Door dit fietsonderhoud zelf te doen, hoeft u minder vaak naar de fietsenmaker
Publicatiedatum: 24 februari 2025
Net als een auto, heeft een fiets onderhoud nodig. Door dit (deels) zelf te doen, hoeft u minder vaak naar een fietsenmaker. En dat kan flink wat geld besparen. We leggen uit welk fietsonderhoud er nodig is voor een langere levensduur van uw tweewieler.
Zo zorgt u voor een langere levensduur en minder onderhoud bij uw fiets
Een fiets is onderhevig aan slijtage. Het hangt van het soort fiets af en hoe (vaak) u hem precies gebruikt, hoe snel dat gaat. Maar op den duur zullen de banden, ketting, eventuele versnellingen en andere onderdelen minder worden. U geeft uzelf het minste werk, wanneer u kiest voor een fiets met een afgesloten kettingkast, naafversnelling en trommelremmen. Parkeer de fiets daarnaast als het even kan op een overdekte plek. Hij blijft veel langer goed wanneer hij niet in weer en wind staat en dat scheelt op de langere termijn heel wat fietsonderhoud.
Bekijk indien er een onderhoudsboekje is meegeleverd, hoe u het fietsonderhoud het beste kunt uitvoeren. Via YouTube zijn er daarnaast veel filmpjes te vinden hoe u het onderhoud moet uitvoeren. Hieronder staan de verschillende klussen die vereist zijn:
Uw fiets poetsen
Een fiets wordt hoe dan ook vies door gebruik. Maar nog wat meer bij regenachtige omstandigheden of wanneer er ’s winters gestrooid is. Het loont de moeite om vuil regelmatig met een sopje van uw fiets te wassen. Dat verlengt de levensuur van de verschillende onderdelen, zoals bijvoorbeeld de remblokjes en het voorkomt roest. Een hogedrukreiniger is niet geschikt om een fiets mee te reinigen, dit kan de meer kwetsbare onderdelen namelijk beschadigen.

Remblokjes vervangen
Heeft u een fiets met remblokjes? Elke keer wanneer er wordt geremd, worden die dan gebruikt. Op den duur zullen ze slijten en vervangen moeten worden. Bij de meeste fietsen kunt u dit klusje zelf doen, wanneer u een beetje handig bent.
Ketting en tandwielen smeren en vervangen
Zeker wanneer uw fiets geen gesloten kettingkast heeft, is het nodig om hem regelmatig schoon te maken en te smeren met kettingolie. Na zo’n 4.000 kilometer is een fietsketting over het algemeen zo veel gesleten, dat hij vervangen moet worden. Meestal zijn de tandwielen dan ook niet meer in hun beste doen, dus die kunt u het beste gelijktijdig vervangen. Let hierbij op dat de vervangers geschikt zijn voor het soort fiets dat u heeft.
Fietsbanden onderhouden
Een kwalitatieve fietsband kan volgens de ANWB tot wel 10.000 kilometer meegaan. Goedkopere banden slijten veel sneller. Een goede band heeft daarnaast als pluspunten dat ze minder snel lek gaan en een betere wegligging hebben. Ze gaan het langst mee wanneer u ze altijd goed opgepompt houdt en ze met niet te veel gewicht belast. Neem dus niet te zware tassen mee en laat niemand achterop meereizen. Bij de meeste fietsen zijn de banden goed zelf te vervangen, maar een achterband van een elektrische fiets met de motor achter kan wel een uitdaging zijn.
Zwabbert uw wiel, dan mist u spaken of zit er een slag in de band. Voeg eventueel missende spaken toe en span ze. Aangezien dit goed moet gebeuren, omdat het de veiligheid van uw fietst beïnvloedt, is het soms beter om dit door een professional te laten doen. De spaken staan namelijk onderling met elkaar in verband en als u ze niet op de juiste manier aandraait, kan de velg kromtrekken.

Trappers
Als er vuil tussen de trappers komt, kunnen ze schuren tijdens het ronddraaien. Ook kunnen ze dan een krakend geluid produceren. Maak ze daarom regelmatig schoon en vet ze zo nodig af en toe in.
