Goldman Sachs fraudeerde met Nederlands pensioengeld

De Amerikaanse belegger Goldman Sachs heeft gefraudeerd met Nederlands pensioengeld. Dat stellen zowel ABP als Pensioenfonds Vervoer in juridische documenten waaruit MAX in de documentaire Zwarte Zwanen 2 – Schatrijk met uw pensioenpremie citeert. Van die fraude werd geen aangifte gedaan bij justitie. Volgens ABP en haar belegger APG is dat ‘niet gebruikelijk’ in de pensioenwereld, zo verklaren ze tegenover MAX.

Schikkingsovereenkomst

ABP en andere grote beleggers investeerden tussen 2004 en 2006 bijna 54 miljard dollar in rommelhypotheken die Goldman Sachs uitkoos. Hoeveel miljard ABP precies voor zijn rekening nam is onbekend. ABP wil de schade die het door Goldman Sachs leed niet bekend maken. Met Goldman Sachs sprak het grootste Nederlandse pensioenfonds geheimhouding af in een schikkingsovereenkomst. ABP maakte in 2013 de schikking bekend, maar meldde toen niet dat Goldman Sachs gefraudeerd had. Het pensioenfonds sprak toen over ‘valse en misleidende beweringen’.

ABP en APG erkennen nu tegenover MAX dat ze Goldman Sachs van fraude beschuldigden. Van die beleggingsfraude werd geen aangifte gedaan. Mede omdat strafvervolging ‘niet zou bijdragen aan het terug claimen van de geleden schade, maar dit zelfs in gevaar zou brengen’, aldus ABP en APG.

Geheimhouding

Ook Pensioenfonds Vervoer verloor door nalatigheid van Goldman Sachs Asset Management veel geld: 250 miljoen euro. Of het pensioenfonds van de vrachtwagenchauffeurs iets van dat verlies terug kreeg, blijft geheim. Pensioenfonds Vervoer sloot een zelfde geheime schikkingsovereenkomst met Goldman Sachs als ABP. Daarin ligt vast dat alle bedragen geheim moeten blijven.

MAX citeert in Zwarte Zwanen onder andere uit het rechtbankstuk dat Pensioenfonds Vervoer bij de Londense rechtbank, de High Court of Justice, deponeerde. Het fonds beschuldigt in de dagvaarding de bank van ‘nalatigheid, opzettelijk tekortschieten, fraude of contractbreuk’. Ook verzaakte de bank haar zorgplicht. Daarnaast beschuldigt Pensioenfonds Vervoer Goldman Sachs van ‘proprietary trading’: de vermogensbeheerder speculeerde op waardedaling van beleggingen van het Pensioenfonds om er zelf beter van te worden. In 2006 bracht het pensioenfonds 5,4 miljard euro bij Goldman Sachs onder beheer.

Pensioenfonds Vervoer deed geen aangifte van de strafbare feiten bij justitie. Geen van de betrokken bankiers of verantwoordelijke pensioenfondsmedewerkers heeft zich voor de rechter moeten verantwoorden. Uiteindelijk werd Goldman Sachs als vermogensbeheerder door het pensioenfondsbestuur aan de kant geschoven. Omdat ‘de resultaten niet voldoen aan de verwachtingen van het bestuur’, zo stond in een verklaring.

Goldman Sachs wil in de documentaire geen commentaar geven.

De Nederlandse pensioenwereld doet nog steeds zaken met Goldman Sachs. Minister Dijsselbloem vindt Goldman Sachs een kandidaat voor de begeleiding van de beursgang van staatsbank ABN-Amro.

Geef een reactie