Bramenhoningtaart
Publicatiedatum: 2 september 2013
Ingrediënten:
Deeg
- 250 gram bloem
- 8 gram bakpoeder
- 180 gram roomboter
- 100 gram kristalsuiker
- 80 gram donkere basterdsuiker
- 1 eidooier
- theelepel vanille-extract
- snuf zout
Spijsmengsel
- rasp van een halve citroen
- 125 gram suiker
- 125 gram gemalen amandelen
- 1 ei + een beetje extra
Honingmousse
- 115 gram (heide) honing
- 125 gram zure room
- 250 gram mascarpone
Ter garnering
- 3 bakjes bramen, 375 gram
- poedersuiker
- takje munt
Bereiding:
Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze samen met de rest van de ingrediënten voor het deeg tot een soepel deeg, dit kan in een keukenmachine met de platte menghaak, of anders gewoon met de hand. Meng het vooral niet te lang, zodra er van het deeg een samenhangende bal gevormd kan worden is het goed. Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
Doe voor het spijsmengsel de rasp van een halve citroen, het amandelmeel, de suiker en het ei in een foodprocessor met messen en mix het geheel. Uiteindelijk moet het mengsel gespoten kunnen worden met een spuitzak, dus de substantie moet spuitbaar zijn. Om dit te bereiken kan iets extra ei toegevoegd worden. Doe het mengsel in een spuitzak met een glad mondje van 7 mm.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Als het deeg gerust heeft dit op bakpapier uitrollen tot een dikte van 6 mm. Met een bakring of de ring van een springvorm van 20 cm een cirkel uitdrukken. De ring er weer af halen en het omliggende deeg verwijderen. Het spijsmengsel op het deeg spuiten tot 1,5 cm van de rand. De bakring in vetten met boter en om het deeg zetten. De bodem in 25 minuten op 180 graden afbakken.
De zure room samen met de mascarpone goed luchtig kloppen met een mixer. De honing daaraan toevoegen en dit verder luchtig kloppen. Het mengsel overdoen in een spuitzak met een gladde spuitmond van 10 mm.
Als de bodem goed is afgekoeld de honingmousse erop spuiten tot 2 cm van de rand af. De bramen hier rijkelijk over verdelen. Het geheel met een theezeefje bestrooien met poedersuiker en garneren met een takje verse munt.
(Bron: Rutger van den Broek)