf al heel wat fouten uit kunnen halen.”
Voedingswaarde
Vervolgens zijn per bedrijf twee maaltijden door een onafhankelijk laboratorium geanalyseerd op de aanwezigheid van onder anderen eiwit, zout en andere voedingsstoffen. Ook de hoeveelheid groente is door een diëtist beoordeeld. Conclusie? Met name de vegetarische maaltijden bevatten minder eiwitten dan de aanbevolen 25 gram. Gemiddeld is de hoeveelheid zout in de maaltijden redelijk, echter in één maaltijd zit meer dan de aanbevolen hoeveelheid zout die per dág is toegestaan. En de portie groente is vaak ook te klein; slechts één op de 7 geteste maaltijden bevat de door het Voedingscentrum aanbevolen hoeveelheid groenten van 200 gram.
Microbiologische veiligheid
De geteste bedrijven werken verplicht volgens de hygiënecode en moeten daarmee aan de wettelijk verplichte HACCP-eisen voldoen. MAX heeft het lab gevraagd om te onderzoeken of dat ook uit de maaltijden blijkt. Het resultaat is schokkend: het aantal bacteriën dat in vier (29%) van de maaltijden is aangetroffen overschrijdt de grens van de toegestane hoeveelheid bacteriën fors. Deze maaltijden zijn bovendien afkomstig van vier verschillende bedrijven, wat duidt op een breder probleem in deze sector. In een reactie zegt het Voedingscentrum: “Het is heel erg dat ouderen die soms al een zwakke gezondheid hebben ziek kunnen worden door het eten van deze maaltijden.”
Resultaten
Een overzicht van de uitgebreide resultaten van de maaltijdtest vindt u in het dossier Ondervoeding op MAX Vandaag. De resultaten zijn opgedeeld in:
Woensdag 19 oktober 2016 om 19.20 uur op NPO 2 staat het consumentenprogramma Meldpunt! in het teken van de maaltijdtest. Kijkt u ook?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
De vrijemarkt, de zelfregulering bewijst maar weer dat ze ons vertrouwen niet waardig zijn.Deze ondernemers
zijn alleen bezig met geld verdienen.Er is te weinig controle op ons voedsel, de producenten hebben kennelijk te weinig HART om persoonlijke verantwoordelijkheid te nemen om gezond/smakelijk voedsel te leveren o.a. aan onze ouderen.
We hebben genoeg werkeloze burgers die geschoold kunnen worden als voedselcontroleur, stel voor dat we een deugelijk/corruptvrij onafhankelijke instantie bevoegdheden toekennen/geven om indien nodig zware maatregelen/geldboetes/vrijheidsbeperkingen opleggen-de voedsel vergiftigingen nemen toe,de gezondheidskosten die hieruit voortkomen(buiten het ongemak) mag de burger vanzelfsprekend zelf ophoesten-het kan deels gefinancierd worden door een extra potentiele naheffing/belasting op de netto winstmarge van alle ondernemers die voedselbereiden voor consumenten.Zij die verantwoord ondernemen zijn hiervan ontheven
Ps:directeuren/eigenaren/managment,… persoonlijk aan de schandpaal slaan bij veel pleging/wanbeleid.Een optie lijkt me,net als bij het programma”opgelicht” publiekelijk volgen aanspreken,lijkt me een mooie tegenhanger voor de “sterren van michelin” die we mogelijk ook zouden kunnen toepassen op de MASSALE VOEDSELBEREIDINGS-INDUSTRIE, toch?,..of is dat te gortig voor ons Nederlanders.