Zorgen om veiligheid patiëntgegevens

Patiënten maken zich zorgen over de veiligheid van hun gegevens, zo blijkt uit onderzoek van Patiëntenfederatie Nederland. Meer dan de helft (54 procent) denkt dat zijn of haar gegevens bij de zorgverzekeraar niet veilig zijn. De organisatie ondervroeg ruim 6600 patiënten over hun privacy.

Toegang tot medische gegevens

Zorgverzekeraars voeren een aantal (wettelijke) taken uit waarvoor zij informatie over hun verzekerden nodig hebben. Daarvoor mogen zij persoonsgegevens verwerken, waaronder de medische gegevens. Deze informatie hebben zij nodig om bijvoorbeeld een declaratie goed te kunnen afhandelen. Van de ondervraagden zegt 78 procent dat de zorgverzekeraar hen vooraf moet informeren voor er informatie wordt opgevraagd bij een behandelaar. 8 procent vindt dat niet nodig en nog eens 8 procent vindt dat de zorgverzekeraar de patiënt na afloop van de inzage moet informeren.

Verdenking van fraude

6 van de 10 ondervraagden is ervan op de hoogte dat de zorgverzekeraar inzage heeft in het dossier voor fraudeonderzoek. 4 op de 10 weet niet dat de verzekeraar dit zonder toestemming mag doen. Mensen vinden wel dat er echt een verdenking van fraude moet zijn voor het onderzoek wordt gedaan. Bovendien geeft een groot deel van de ondervraagden aan dat de verzekeraar beter eerst met de patiënt zelf contact kan opnemen om rekeningen te controleren, voor het dossier wordt opgevraagd.

(Bron: ANP)

Geef een reactie

Reactie

    Hanneman says:

    Inkopper! Uw zorgverzekeraar heeft maling aan ú! U bent namelijk geen zorgvrager maar kostenpost. En ál wat er aan geld gegenereerd kán worden dat zál gegenereerd worden. Nog eventjes en ook privacy wordt afgedaan als “links geleuter”. Het is eigenlijk allemaal vrij eenvoudig. We hebben een criminele regering die criminele bedrijven steunt dus kunt u er gevoeglijk van uit gaan dat uw rechtspositie eigenlijk een papieren is. En voor waar die rechtspositie toch iets substantieels lijkt te zijn is de weg naar de rechter buitengewoon ingewikkeld en duur gemaakt. Wat eigenlijk in dit geval overbodig was want ik denk dat de gemiddelde particulier het áflegt tegen de juridische slagkracht van de verzekeraars.