Duur 06:00
Gepubliceerd op 12 oktober 2016

Slapen is onmisbaar

Een goede nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. Maar hoeveel slaap heeft u nodig? En hoe haalt u het maximale uit uw slaap?

Slapen is onmisbaar

Slapen is net zo onmisbaar voor ons als voedsel en water. We begrijpen dan misschien nog nauwelijks waarom we moeten slapen, toch halen de effecten van onze slaap op ons welbevinden geregeld het nieuws. Slaap wordt steeds meer gezien als de derde pilaar van een goede gezondheid. En dat is eigenlijk nog zwak uitgedrukt: slaap is het fundament waarop de 2 andere pilaren rusten, vertelt Matt Walker van de universiteit van Californië. “Er bestaat geen weefsel in het lichaam en geen proces in de hersenen dat geen baat heeft bij een goede nachtrust, en niet aantoonbaar te lijden heeft onder een slechte.”

Kwaliteit van slapen

Het wordt steeds duidelijker dat de kwaliteit van onze slaap, naast effecten op het opslaan van herinneringen en op herstel- en groeiprocessen, een scala aan andere gevolgen heeft. Spendeert u te weinig tijd in dromenland, dan is de kans groot dat het emotioneel mis gaat en zult u minder goed in staat zijn om verstandige beslissingen te nemen. Ook is een slechte nachtrust bijvoorbeeld geassocieerd met obesitas en diabetes type 2. Daarnaast wordt slaapgebrek steeds vaker aangewezen als oorzaak van psychische problemen als depressie, bipolaire stoornis en schizofrenie, en zelfs van neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Verder raakt uw biologische klok in de war als u op de verkeerde momenten slaapt, wat ook weer negatieve consequenties heeft.

Hoewel we steeds meer bijleren over het belang van slaap voor allerlei aspecten van onze gezondheid, lijken we juist steeds slechter te gaan slapen. Een recent rapport van de Britse Royal Society for Public Health stelde dat de Britten gemiddeld 1 uur minder slapen dan zou moeten. In Nederland bleek eind 2015 uit een enquête van het bureau Multiscope dat ruim 6 op de 10 Nederlanders een slaapprobleem heeft. Een derde van de ondervraagden zei door dat probleem overdag vermoeid rond te lopen.

Hoeveel slaap hebben we nodig?

Iedereen weet dat 8 uur slaap nodig is voor een goede nachtrust. Maar klopt dat wel? Niemand weet waar deze vuistregel vandaan komt. In enquêtes zeggen de meeste mensen tussen de 7 en 9 uur per nacht te slapen. Dat kan verklaren waarom 8 uur geldt als genoeg. Mensen overschatten echter vaak hoe lang ze onder zeil waren. Misschien redden we het dus best met 7 uur. Dit lijkt het minimaal nodige te zijn. Slaapt u minder dan 7 uur, bleek uit een Amerikaanse analyse, dan heeft u meer kans op obesitas, hart- en vaatziekten, depressie en loopt u kans eerder te sterven. De onderzoekers raden dan ook aan om ten minste 7 uur te slapen.

Uit recent onderzoek blijkt dat we de 7 uur niet halen. Het Amerikaanse Center voor Disease Control en Prevention schat dat 35 procent van de Amerikaanse volwassenen minder dan 7 uur per nacht slaapt. Hoewel Nederlanders gemiddeld 7,5 uur slapen, blijven ook hier velen onder deze grens. In de media leest u regelmatig dat we minder slapen dan vroeger. Het gevolg zou zijn dat we onze gezondheid in gevaar brengen. Niet iedereen is daarvan overtuigd. Onze slaap is de afgelopen 100 jaar niet veel veranderd”, denkt slaapwetenschapper Jim Horne. Wel blijkt uit onderzoeken dat onze genen mede bepalen hoeveel slaap we nodig hebben en dat dit dus niet voor iedereen hetzelfde is. Welke genen er precies een rol in spelen is nog niet duidelijk, maar uit een recent onderzoek onder ruim 50.000 mensen rolde 1 genetische variant die onze slaap 3,1 minuten langer maakt voor elke kopie die we ervan bij ons dragen. Ook verandert naarmate we ouder worden de  hoeveelheid slaap waarmee we toekunnen.

Tips om goed in slaap te komen:

  • Doe alle beeldschermen uit. Kijkt u 2 uur voor u gaat slapen naar een beeldscherm, dan neemt de melatonineconcentratie in ons bloed met 22 procent af waardoor we moeilijker in slaap komen.
  • Zorg voor de juiste temperatuur. De melatonine in ons bloed zorgt dat onze lichaamstemperatuur daalt. Een te warme slaapkamer kan dit proces verstoren.
  • Drink kersensap. Het drinken van een glas (zure) kersensap is rijk aan melatonine.
  • Drink geen alcohol. Alcohol vlak voor het slapen gaan verstoort de diepe slaap.
  • Rook niet. Uit onderzoek blijkt dat de totale slaaptijd met 1,2 minuten afneemt met iedere sigaret die u rookt.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX met Jim Jansen, hoofdredacteur van het blad New Scientist. Het blad deed onderzoek naar slapen.

