Dinsdag – Bloemkool met uiensaus
Publicatiedatum: 4 oktober 2016
Bloemkool is een groente en valt onder de koolsoorten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Bloemkool bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Ingrediënten (2 personen)
- 2 uien
- 1 teentje knoflook
- 2 kruidnagels
- 1 eetlepel vloeibare margarine
- ½ eetlepel bloem
- 100 ml (groente)bouillon met minder zout
- 1 kleine bloemkool
Bereiding
Pel de uien en de knoflook en snijd ze klein. Fruit daarna de uien met de knoflook en de kruidnagels in de margarine in 10 minuten goudbruin. Strooi de bloem er over en warm dit goed door. Giet er de bouillon bij en laat de saus nog 10 minuten zacht sudderen. Verwijder daarna de kruidnagels. Kook de schoongemaakte bloemkool in 10-15 minuten gaar. Giet de bloemkool af en schenk de saus er over.
Variatietip:
Lekker met gebakken tartaar en aardappelen. Gebruik hiervoor 2 tartaartjes, 1 eetlepel vloeibare margarine en 6 kleine aardappelen.
Extra informatie
Allergie info: Voor het gebruik van margarine en bouillon raadpleeg uw merkartikelenlijst of kijk op het etiket.
Ingrediënten over?
Bewaar uien buiten de koelkast op een donkere, droge plek. Uien nemen snel vocht op en dan gaan ze rotten.
Voedingswaarden per persoon
Recept | Menu | |
Energie | 120 kcal | 430 kcal |
Eiwit | 4 gram | 25 gram |
Koolhydraten | 10 gram | 45 gram |
Vet | 5 gram | 15 gram |
Verzadigd vet | 1 gram | 3 gram |
Vezels | 6 gram | 9 gram |
Zout | 0,3 gram | 0,52 gram |
(Bron: Voedingscentrum)