Te koop: gebruikte windmolens

Windmolens die technisch nog prima in orde zijn, worden in Nederland steeds vaker afgebroken. Honderden turbines worden tweedehands aan het buitenland verkocht en dat levert nog flink wat op.

Een tweede leven

De komende jaren gaan honderden oudere windmolens vroegtijdig tegen de vlakte, zo blijkt uit verschillende geplande projecten. Energiebedrijven en boeren halen de molens neer omdat de subsidietermijn, die standaard 10 tot 15 jaar duurt, afloopt. De molens moeten het veld ruimen om plaats te maken voor grotere vervangers. Windmolens zijn voor energiebedrijven, coöperaties en boeren na 10 tot 15 jaar namelijk niet meer rendabel. De subsidietermijn voor de turbines is dan verstreken en omdat de stroomprijs laag is, hebben ze geen nut meer. Een nieuwe subsidie is alleen verkrijgbaar als een nieuwe, grotere windmolen de plaats inneemt van de oude. In sommige provincies geldt zelfs de regel dat bij de plaatsing van een grote, nieuwe windmolen twee kleinere moeten verdwijnen. Voor energiebedrijven is het vaak aantrekkelijk om nieuwe windmolens te plaatsen op een plaats waar al oudere molens staan. Verzet in de omgeving is daar vaak kleiner. Verder is het papierwerk al deels op orde: dat scheelt tijd. Ook sturen verscheidene Nederlandse provincies erop aan dat voor de plaatsing van één grote nieuwe turbine enkele bestaande kleintjes verdwijnen.

Booming business

De ‘oude’ molens zijn voor handelaren ontzettend interessant. Er wordt zelfs gesproken over booming business en de komende maand wordt een heuse webshop voor windturbines en onderdelen geopend. Met één muisklik kan een koper vanuit het buitenland een bestelling plaatsen, aldus initiatiefnemer Spares in Motion. “Je bestelt net zo makkelijk een tweedehands windmolenpakket als een nieuwe spijkerbroek”, zegt directeur Marc Huyzer van het internetplatform.

50% korting

De windmolens gaan grofweg voor de helft van de prijs weg, maar zijn dan nog altijd enkele tonnen waard. De kleinere windmolens die in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken worden neergehaald, gaan naar Italië en Ierland. Deze landen hebben een zwakker stroomnet waar de kleinere molens beter bij passen. De goedkopere exemplaren gaan vooral naar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. Nieuwe eigenaren bouwen de molens weer op voor de productie van groene stroom. Deskundigen vinden gesleep met functionerende windmolens niet ideaal. Maar ze zijn blij dat de turbines een tweede leven krijgen in verre oorden en niet op de schroothoop belanden.

(Bron: nos.nl, trouw.nl)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Rahimi says:

    Beste heer/mevrouw,

    Ik heb zojuist uw artikel gelezen. Ik heb een aantal maanden terug contact gehad met een aantal bedrijven uit Afghanistan en hierbij werd mij onder andere gevraagd om groene stroom voorziening. Nu zie ik dat er windmolens worden aangeboden voor 50% korting. Ik zou graag verder informatie en de juist contactpersonen hiervoor willen spreken. Bij deze vraag ik u mij verdere informatie toe te lichten.

    U kunt mij contacteren via de mail. Ik hoop snel een reactie te ontvangen.

    Met vriendelijke groet,

    Rahimi

      MAX Vandaag says:

      Beste Rahimi, bedankt voor uw bericht. Wij hebben u een e-mail gestuurd.

    Zumrawi says:

    Graag contact opnemen met mij over de windmolen voor Afrika !
    Alvast bedankt .

    metalotehnika b.v. says:

    Beste heer/mw
    Graag contact over grote gebrukte windturnine voor zuid-europa