Duur 04:54
Gepubliceerd op 21 februari 2012

Kinkhoest

Kinkhoest is een ziekte aan de luchtwegen veroorzaakt door een bacterie. Het gaat gepaard met langdurige hevige hoestbuien, soms met opgeven van wat taai slijm, soms met overgeven of zelfs blauw aanlopen.

Kinkhoesvaccinatie

Vaccineren voorkomt niet altijd dat we ziektes niet krijgen. Bij mazelen, tetanus en rode hond werkt vaccineren wel, maar voor sommige ziektes blijkt vaccinatie niet 100% te werken. Onder studenten komt weer bof voor, de griepprik werkt maar voor 50%, en de kinkhoestvaccinatie blijkt ook niet altijd te werken. Een aantal jaren geleden kwam kinkhoest vaker voor te komen bij 4-jarigen waardoor hervaccinatie op 4-jarige leeftijd is gestart met een beter werkzaam vaccin. Maar ook onder ouderen komt kinkhoest weer voor. Misschien is het vaccin niet 100% werkzaam of is de bacterie die kinkhoest veroorzaakt iets veranderd zodat het vaccin die bescherming niet kan bieden.

Hoest of kinkhoest

Hoesten komt meestal van griep- of verkoudheidsvirussen. Dat kan zo een paar weken duren, vaak met snotterigheid en keelpijn en soms ook met koorts. Bij rokers duurt hoesten altijd twee keer zo lang. Mensen met COPD hoesten ook veel langer. Sterker nog, als ouderen lang hoesten is de kans dat het COPD is groter. Kinkhoest is goed herkenbaar. Het hoesten gaat vaak gepaard met uithalen, ‘kinken’ heet dat.

Niet heel erg, maar het aanhoudende hoesten in buien is vaak het grootste probleem. Soms gaat dat zover dat men er van moet braken. Kinkhoest gaat bij volwassenen altijd vanzelf over, al duurt het wel drie maanden. Er helpt ook niets tegen, antibiotica niet en hoestdrankjes al helemaal niet. De ziekte is via hoestdruppeltjes overdraagbaar. De besmettelijkheid kan met antibiotica wel wat minder worden, dus wanneer men zeker weet dat men kinkhoest heeft, dan is penicilline zinvol. Bij pasgeboren baby’s is het een ernstige ziekte, omdat ze door het hoesten vaak geen kracht overhouden om te drinken. De eerste inenting is bij 2 maanden met de bekende DKTP-prik, pasgeboren baby’s zijn zeer vatbaar voor kinkhoest en kunnen in zo’n hoestbui blijven. Als het kinkhoest is is het verstandig om bij zwangere vrouwen en baby’s weg te blijven. Na een maand is het niet meer besmettelijk.

Hervaccinatie

Behalve vaccineren is er niets te doen om kinkhoest te voorkomen. Maar men kan al besmettelijk zijn voordat men weet dat het kinkhoest is. In veel landen worden ouderen steeds weer opnieuw gevaccineerd, tegen alle kinderziektes. Voor kinkhoest is dat een goed idee, vanwege die besmettelijkheid voor baby’s, maar ook vanwege de last die kinkhoest zelf oplevert. In Nederland komt kinkhoest toch zo’n 10.000 keer per jaar voor. Het is niet te voorspellen aan het bloed wie er vatbaar voor is en wie niet. Ook ziekenhuispersoneel op kinderafdelingen moet tegen kinkhoest gevaccineerd blijven.

Dit onderwerp is besproken in Tijd voor MAX op 21 februari 2012.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer