Bewindvoering als u uw eigen financiële zaken niet meer kunt regelen? Dat kan op 4 manieren
Publicatiedatum: 20 februari 2025
Tussen de 200.000 en 300.000 Nederlanders staan onder financieel bewind. Dat betekent dat zij hun geldzaken niet zelf kunnen regelen, bijvoorbeeld vanwege dementie, een andere aandoening of problematische schulden. Hoe kunt u uw financiële zaken uit handen geven, op het moment dat u dit zelf niet (meer) kunt regelen? Of hoe kunt u dit regelen voor een ander? Wij noemen in dit artikel een aantal opties.
Wat is bewindvoering en hoe vraagt u het aan?
Onderbewindstelling is een specifieke maatregel, die opgelegd kan worden aan mensen van boven de 18, als zij niet in staat zijn om hun eigen financiële zaken te regelen. Voortaan doet een bewindvoerder dat dus namens hen. Dit kan een familielid, maar ook een professionele bewindvoerder zijn. Wilt u bewindvoering aanvragen voor iemand in uw omgeving, dan kunt u een verzoek naar de rechtbank sturen. U kunt ook zelf vragen of u een beschermingsbewindvoerder toegewezen kunt krijgen, als u zelf vermoedt dat u uw eigen financiën niet meer kunt regelen. De kantonrechter oordeelt vervolgens of dit inderdaad noodzakelijk is. En of de voorgedragen bewindvoerder inderdaad geschikt is.
Wat is het verschil tussen bewindvoering en curatele?
Zo’n onderbewindstelling lijkt op een curatelestelling. Maar, zoals onze collega’s van Meldpunt uitleggen, er zit een belangrijk verschil tussen beide begrippen. Iemand die onder curatele wordt gesteld, is volledig handelingsonbekwaam verklaard en krijgt een curator die namens hen beslissingen neemt. Hij of zij mag bijvoorbeeld ook niet zelfstandig contracten afsluiten of gezag over kinderen hebben. Onderbewindstelling daarentegen draait alleen om financiële beslissingen.
Waar beslist een bewindvoerder over?
De bewindvoerder controleert uw inkomsten, uitgaven en administratie en betaalt uw rekeningen. Hij of zij heeft vaak ook toegang tot uw bankrekening. Als u onder bewind staat, heeft u mogelijk nog wel een leefgeldrekening. De bewindvoerder bepaalt hoeveel leefgeld hierop komt te staan. Het leefgeld op deze leefgeldrekening kunt u gebruiken voor boodschappen, kleding en andere dagelijkse uitgaven. En wilt u bijvoorbeeld spullen verkopen via een online verkoopplatform? Overleg dan eerst met uw bewindvoerder.

Welke soorten bewindvoering zijn er?
Er zijn 4 vormen van bewindvoering:
- Volledige bewindvoering: de bewindvoerder beheert al uw financiën.
- Beperkte bewindvoering: de bewindvoerder beheert slechts een gedeelte van uw financiën, bijvoorbeeld alleen de afhandeling van de verkoop van uw woning. U kunt beperkte bewindvoering overigens ook om laten zetten in volledige bewindvoering (of andersom). De rechter beslist hier uiteindelijk over.
- Tijdelijke bewindvoering: de bewindvoerder beheert alleen tijdens een vooraf afgesproken periode uw financiën. Maar deze periode kan ook verlengd worden, op verzoek van uzelf, uw bewindvoerder of de kantonrechter.
- Afwezigheidsbewind: de bewindvoerder is verantwoordelijk voor de financiën van iemand die vermist is, zodat diegene alsnog zijn of haar financiële verplichtingen na kan komen.
Wat is een levenstestament?
Bent u nu nog wel in staat om uw eigen financiële zaken te regelen? Maar twijfelt u of dit in de toekomst nog steeds het geval is? Dan kunt u een levenstestament opstellen. Hierin kunt u alvast uw wensen vastleggen, voor het moment dat u niet meer wilsbekwaam genoeg bent. Bijvoorbeeld: wie neemt het beheer over uw financiën over, zodra u daar zelf niet meer over kunt beslissen? Dat kunt u dus van tevoren al bepalen, door een levenstestament op te stellen. In dit artikel kunt u meer lezen over het levenstestament en alles wat daarbij komt kijken.
(Bron: MAX Meldpunt, Rechtspraak.nl, Algemeen Dagblad, RTL Nieuws, Ikwileenbewindvoerder.nl, Rijksoverheid, Juridisch Loket, Debewindvoerster.nl, Bureau Groothedde. Foto: Shutterstock)