Bouten en moeren controleren
Door de trillingen tijdens het fietsen kunnen bouten en moeren losser gaan zitten. Controleer ze daarom eens in de zoveel tijd en draai ze zo nodig weer vast.
Accuduur verlengen
Bij een e-bike heeft u met een accu te maken. In een eerder artikel geven we tips om de conditie van uw fietsaccu te verbeteren en de levensduur te verlengen.
Wanneer wel naar de fietsenmaker?
Loopt uw fiets aan, gaat er een onderdeel stuk dat u zelf niet kunt vervangen of kraakt er iets wat u zelf niet kunt vinden of oplossen? Dan is het raadzaam om hem alsnog voor fietsonderhoud naar een fietsenmaker te brengen. Het kan ervoor zorgen dat u weer jaren langer kunt blijven fietsen. Bij elektrische fietsen is er daarnaast soms ook complexer onderhoud nodig aan de motor, het display en de accu. Ook kan dit soms zelfs onderdeel van de garantie zijn.
(Bron: Archief, ANWB, Fietsvoordeelshop.nl, Reisroutes.nl, Wielrenner.eu, Fietsonline.com. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Goedkoper ja, maar vaak ook later gevolg schade!
Als ik bandje plak of wissende en wiel niet goed recht terug zet zal ketting ook sneller slijten.
Net als velg remmen dan naast de velg kwamen.
Ja, 50 jaren terug een boze vader, zal die woorden niet herhalen maar hij vertelde mij dat enkele mm scheve wiel ketting en tandwielen gaan kosten, ook de remblokjes en waarom ketting niet gesmeerd…
Nee, geen WD 40 wekelijks spuiten maar kettingspray, spuitbus vloeibare vet dat beter bleef plakken.
Nu leer ik mijn beide kinderen + 4 kleinkinderen hoe ze moeten doen.
Op Jou Troep zit ik leuke filmpjes maar alleen maar bandje geplakt en geld bespaard!
Als ze ook na afloop een : “Let hier ook op, en waarom”
Maar ook enkele fietsen verkopers, vooral de Fatbike die in doos of snel gemonteerd werd?
Ook daar is bij afleveren zoveel fout en niet nagelopen?
Een nieuwe Fuckbike (Politie zag Opa met deze) dus die naam houd ik erin!
Wel uit doos en geen kwartiertje maar 2 uren nodig gehad voor perfectie!
Niet het gratis wegwerp gereedschap (hoeveel meters kunt U halen) maar eigen betere gebruikt.
Ook van de 40km elders in EU legale via Miles lager gezet + terug KM en nu geen 25Km op (t)rollenbankje maar slechts 24,8 km getest!
Opa, de Politie eist nu dat je deze 0,2 km gaan opvoeren! Staat in de wet!
Ja, mijn kleinzoon van 4 stond er ook bij en vele pubers + vele agenten de slappe lach!
En deze foute aanpasbare?
Wat is uw Pincode?
De Bank + Min, Justitie zeggen mag je nooit geven, ook niet aan de Politie!
Mijn bank + 27 Fatbike’s hebben dus net als mijn vrouw dus 29* zelfde Pincode…
Maar als je een Fiets goed afgeleverde en goed onderhoud geeft?
Veel gaat later stuk wegens fout onderhoud!
Als Omroep Max; Tips van Opa laat zien op TV…. laat Jan Slachter iets doen en ik verbeter dan alle foutjes!
Hoge kijkcijfers en vele ouderen zitten minder online naar vage soms foute filmpjes te kijken.
Een Rubriek; Klussen of Klunzen?
Elke week iets en vele zullen dat zeker gaan kijken….
Zit u nu al aan de borrel?
Ik heb een fiets met een tandriem, ideaal, geruisloos/ lekker licht en bovendien geen onderhoud.
Mijn fiets heeft uitsluitend Schwalbe banden er onder waarbij een lekke band minimaal is.
Veel lekke banden worden veroorzaakt door naalden van veegwagens in combinatie met goedkope banden.
Mijn fiets wordt uitsluitend gebruikt bij droog en mooi weer. Zodat de fiets altijd schoon blijft. Af en toe een doekje er over heen halen.
Minste werk en toch een mooie fiets waarbij je er jaren plezier van hebt