Barbecuesauzen zitten boordevol suikers

Het barbecueseizoen is in volle gang. En wat mag er bij een barbecue niet ontbreken: de saus. Maar wie denkt dat er in sauzen geen suikers zit heeft het mis. Want barbecuesauzen bestaan voor een kwart tot een derde uit suiker. Gemiddeld zitten er 7 suikerklontjes in 100 milliliter saus. Dit blijkt uit eigen onderzoek van voedselwaakhond foodwatch.

Zelfregulering

Het huidige kabinet heeft afspraken met de voedselindustrie gemaakt over de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in producten. Dit is vastgelegd in het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Dit akkoord moet leiden tot een gezonder productaanbod voor de consument. Toch lijken deze afspraken niet sterk en kunnen ze niet voorkomen dat in de 42 onderzochte sauzen een enorme hoeveelheid suiker is verwerkt. Voor sauzen zijn tot op heden alleen afspraken gemaakt over het zoutgehalte. Foodwatch vindt dat de overheid meer moet doen om het teveel aan suiker in producten aan te pakken. “Minister Edith Schippers van Volksgezondheid moet haar naïeve geloof in zelfregulering loslaten, de voedingsindustrie waakt niet over de gezondheid van de consument”, aldus Sjoerd van de Wouw van foodwatch.

Gezonder leven

De verborgen suikers zijn een belangrijke oorzaak van de door de Wereldgezondheidsorganisatie geconstateerde obesitasepidemie. Bijna de helft van alle Nederlanders kampt met overgewicht. Ook steeds meer mensen hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziektes en diabetes type 2 met een stijging van de zorgkosten als gevolg. “De voedingsindustrie voegt vrijwel overal veel suiker aan toe, zoals sauzen, soepen en zelfs groenteconserven en vleeswaren. Op die manier krijgen consumenten ongemerkt veel te veel suiker binnen’’, zegt Van de Wouw. Met duidelijke etiketten en een lagere belasting op gezond voedsel dan op ongezond voedsel, is de consument meer geholpen op weg naar een gezond voedingspatroon.

Supermarktketen Albert Heijn liet begin augustus 2016 weten nog dit jaar het suikergehalte te verlagen van honderd producten van het eigen merk.

(Bron: ANP/foodwatch)

Geef een reactie