Zo maakt u harde basterdsuiker weer zacht
Publicatiedatum: 26 maart 2025
Verdorie. Heeft u alles in huis om een taart te bakken, is de basterdsuiker zo hard als beton en dus ineens onbruikbaar. Alleen wacht nog even voordat u naar de supermarkt gaat, want er zijn manieren om dit (snel) op te lossen. In dit artikel leggen we u dan ook uit hoe u harde basterdsuiker weer zacht maakt.
Kleverige structuur van basterdsuiker heeft voor- en nadelen
Basterdsuiker bevat melasse, wat het zijn typische vochtige en kleverige textuur geeft. Hierdoor droogt gebak minder snel uit en wordt het lekker smeuïg. Alleen wanneer basterdsuiker wordt blootgesteld aan lucht of te veel vocht verliest, verdampen de melassedeeltjes en kleven de suikerkorrels aan elkaar. Het resultaat? Een bijna steenachtige substantie.

Eerst proberen te voorkomen dat de suiker gaat klonteren
Zoals met alles, is voorkomen beter dan genezen. Daarom is het allereerst belangrijk om de basterdsuiker altijd in een luchtdichte verpakking te bewaren. Bijvoorbeeld in de originele verpakking, een glazen pot, een goed afgesloten plastic bak of een stevige zak.
Zorg er verder voor dat de basterdsuiker op een droge, koele plek staat. Weg van warmtebronnen, zoals een oven of radiator. Warmte en vocht kunnen de suiker namelijk snel in klonten veranderen.
Met vocht maakt u harde basterdsuiker weer zacht
Is het kwaad al geschied? Dan is het tijd voor een andere aanpak. Daarom hieronder een paar tips om harde basterdsuiker weer zacht te maken:
Een vochtige theedoek
Doe de suiker in een diepe kom en leg er een nacht een vochtige theedoek over. De suiker haalt het vocht dan uit de theedoek, waardoor u de volgende ochtend weer zachte basterdsuiker heeft. En wellicht ten overvloede: gebruik hier wel altijd een schone theedoek voor.
Een appel of stukje brood
Een andere manier om vocht aan harde basterdsuiker toe te voegen, is door er een nacht een stukje brood of een appel bij te leggen. Beide bevatten vocht, wat door de basterdsuiker wordt onttrokken. Vergeet alleen niet om de appel of het brood er na afloop weer uit te halen, omdat het anders gaat schimmelen.
De magnetronmethode
Wilt u harde basterdsuiker snel zacht maken? Doe de suiker dan in een magnetronbestendige kom en bedek deze met vochtig keukenpapier. Zet dit 10 tot 15 seconden in de magnetron op een lage stand. Controleer of het al zacht is geworden, en zo niet, doe de magnetron dan nog even aan. Het vochtige keukenpapier creëert stoom, wat de suiker weer zacht maakt.
Een oven gebruiken kan ook
Heeft u geen magnetron? U kunt suiker ook zacht maken in de oven. Verwarm uw oven dan voor op 100 graden en leg de harde basterdsuiker in een ovenvaste schaal. Zet de schaal in de oven voor ongeveer 5 tot 10 minuten, maar houd het wel in de gaten. Zodra de suiker zacht is geworden, kunt u de schaal eruit halen. De lage temperatuur zorgt ervoor dat de suiker het vocht in de lucht voorzichtig in zich opneemt opneemt, zonder dat het kookt of karamelliseert.
Ook stomen is een optie
Stoom is een ander effectieve methode om harde basterdsuiker weer zacht te maken. Hiervoor gebruikt u de au bain-marie methode: doe de harde suiker in een kom boven een pan met kokend water (de kom mag het water niet raken). Laat de basterdsuiker zo een paar minuten boven de pan hangen, tot het wat losser wordt.
(Bron: RTL Nieuws, Margriet, Libelle. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Leuk maar als je bewaarde in Jampotje?
Deksel is kleiner dan pot zelf en hoe dan?
Met propje vochtig keuken papier en deksel dicht en na halfuur papiertje droog eruit….
Wel volgende keer in in Keukenkastje maar op koude niet verwarmde vloer eronder zetten achter de plint dan maar.
Een sinaasappelschil een paar uur lang in de pot of zak met suiker leggen, dat helpt ook.