Vis taco van Bart van Olphen
We eten vrij weinig schol in Nederland. En dat is gek volgens Bart van Olphen, want doordat we goed omgaan met de Nederlandse wateren gaat het goed met de schol. Het aantal schollen is sinds de jaren 50 niet zo hoog geweest als nu. U maakt er bijvoorbeeld een overheerlijke vis taco mee.
Ingrediënten:
Voor het beslag
- 150 gram gezeefde bloem
- 100 gram panko (broodkruimels)
- 1 ei geklutst
Voor de saus:
- 3 eetlepels yoghurt
- 3 eetlepels crème fraîche
- rasp en sap van 1 citroen
- 1 theelepel mierikswortelcrème
- 4 blaadjes munt fijngehakt
Voor de salsa:
- 2 tomaten, zaadlijsten verwijder en in kleine blokjes gesneden
- 1 rode ui in ringen
- 1 handvol peterselie fijngehakt
- 1 handvol koriander fijngehakt
- sap van 1 limoen
Overige ingrediënten:
- 8 taco’s
- 600 gram schol in stukken van 5 centimeter
- 8 bladen sla
- 1 rode ui in in ringen
- 1 avocado ontpit en in blokjes gesneden
- 2 Spaanse rode pepers in ringen
- 1 limoen, rasp en partjes
- 4 takjes koriander, blaadjes grof gesneden
- olie om in te bakken
- zout en peper
Bereidingswijze:
Meng voor het beslag de bloem en het bakpoeder in een grote kom. Om zo min mogelijk klontjes te krijgen mengt u eerst met een garde al roerend beetje bij beetje de melk door de bloem en voegt u vervolgens al kloppend het ei toe tot u een glad deeg heeft. Voeg ten slotte wat zout toe. Zet het beslag een half uur in de koelkast.
Meng voor de saus de yoghurt, crème fraîche, citroenrasp, citroensap, de mierikswortelcrème en munt door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Zet apart.
Maak de salsa door de tomatenblokjes te mengen met de Spaanse peper (zonder zaadlijst) en rode ui. Meng het sap van de limoen er door en de fijngehakte peterselie en koriander. Breng op smaak met zout en peper. Zet ook apart.
Verhit de olie in een frituur- of diepe pan tot 180 graden.
Verwarm de taco’s in de oven en zet ze apart.
Dep de stukjes vis droog met keukenpapier. Bestrooi ze aan beide kanten met zout en peper. Haal ze door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door de panko en frituur in 3-4 minuten goudbruin en krokant. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
Leg de taco’s op een plank of schaal en beleg ze achtereenvolgens met een blaadje sla, de stukjes gebakken vis, salsa, uienringen, blokjes avocado en jalapeño. Doe er vervolgens wat rasp van de limoen over en serveer met de saus, koriander en partjes limoen.
(Bron: Bart van Olphen)