voedselfraude

Voedselfraude nog altijd groot probleem

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat er 3 jaar na de paardenvleesaffaire nog steeds veel problemen zijn met de echtheid van levensmiddelen. De Consumentenbond onderzocht ruim 150 fraudegevoelige producten en 1 op de 5 keer was het product niet wat het zou moeten zijn.

Onderzoek

De bond vond 50 procent afwijkingen in onderzochte monsters manukahoning, 47 procent in lamsvlees en 31 procent in extra vergine olijfolie. Ook bij oregano (11 procent) en kabeljauw (3 procent) was het niet altijd in orde. Deze producten zijn in elke supermarkt te koop.

Bij het lamsvleesonderzoek werd er in Amsterdamse restaurants 10 keer lamsshoarma of -kebab, lamscurries en lamsgehakt gekocht. Er werd 6 keer geen spoortje lamsvlees gevonden, maar in plaats daarvan rund of kalkoen. In 8 andere porties zat wel wat lam, maar ook ten minste 40 procent ander vlees.

Te gek voor woorden

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat er nog volop werk is voor de levensmiddelensector en de overheid om voedselfraude te voorkomen: “Het is toch te gek voor woorden dat je iets koopt of bestelt en wordt afgescheept met iets anders of iets van mindere kwaliteit.” Aldus de directeur.

De Consumentenbond blijft voor verplichte checks op echtheid en een meldplicht voor supermarkten en fabrikanten als zij afwijkingen constateren.

Wat zijn producten waar vaak mee wordt gefraudeerd?

Olijfolie, vis en biologische producten worden het meest in verband gebracht met voedselfraude (Europees Parlement, 2013 en Moore et al, 2012). Vlees komt niet voor in deze top 10. Andere bronnen melden echter diverse fraudezaken op het gebied van vlees (Food Fraud Network, 2014). Rikilt publiceerde in 2015 een top-9 van productgroepen met de meeste fraudevermeldingen in de periode 2008-2013, zie tabel 1 (Weesepoel en Van Ruth, 2015).

Productgroepen met meeste fraudevermeldingen 2008-2013

1. Kruiden en specerijen
2. Olijfolie
3. Vis en visproducten
4. Melk en melkproducten
5. Vlees
6. Plantaardige olie (anders dan olijfolie)
7. Noten en zaden
8. Honing
9. Overige zee-producten (geen vis)
Uit een andere verkenning blijkt dat gerapporteerde voedselfraude-incidenten in Nederland vooral te maken hebben met vlees(producten), vis(producten), veevoer en eieren. Dit wijkt af van het wereldwijde patroon.

Panelonderzoek

Naast het laboratoriumonderzoek vroeg de Consumentenbond ook ruim 1000 consumenten naar hun mening over voedselfraude. Twee derde van de ondervraagden geeft aan zich zorgen te maken over voedselfraude. Consumenten geven verder aan dat betere en frequentere controles in combinatie met strengere regelgeving kunnen helpen bij het aanpakken van voedselfraude.

Voor meer informatie kunt u het volledige rapport van de Consumentenbond lezen of de resultaten van het panelonderzoek inzien.

(Bron: ANP, de Consumentenbond)

Geef een reactie