Naar cookieinstellingen
Een bakje mayonaise en alle ingrediënten die nodig zijn om het te maken.

Zo maakt u zelf gemakkelijk mayonaise

Velen hebben het kant-en-klaar in de koelkast staan: een pot of tube mayonaise. Maar deze saus is ook heel gemakkelijk zelf te maken. We geven 2 manieren en tips waar u op moet letten bij het maken.

2 manieren om zelf mayo te maken

Patat of friet met mayonaise, gebakken aardappeltjes, op een broodje, waar kan mayo eigenlijk niet bij gegeten worden? Daarom misschien wel zo leuk om het eens zelf te maken, in plaats van de kant-en-klare uit de supermarkt te gebruiken. Het is namelijk niet zo heel ingewikkeld. Er zijn 2 manieren om zelf mayo te maken: door te kloppen met de hand of de staafmixer te gebruiken.

Mayonaise
Lees ook: Mayonaise of fritessaus, wat is het verschil?

Welke ingrediënten zitten er in mayonaise?

Volgens recept van Robèrt van Beckhoven.

  • 1 ei (met de staafmixer) of 2 eidooiers (met de hand)
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel (witte wijn)azijn
  • 200 milliliter neutrale olie zoals zonnebloemolie of arachideolie
  • snufje zout
  • snufje peper

Mayonaise met de staafmixer maken

De snelste en makkelijkste manier is om mayonaise met de staafmixer te maken. Zorg dat u werkt met echt schone materialen en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Anders kan de mayonaise gaan schiften. Gebruik in dit geval het hele ei.

Pak een hoge maatbeker voor deze methode. Doe het ei, de mosterd, azijn en zout en peper hierin. Giet daar de olie rustig op. Zet de staafmixer op de bodem van de beker en zet hem daarna pas aan. Trek hem heel langzaam omhoog. Zo zult u zien dat er steeds meer een mayonaise structuur ontstaat. Is het niet in één keer gelukt? Beweeg de staafmixer dan nog een keer van beneden langzaam omhoog. Proef of de mayonaise goed op smaak is.

Mayonaise maken met de hand

Ook bij deze methode is het belangrijk dat u werkt met vetvrije materialen en dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Anders kan de mayonaise gaan schiften. Gebruik in dit geval 2 eidooiers.

Doe de dooiers, mosterd, azijn, zout en peper in een kom en klop alles met de garde goed door. Een handmixer met gardes gebruiken kan ook. Voeg daarna de olie al kloppend toe. Begin langzaam met een heel dun straaltje. Wanneer de olie goed opgenomen wordt, kunt u de olie iets sneller gaan gieten. Proef of de mayonaise goed op smaak is.

Mayonaise
Lees ook: Waarom mayonaise in elk land anders smaakt

Hoe lang is eigengemaakte mayo houdbaar?

Heeft u zelf mayonaise gemaakt? Eet de saus dan het liefst zo snel mogelijk op. Omdat er gewerkt wordt met rauwe eieren, is de houdbaarheid beperkt. Bewaar het maximaal 1 week in de koelkast, in een afgesloten bak of pot.

Wie kan beter geen zelfgemaakte mayonaise eten?

De eigengemaakte mayonaise bevat rauwe eieren en wordt ook niet verhit. Ouderen, zwangeren en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om gerechten te eten waarin rauwe eieren zijn verwerkt. Deze groepen mensen zijn namelijk gevoeliger voor voedselinfecties en worden niet altijd vanzelf beter. Bepaal dus zelf of het voor u slim is om deze zelfgemaakte saus te maken of het toch te houden bij de pot uit de supermarkt. De eieren die in een pot mayo verwerkt zijn, zijn namelijk gepasteuriseerd waardoor de bacteriën onschadelijk zijn gemaakt.

Recepten met mayonaise

Zoals gezegd in het begin, een klodder mayo kan bij meer dan alleen een portie friet. Kijk eens op onze receptenpagina voor alle recepten waar mayonaise in zit!

(Bron: Heel Holland Bakt, Rutger Bakt, Miljuschka, Delicious Magazine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    annaben says:

    Het wordt erg makkelijk voor gedaan.
    Ik heb t denk al 15 x geprobeerd om zelf mayo te maken maar is altijd op drama uitgelopen.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.