Niet vinken maar vonken
Publicatiedatum: 13 juli 2016
Mijn oudtante Frieda was een echte suikertante. Een goed schoolrapport leverde meestal een zilveren rijksdaalder op. Dat zou nu een euro zijn, maar in de jaren 60 van de vorige eeuw vond ik dat heel wat. Zij had een drogisterij die zij na de dood van haar man had voortgezet. Toen zij 65 werd verkocht ze de zaak en ging wonen in het net gebouwde verzorgingshuis. Daar leefde zij nog 20 jaar in goede gezondheid op een kamertje van 3 bij 4 meter. Dat heette een verzorgde oude dag. Als je wat ging mankeren werd je overgeplaatst naar een verpleeghuis.
Tegenwoordig willen we zo lang mogelijk thuis blijven wonen. In het verzorgingshuis wonen geen gezonde bejaarden meer, maar ouderen die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen. Het verzorgingshuis van nu is het verpleeghuis van vroeger. In het verpleeghuis van nu komen de patiënten terecht die in de laatste maanden van hun leven heel veel zorg nodig hebben.
Gek genoeg werken er in het verpleeghuis van nu nog steeds verzorgenden met dezelfde opleiding als in de vorige eeuw. Is het gek dat de zorg dan wel eens tekort schiet? De Inspectie voor de Gezondheidszorg reageert met meer controleren. Of er wel voldoende vinkjes gezet worden op de medicatielijsten. Of er voldoende protocollen in de kast staan.
Patiënten letten vaak op andere zaken. Of er naar ze geluisterd wordt. Of er aandacht is voor de voeding. Of er leuke activiteiten georganiseerd worden. De tevredenheid van de bewoners verschilt vaak van de slechte rapporten van de Inspectie. Dat begrijp ik: je kunt de kwaliteit van de zorg beter van binnen uit controleren en niet van buiten af.
Zorgprofessionals leren in hun opleiding dat ze het eigen werk moeten controleren. Dat er een kwaliteitssysteem moet zijn dat gebaseerd is op afgesproken normen. Dat ze elkaar scherp houden op de geleverde kwaliteit. Dat ze gaan voor voortdurende verbetering van hun werk. Dat betekent: niet streven naar het afvinken van lijstjes, maar zó goed zorgen dat de vonken eraf vliegen.
Als we verpleeghuizen willen, waar we zelf zo nodig willen wonen, dan moeten we daarin investeren. Niet in steeds meer controle van buitenaf, maar in verbetering van de opleiding van de mensen die daar willen werken. Verpleeghuisbewoners zijn de moeilijkste patiënten vanwege de combinatie van veel lichamelijke en psychische kwalen. Daar heb je de best opgeleide mensen voor nodig. Dat mag wat kosten.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Je zou ook kunnen redeneren dat er eens wat minder managers aan het roer staan. Een verzorgende brengt ook meer tijd door met rapporteren dan met de bewoner. Rapporteren is goed maar het mag ook best wel wat minder. Bovendien zijn de verzorgenden veel te veel belast. Kijk naar de nachtdiensten, in de meeste verpleeg- en verzorgingstehuizen veel te weinig. Waarom? Bezuinigingen. Gewoon niet meer te betalen. Wel de managers die meestal niets weten over het verplegen of verzorgen. Opgeleid voor een managerfunctie maar meestal niet met kennis van zorg erbij. Ikzelf heb een opleiding gedaan en neemt u van mij aan dat die pittig was en meer dan voldoende. Maar als je te weinig tijd hebt om het geleerde in praktijk te brengen krijg je fouten en problemen.
Je kun aan het gehele systeem zijn, dat het een systeem is om de zorg de nek om te draaien. Die z.g. managers met die belachelijk hoge topsalarissen, dragen niets bij aan een betere zorg, ze halen alleen de kas leeg. De handen aan het bed zijn de meeste tijd bezig met rapportage en administratie. Vervolgens worden steeds minder mensen ingezet op de werkvloer, terwijl er zoveel werkloosheid is. Als het echt de bedoeling is om de zorg te verbeteren: flikker die managers de staat op en gebruik hun topsalaris voor 10 verzorgende, meer, in dienst te nemen. Flikker die administratie de deur uit en laat de vrijgekomen uren besteden aan zorg. En tot slot, neem 10 werklozen extra in dienst per zorginstelling. Dat scheelt een hoop werk voor het UWV. Die overtollige mensen die nu bij het UWV, al die werklozen afhandelen, kunnen overgeplaatst worden naar de zorg. … Tot slot vervang Rutten door mij, dan zul je zien dat het mogelijk is, dat per 2 bejaarden, één verzorgende werkzaam is. Vervang Jetta Kleinsma door een zorg-robot en het gaat nog beter in dit land.