Buitenkraan afsluiten, regenpijp controleren: deze en meer dingen kunt u doen om lekkages bij vorst te voorkomen
Publicatiedatum: 15 januari 2025
Water en vorst zijn niet altijd een goede combinatie. Wanneer u een buitenkraan heeft, kan vorst ervoor zorgen dat die bevriest. Ook een verstopte regenpijp en dakgoot kunnen bevriezen, net als waterleidingen in onverwarmde ruimtes. Al die situaties kunnen tot lekkages leiden. Iets wat u uiteraard wilt voorkomen. En gelukkig kan dat ook. We vertellen hoe u hier preventieve maatregelen tegen kunt nemen.
Buitenkraan afsluiten, zo doet u dat
U doet er goed aan om een buitenkraan al voor een eventuele vorstperiodes af te sluiten. Liefst in november dus al, maar het kan altijd later alsnog. Op deze manier voorkomt u dat water dat nog in de leiding zit bevriest. Wanneer dit gebeurt, kan de kraan namelijk kapot gaan of de waterleiding springen, met lekkages tot gevolg. U doet dit door de afsluitkraan dicht te draaien. Het is een klusje dat u zelf kunt doen, maar soms is het een uitdaging om te achterhalen waar de afsluitkraan zit. Die zit tussen de buitenkraan en de hoofdkraan, maar niet altijd op dezelfde plek.
Het kan bijvoorbeeld gaan om de garage, de meterkast, de kelder, de kruipruimte of onder het aanrecht. Vindt u meerdere afsluitkranen en twijfelt u welke de juiste is? Schoonmaakexpert Marja Middeldorp geeft daar tegenover het AD een goede tip voor: zet de kraan buiten open en draai de afsluitkranen 1 voor 1 dicht en kijk steeds of dat effect heeft. Plak daarna een sticker bij de juiste kraan, zodat u het u nooit meer hoeft af te vragen.
Vergeet na het dichtdraaien van de afsluitkraan niet om het water dat nog in de leiding zit weg laten lopen. Anders kan dit alsnog bevriezen. Ze de buitenkraan daarvoor open en laat hem open staan, dan kan echt al het water eruit. Om glijpartijen te voorkomen, kunt u het water het beste opvangen in bijvoorbeeld een emmer en leeggieten op een plek waar u niet loopt. Heeft u ’s winters buiten water nodig, dan kunt u de afsluitkraan weer even opendraaien. Vergeet het proces erna niet te herhalen.
Tuinslang opbergen
Zo gauw u de tuinslang niet meer nodig heeft, kunt u die het beste op een vorstvrije plek opbergen. Ook wanneer u hem laat leeglopen, kunnen er tijdens vorst scheurtjes in komen en dat voorkomt u door hem tijdig weg te halen. Anders loopt u het risico dat het de eerst volgende keer dat u water geeft een waterballet wordt.
Regenpijp en dakgoot controleren
Wanneer een regenpijp verstopt raakt, kan hij tijdens vorst bevriezen. Zo lang het probleem niet is opgelost, zal water een andere weg naar beneden zoeken. Hierdoor kunnen zelfs lekkages in huis ontstaan, wanneer het water via de muren het huis in komt. Ook kan een bevroren regenpijp ervoor zorgen dat er water in de dakgoot blijft staan, dat ook weer kan bevriezen. Hierdoor neemt de druk op de dakgoot toe en dit kan zorgen voor beschadigingen.
Controleer de dakgoot en regenpijp daarom jaarlijks, want elk jaar kan er weer allerlei troep en afgevallen blad in terecht komen. U kunt dit zelf doen of laten doen. Is uw dakgoot bevroren en wilt u dit zelf verhelpen, doe dit dan niet door het ijs weg te hakken. Dit kan de dakgoot namelijk al snel beschadigen. Ook zout kan dakgoten aantasten. Wat u wel kunt doen, is warm water gebruiken of milieuvriendelijke dooikorrels gebruiken.
Werkt de waterafvoer weer helemaal naar behoren, dan loopt u geen risico meer op bevriezing of (smelt)waterschade.
Waterleidingen in onverwarmde kamers isoleren
Lopen er bij u waterleidingen door onverwarmde ruimtes? Wanneer het er zo koud kan worden, dat het vriest, moet u maatregelen nemen om lekkages te voorkomen. Houd de ruimte voortaan zo mogelijk vorstvrij, als u de mogelijkheid heeft om de ruimte wel te verwarmen. Of laat bijvoorbeeld een tussendeur naar een verwarmd vertrek open staan.
Levert u dit teveel stookkosten op, dan kunt u het ook anders oplossen, door de leidingen te isoleren met isolatiebuizen. Bij bouwmarkten en online zijn er ook elektrische verwarmingslinten te koop, die het probleem kunnen oplossen. Vergeet eventueel aanwezige meters ook niet in onverwarmde ruimtes. Dek ze af met speciaal isolatiemateriaal of gebruik er een oude doek voor.
(Bron: Archief, AD, Plusonline, Doumadak.com, RTV Drenthe, InfoNu.nl. Foto: Shutterstock)