Hartige scones met kaas en kruiden van Christiaan de Vries (+ een zoete variant)
Publicatiedatum: 10 januari 2025
De Nederlandse Christiaan de Vries heeft de finale gehaald van The Great British Bake Off (GBBO), de Britse versie van Heel Holland Bakt. Van bakken in de tent, kan hij nu weer gewoon bakken in de keuken. En dat doet hij dan ook, bij Tijd voor MAX!
Tijdens het seizoen van GBBO haalde hij Nederland naar Groot Brittannië, nu doet hij het andersom. Hij maakt namelijk scones! Zowel een hartige variant met kaas en kruiden, als de klassieke zoete versie met clotted cream en jam.
Wilt u meer weten over Christiaan? Lees dan verder bij Heel Holland Bakt!
Ingrediënten
De uienvulling:
- 2 middelgrote uien, gesnipperd
- 60 gram ongezouten roomboter
- 4 theelepels kerriepoeder
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
- 2 eetlepels bieslook, fijngehakt
- 200 gram kaas, fijn geraspt
Het scone-deeg:
- 500 gram bloem
- 25 gram bakpoeder
- 1 theelepel zout
- 80 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesneden
- 2 middelgrote eieren
- 180 gram karnemelk
- 1 eetlepel Dijonmosterd
- 40 gram pijnboompitten
Serveren:
- 200 gram crème fraîche
Overig:
- 1 ei, losgeklopt met 1 theelepel zout (voor bestrijken)
- 2 eetlepels geraspte kaas (voor topping)
Benodigdheden:
- Bakpapier
- Uitsteekvorm van 6 cm
- Deegroller
- Kwastje
Bereidingswijze hartige scones
Verwarm de oven voor op 220 graden (conventioneel) of 200 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de uien tot ze glazig zijn. Voeg het kerriepoeder toe en bak kort mee tot het heerlijk begint te geuren. Schep de uien in een kom en laat afkoelen.
Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en zout. Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf deze met je vingers door de bloem tot je een grove kruimelige textuur hebt.
Meng de geraspte kaas, peterselie, bieslook en pijnboompitten door het droge mengsel.
Klop in een aparte kom de karnemelk, eieren en Dijonmosterd door elkaar. Voeg de afgekoelde uien toe en meng kort.
Voeg de natte ingrediënten toe aan het droge mengsel. Gebruik een spatel (of de handen) om het deeg samen te brengen. Werk het deeg zo min mogelijk; het blijft licht plakkerig.
Bestuif het werkblad royaal met bloem. Stort het deeg hierop en vouw het zo’n 10 keer samen, zodat het deeg iets steviger wordt. Rol het daarna uit tot een dikte van ongeveer 3 centimeter.
Steek met de uitsteekvorm scones uit het deeg. Zorg ervoor dat u de vorm recht naar beneden duwt en niet draait, zodat de scones straks in de oven goed rijzen.
Leg de scones op de bakplaat. Bestrijk alleen de bovenkant met het losgeklopte ei en strooi wat geraspte kaas over elke scone. Bak de scones in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin.
Laat de scones iets afkoelen en serveer ze met een flinke lepel crème fraîche. Perfect als hartige lunch, bij de soep of als tussendoortje!
Zoete scones met jam en clotted cream
Ingrediënten
Het scone-deeg:
- 500 gram bloem
- 25 gram bakpoeder
- 80 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes gesneden
- 80 gram kristalsuiker
- 2 middelgrote eieren
- 200 gram karnemelk
Voor het bestrijken:
- 1 ei, losgeklopt
Serveren:
- Jam naar keuze
- Clotted cream
Benodigdheden
- Bakpapier
- Uitsteekvorm van 6 cm
- Deegroller
- Kwastje
Bereidingswijze zoete scones
Verwarm de oven voor op 220 graden (conventioneel) of 200 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Meng in een grote kom de bloem, bakpoeder en suiker. Voeg de koude blokjes boter toe en wrijf deze met je vingers door het bloemmengsel tot je een kruimelige textuur krijgt.
Klop in een aparte kom de eieren en karnemelk samen.
Maak een kuiltje in het droge mengsel en giet de natte ingrediënten erin. Gebruik een spatel (of de handen) om het deeg samen te brengen. Zorg ervoor dat u het deeg niet overwerkt; het blijft licht plakkerig.
Bestuif het werkblad royaal met bloem. Stort het deeg hierop en vouw het zo’n 10 keer om het steviger te maken. Rol het vervolgens uit tot een dikte van ongeveer 3 centimeter.
Gebruik een uitsteekvorm om scones uit het deeg te steken. Zorg ervoor dat u de vorm recht naar beneden duwt en niet draait, zodat de scones goed rijzen.
Leg de scones op de bakplaat en bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei. Bak de scones in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin.
Laat de scones iets afkoelen en serveer ze met een royale laag jam en een schep clotted cream. Geniet van deze klassieke zoete traktatie!
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Christiaan de Vries. Foto, ter illustratie: Shutterstock)