Goudbruin gebakken bladerdeeg met rood fruit.

Bladerdeeg mooi bruin bakken, zo doet u dat

In een recept met bladerdeeg staat vaak: bak tot het gaar en goudbruin van kleur is. Gaar wordt het vaak wel, als het maar lang genoeg in de oven zit. Maar soms krijg het bladerdeeg geen mooie kleur en blijft dus bleekjes. Wat kunt u dan doen? We leggen het uit.

Bakken met bladerdeeg

Bakken met bladerdeeg kent best veel uitdagingen. Zo gaven we eerder al tips, voor als het vaak fout gaat. Zoals wanneer het niet gaar wordt en hoe u bladerdeeg het beste kunt bakken voor het mooiste resultaat. Als dat allemaal is gelukt, kan het nóg voorkomen dat er geen mooi goudbruin kleurtje op komt. Geen zorgen, ook daar zijn een paar trucjes voor.

Afgebakken bladerdeeg.
Lees ook: Gaat het bakken met bladerdeeg vaak fout? Niet met deze tips!

Met roomboter of margarine?

Heeft u een pakje bladerdeeg uit de diepvries van de supermarkt? Kijk dan eens op de verpakking of er margarine of roomboter in verwerkt zit. In veel gevallen is dit margarine. Dat smaakt niet alleen iets minder lekker dan roomboter, het heeft ook effect op de kleur tijdens het bakken. Bladerdeeg met roomboter erin bakt nou eenmaal mooier bruin. Dus wissel eens van pakje en kijk wat voor verschil het kan opleveren.

Bleek gebakken bladerdeeg op een bord.

Een heel ei of alleen eigeel gebruiken bij het bestrijken?

Wanneer u bakt met bladerdeeg, wordt het vaak afgestreken met een eitje. Sommigen gebruiken hiervoor melk bijvoorbeeld. Om zo’n mooi mogelijke kleur te krijgen, is het beste om alleen eigeel te gebruiken. Dit zorgt juist voor die goudbruine kleur. Melk slaat sowieso wat bleker uit. En het eiwit in een heel ei kan er ook voor zorgen dat de kleur wat dof blijft.

Maak zelf eens bladerdeeg

U kunt er ook voor kiezen om zelf bladerdeeg te maken. Het is even een klusje, maar volgens kenners is het zéker lekkerder dan kant-en-klaar uit de supermarkt. Gebruik hiervoor dan ook (een goede kwaliteit) roomboter, zodat het mooi goudbruin kleurt in de oven. Robèrt van Beckhoven legt hier uit hoe u dit zelf kunt maken.

Meer tips en weetjes over bladerdeeg

Wilt u meer weten over waarom er bijvoorbeeld geadviseerd wordt om gaatjes te prikken in het deeg voor het bakken? En of het slim is om wel of niet eerst blind te bakken? Lees dan de tips van Heel Holland Bakt!

(Bron: archief, Heel Holland Bakt, Culy. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie