Al 6 procent van onze stroom komt van windmolens

Nederlandse windmolens hebben vorig jaar ruim 30 procent meer elektriciteit opgewekt dan in 2014. In totaal werd 6 procent van alle in Nederland gebruikte stroom in 2015 met molens opgewekt. Genoeg om 2,5 miljoen huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Aardgas en kolen

Driekwart van de verbruikte elektriciteit wordt in Nederland nog altijd opgewekt met het stoken van aardgas en kolen. De rest komt van biomassa en zonne-energie of uit het buitenland, maar een steeds belangrijker deel komt vanuit de windmolens. In 2015 is een 3e windmolenpark op zee gaan draaien en er worden steeds hogere windmolens neergezet. In totaal produceerden de molens op zee en op land in 2015 7,6 miljard kilowattuur aan elektriciteit.

Rendement omhoog

In de toekomst kan veel meer rendement uit windmolens worden gehaald, omdat ze een stuk groter zullen worden. Volgens de branchevereniging Nederlandse WindEnergie Associatie (NWEA) is windenergie op land een goedkope en bewezen techniek die nog steeds innoveert. Windturbines worden groter, hoger en stiller. “Op dezelfde locatie leveren 2 keer langere rotorbladen (wieken) 4 keer meer productie op. En 2 keer hardere wind door de hogere masten levert 8 keer meer productie op”, aldus de NWEA. De hoogste windmolen meet nu 198 meter, maar een onderzoeker van Energieonderzoek Centrum Nederland voorspelde in het AD een hoogte van 300 meter voor windmolens op land en 350 meter op zee. Ter vergelijking: de Eiffeltoren is 324 meter.

Onderzoek

Uit onderzoek van NUON in juni 2016 blijkt dat vooral jongeren erg positief tegenover windmolens staan. In totaal deden 2.200 mensen mee aan het onderzoek en de helft van de deelnemende jongeren geeft aan er geen problemen mee te hebben wanneer windmolens vlakbij de woning worden neergezet. Ouderen kiezen eerder voor zonne-energie en wijzen windmolens in de buurt van de hand. Margit Deimel, hoofd ontwikkeling windenergie bij Nuon, verklaart dat met het feit dat jongeren met windmolens zijn opgegroeid. “In 1981 verrees in Nederland de 1e windmolen. Sindsdien zijn er vele honderden bijgekomen. Windmolens zijn daarom voor jongeren niet meer weg te denken uit het landschap. Het gevolg is ook dat men er door de bank genomen veel minder moeite mee heeft dan de ouderen, die zich wellicht het landschap zonder windmolens nog herinneren.”

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Peveka says:

    En in Duitsland stoppen ze met de windmolens daar deze geen rendement op leveren.