Krijns groentips voor juli
Publicatiedatum: 6 juli 2023
De julimaand biedt tuiniers vaak wat extra uitdagingen, in de vorm van droogte of juist hevige regenbuien en ongedierte. Daarnaast kunnen vaste planten nu wat extra aandacht gebruiken. Kweker en hovenier Krijn Spaan geeft voor elke maand handige tips voor uw tuin. Kijk snel wat er in juli allemaal in de tuin moet gebeuren!
Blauwe regen
Als u de blauwe regen vorige maand nog niet gesnoeid heeft, dan moet dat deze maand nog gebeuren. Snoei de zijscheuten tot 3 à 4 ogen/ scheuten terug. Bij de blauwe regen geldt ‘snoeien doet bloeien’ en in het geval van de blauwe regen moet dat in februari nog een keertje gebeuren. Hoe, leest u in Krijns tip en ook op welke plek u hem het beste kunt zetten.
Water geven
Vaak is de julimaand warm en vooral droog. Regelmatig water geven is dan het devies. Zeker bij nieuwe aanplant. Hoe u het beste water geeft leest u in Krijns tip water geven en droogte.
Tweejarigen zaaien
Om volgend jaar volop van bloeiende tweejarigen te genieten, is het nu de tijd om die te zaaien. Dat kan zowel in bakjes of in de volle grond en u kunt bijvoorbeeld kiezen voor vergeet-mij-niet, stokroos of vingerhoedskruid. Hoe behandelt u de zaailingen als het flink regent? Krijn vertelt het u in zijn tip.
Opbinden
Inmiddels zijn de vaste planten in de tuin flink uit de kluiten gewassen. Niet alle stengels zijn even stevig en sommige planten hebben echt een steuntje nodig. Doen we dit niet tijdig, dan kunnen ze plat gaan liggen en dan zijn ze in veel gevallen niet meer overeind te krijgen. Krijn geeft u tips hoe u dit opbinden kunt aanpakken.
Herfstasters
Ondanks zijn naam kan de herfstaster al in juli zijn bloemenpracht laten zien. En dat blijven ze tot ver in het najaar doen. Lees Krijns tips over de toppers onder de herfstasters en welke variant er nu al in bloei komt.
Salvia
Met bijna 1000 soorten is de Salvia één van de grootste plantengeslachten. Ze worden vanwege hun rijke bloei en prachtige kleuren ook vaak in onze tuinen toegepast. Hoe zorgt u ervoor dat u planten blijven groeien en bloeien? Lees de tip van Krijn en bekijk mooie opties voor in uw tuin.
Mesten
Dit is een goede tijd om de planten weer te mesten. De meststoffen zijn vaak inmiddels alweer uitgespoeld en veel vaste planten moeten nog flink groeien, waar energie voor nodig is. Krijn vertelt u welke planten nu wat extra mest kunnen gebruiken en hoe u daarbij te werk moet gaan.
Veenmollen
Heeft u wel eens veenmollen in uw tuin gezien? Dat is geen goed nieuws, want ze vreten de wortels van alle planten op en het gevolg is dat de plant uiteindelijk doodgaat. Bekijk hoe ze eruit zien en hoe u ze kunt bestrijden.
Dode knoppen in de Rhododendron
Midden zomer zitten er vaak cicaden op Rhododendrons. Ze verspreiden een schimmel waardoor de bloemknop doodgaat, dus u bent ze liever kwijt dan rijk. Het is wel even een klusje, maar de aanhouder wint. Bekijk hoe u dat doet.
Droogte
Elk jaar hebben we er wel een periode mee te maken: droogte in de tuin. Hoe houd u uw planten gezond en hoe kunt u het beste met de droogte omgaan? Krijn vertelt het u.
Oogsten uit de groentetuin
Het is de tijd om de in het voorjaar gezaaide en geplante groenten te oogsten. Vooruitkijken is nu ook handig. Wat wilt u de komende maanden en in de winter uit de moestuin eten? Krijn geeft tips over de groentetuin, de groentetuin deel 2 en moestuin.