(Bron: New Scientist)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Rieja says:

    Waarom staat er weer niet bij de tips dat straling van de smartphone je immuunsysteem aantast en het natuurlijk hormoon melatonine. Het grootste gevaar van deze tijd!

    Hanneman says:

    s Avonds als ik slapen ga
    Volgen mij veertien engeltjes na
    Twee aan mijn hoofdeind
    Twee aan mijn voeteneind
    Twee aan mijn linkerzij
    Twee aan mijn rechterzij
    Twee die mij dekken
    Twee die mij strekken
    Twee die mij wijzen
    Naar ‘s hemels paradijzen

    Elly & Rikkert.

    oosterwijck says:

    Rieja,
    Het antwoord op jouw vraag weet je natuurlijk al. … We moeten met z’n allen zoveel mogelijk telefoneren en telefoons kopen. De wetenschappers, weten dat natuurlijk ook en verzwijgen het gevaar van straling en elektronica, in het belang van volk en vaderland.

    Gelukkig slaap ik goed. … Ik heb dan ook geen telefoon. Maar even belangrijk, … ik heb geen zorgen. Ik werk niet meer, en mijn inkomen wordt elke maand gestort, ik kijk ’s avonds TV (de grootste ergernis is al die nutteloze reclame, die de huiskamer word ingesmeten) en werk met de computer (met een glas wijn), tot een uur of 24.00. Dan slaap ik tot 8.00 uur en bedenk, na het rustig wakker worden, wat ik die dag weer eens ga doen. Ik drink een kop koffie maak een ontbijt klaar en ga verder met waar ik de vorige dag gebleven ben of doe een boodschap (met de elektrische fiets). ’s middags ga ik ook een uurtje slapen. ’s avonds maak ik een wandeling, na het avondmaal. En soms, héél soms, moet ik overdag ergens naartoe met de auto, dan verbaas ik me over de drukte en de stress, die al die mensen dagelijks moeten ondergaan. Ik voel me gezond, fit en gelukkig. Mijn bloeddruk is optimaal en cholesterol is binnen de normen, maar wordt elk jaar beter. Ik heb nog nooit zo’n fijn leven gehad als nu. Ik kan dan ook iedereen aanraden, stop met werken, stop met materialisme najagen. Ik dank God elke dag, dat mijn werkgever me 8 jaar geleden op straat gezet heeft.

    Parhesia says:

    Dat slaapproblemen diverse oorzaken kan hebben weten we nu wel,blijft staan dat in de huidige tijd op allerlei manieren/gebied maar wat word aangerommeld met mensen.Bij onze keuzes -die we deels zelf niet grondig vooraf hebben overwogen-ontstaan uiteindelijk innerlijke conflicten die om opheldering/verandering vragen!Veel aangeboden aardsgoed/gebeurtenissen verleiden ons kennelijk om grensoverschrijdend bezig zijn.De moderne slavernij creëert zijn slavenvolk maar we bepalen (naar vermogen)zelf of we ons slaafs willen opstellen/gedragen.
    Tegenwoordig hebben de genen aan alles schuld,ze zijn defect geraakt,..waar willen we nog meer schuldenaars zoeken?Ja,..veel onafgewerkte zaken van alledag worden optenduur gecomprimeerd tot ’n grote stortplaats van ongenoegen.
    De weg zoeken naar soberheid/eenvoud/tevredenheid vraagt om aandacht/tijd,..en,…u raad het,die hebben we dus kennelijk niet.Onze tijd verkwanselen we aan jan en alle vrouw,…de pleuris krijg je er dan van zelf bij.
    Het huidige arbeidsklimaat is verziekt,de verkoopbroche laat je geen rustig moment ontmoeten.De vraag blijft,.wat willen we allemaal NIET doen/hebben,..hoe lang kiezen we nog voor de opdringerige labiliteit van wereldse happyness/gebeurtenissen?Ga meer sporten,afvallen,eet je wel gezond,wat je ook doet,..er komt wel weer ’n goeroe om de hoek die je zorgelijk/ongelukkig praat om aan je ontevredenheid te kunnen verdienen.

    Als ons innerlijkleven in opspraak komt(onze organen etc,)doen we (waar mogelijk) aan medicatie verslaving om de boel te sussen,tot het volgende moment van obstructie zich aanbied gevoed door onderhuidse ergernis.
    Wie overdag wakker blijft,..atent aanwezig..,z’n verantwoording neemt,normen en waarden,moraal omhelst,zijn waardigheid niet verkwanseld, kan ontdekken dat het leven een natuurlijke slaap kan bewerkstelligen.Een troost,… als het allemaal niet gaat lukken slaappillen zijn er in overvloed, alle raad aan smeersels/warm/ koude slaapkamers etc, etc.Het schept enige hoop,maar u moet er “achteraf” wel tijd insteken,…maar daar hadden we nu juist gebrek aan of!! Bent u er nog?? Een gezonde slaap gewenst voor ons allen Nederlanders.

Bekijk ook

Meer