Wortelluizen
Witte uitstulpingen ontdekt aan de voet van uw bomen? Dan kunt u te maken hebben met wortelluizen. Bekijk hoe ze eruit zien en wat u er tegen kunt doen.
Japanse duizendknoop
Wie de woekerende Japanse Duizendknoop in de tuin heeft, wil misschien het liefst naar drastische middelen grijpen. Oftewel gif, maar er is ook een milieuvriendelijke manier.
Het gazon
Tijdens droogte heeft uw gazon het zwaar te verduren. Sproeien zorgt er daarnaast voor dat voedselstoffen wegspoelen. Krijn vertelt u hoe u uw grasveld gezond houdt tijdens de zomermaanden.
Perzikkruid
Voor wie op zoek is naar een sterke, bloeiende plant voor een schaduwrijke plek in de tuin, raadt Krijn de Persicaria, oftewel perzikkruid aan. Lees meer over deze vrolijke bloeier.
Buxusmot
Als u de buxusmot het op uw mooie, groene buxussen voorzien heeft, is dat heel slecht nieuws voor het mooie struikje. Toch is het niet altijd een verloren zaak en Krijn geeft u tips hoe u uw buxus kunt redden.
Droge zomers
De zomers zijn tegenwoordig vaak erg droog en dat heeft een nadelige invloed op onze tuinen. Groei stagneert en de planten gaan soms zelfs dood. Krijn adviseert wat u kunt doen om de schade binnen de perken te houden.
Agapanthus
Agapanthus of Afrikaanse lelie is er in een smalbladige en breedbladige soort. De 1e is redelijk winterhard, de 2e moet als kuipplant gehouden worden. Bekijk Krijns verzorgtips en deel II.
Geranium Rozanne
Geranium Rozanne is ontstaan door 2 soorten te kruizen. Krijn vertelt hoe u deze lang bloeiende bodembedekker het beste mooi kunt houden. Ook vertelt hij hoe u geraniums als bodembedekkers kunt toepassen.
Wintergroente
Juist in de zomer is het goed om over wintergroente na te denken, want het is iets om tijdig mee te beginnen, om tijdens de winter te kunnen oogsten. In deel II vertelt hij er nog meer over.
Luizen alleen in grote aantallen een probleem
Kleine hoeveelheden luizen zijn volgens Krijn te accepteren. Die kunnen weinig kwaad. Anders wordt het als het er veel zijn. Daarvoor geeft hij u oplossingen.
Meer tips
We voegen elke week nieuwe groentips toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt natuurlijk ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.
Lees ook: zo houdt u uw gazon mooi en gezond tijdens zomerse omstandigheden, buxusstruik redden of toch liever vervangen met alternatieven en slim water geven bij aanhoudende hitte.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik ben het meest trots op mijn rozen (type Nostalgie) en de campanula persicifolia.
Binnenkort komt ook de phlox uit en dan is de achterkant van de tuin vol phlox.
Een zee van bloemen is inderdaad leuk en wat nog mooier is de hommels, bijen en vlinders genieten en dubbel van.
Sinds korte hebben wij een balkon op het Zuidwesten, dat betekent als er veel wind is (en dat is er tegenwoordig) de planten erg veel moeten verduren, heeft iemand een leuke tip voor mij?
Ik ben juist trots op de jaarlijkse Action zooi!
Dat zijn plastic bloemen in huis voor de vakantie, niemand die water hoeft te geven en langer dan maand weg valt niet op.
Doos onder brievenbus zodat je die zooi in 1x kunt wegschuiven bij voordeur zonder achterom te moeten.
Voor mijn alleen bodemloze planten bakken die zelf water pakken want potten verdrogen sneller.
En denk vooraf na over hoeveel zaad sommige mooie bloemen in je tuin strooien en veel werk veroorzaken als je te laat bloemen die uitgebloeid zijn plukte.