Duur 13:56
Gepubliceerd op 20 december 2024

Familie en vrienden zorgen dag en nacht voor Frank die ALS heeft: ‘Het is gewoon genieten samen’

Frank Bos (42) heeft ALS en kan daardoor niet meer voor zichzelf zorgen. Toch prijst hij zichzelf gelukkig, met een hecht gezin, warme familie en sterke vriendschappen. Want iedereen draagt een steentje bij om voor Frank te zorgen. “Het is mijn posse. Zij betekenen alles voor mij. Het is heel bijzonder”, zegt Frank in Carrie op Vrijdag

Tour du ALS

Afgelopen zomer doet de gehele posse van Frank mee aan Tour du ALS. Niet eerder doet er zo’n grote groep mee. Gezamenlijk halen zij een recordbedrag op van maar liefst 446.000 euro. Op de finish komt er veel los in Frank. “Huilen, maar ook lol. Het is heel bijzonder met allerlei vrienden om mij heen. Ik heb de hele dag genoten.”

“Geweldig om te doen”, omschrijft zijn broer Herman, die samen met Frank de berg oprijdt. “Hij heeft zoveel energie, dat fietst heerlijk. Zijn kinderen staan dan langs de kant hem aan te moedigen. Het is heel verdrietig, maar er zit zoveel moois achter.”

Rolmaatje

Dat is een tijd geleden en inmiddels gaat het een stuk slechter met Frank. Hij heeft 24 uur per dag zorg nodig. Zijn vader Hans neemt de taak van rolmaatje op zich, want iedereen die zorg verleent aan Frank, krijgt een passende bijnaam. “Het houdt in dat ik ’s nachts naast hem slaap en hem help met omdraaien”, legt Hans uit. De afgelopen 3 maanden doet Hans dat elke nacht, maar wat als hij een keer niet kan? “Dan stuur ik een appje en dan zijn er allemaal mensen die het direct overnemen.”

Zwemmen

Elke dag staat er iemand op het schema om voor Frank te zorgen. Wouter, een van zijn beste vrienden, neemt de maandag en woensdag voor zijn rekening. Maandag duikt het duo het zwembad in. “Dat is heel bijzonder en heel gek, want dat is het enige moment dat je Frank ziet bewegen. Dat doet hij dan op z’n Franks. Dan doet hij weer een moonwalk.”

Het verzorgen heeft ook een heel intieme kant. Ze moeten Frank helpen met naar het toilet gaan, met douchen, met eten geven. Het verandert de vriendschap. “Het wordt heel intiem. Zeker iemands haren wassen, dat doe je normaal niet”, vertelt Wouter. Frank is daar wel blij mee: “Het voelt heel lekker hoor”, zegt hij lachend.

Quality time-dag

De dinsdag is voor Frank en zijn vrouw Yvonne. “Het is onze quality time-dag”, zegt Yvonne. “Dan hebben we even tijd voor elkaar. Dat is toch belangrijk, dat je af en toe zo’n momentje kan pakken.” Dat moment kan, omdat Frank zijn vrienden en familie dag en nacht voor hem klaar staan. “Ik kan mij niet voorstellen dat ik elke nacht zijn rolmaatje ben. Dan zou mijn energie veel lager zijn.” En ze heeft daardoor ook meer tijd om voor hun 2 zoons Thomas en Jasper te zorgen.

Personal assistent

Lara is Franks PA, ofwel: personal assistent. Zij komt op de woensdagen naar Frank om hem te helpen met zijn “regelzaken”, zoals Lara het omschrijft. “Die spaart hij dan op om op woensdag met mij door te nemen.” Denk aan dingen als het laten keuren van de laadklep van de bus, waar Frank met zijn rolstoel in kan. “Ik help hem ook met het typen van berichten, om mensen op de hoogte te houden hoe het met hem gaat.” Want ook dat kan Frank niet meer zelf.

Feestje bouwen

Als Arne hoort dat zijn jeugd- en boezemvriend Frank ALS heeft, voelt hij zich machteloos. “Wat kan ik doen?”, vraagt hij zichzelf af. In het begin heeft Arne er veel moeite mee. “Ik heb er zoveel verdriet van, terwijl Frank altijd positief blijft.” Het enige wat Arne kan doen, is er voor zijn vriend zijn. En dat wil hij ook graag doen. Arne is zelfs een dag minder in de week gaan werken, om voor Frank te zorgen. De vrijdag de dag van Arne en dat is nu een feestdag geworden. “Het is gewoon genieten samen. We kennen elkaar al zo lang. Er wordt veel gepraat en veel plezier gemaakt iedere vrijdag. Het is fijn om voor hem te kunnen zorgen.”

Accepteren

Dat iedereen Frank zo helpt en de manier hoe Frank zelf ermee omgaat, maakt het accepteren van de situatie een stuk gemakkelijker, vertelt moeder Hermien. “Zijn positiviteit en vrolijkheid heeft hij nog steeds. Hij is nog steeds Frank. Dat maakt het voor ons draaglijk. Het is nog steeds genieten met Frank.”

Jelle van Gorkom belandde in coma en zou nooit meer kunnen lopen. Maar nu heeft hij zijn eigen revalidatiecentrum.
Lees ook: BMX’er Jelle van Gorkom raakte in coma en zou nooit meer kunnen lopen en praten, maar heeft nu zijn eigen revalidatiecentrum

Frank omschrijft de hulp van zijn vrienden en familie als de puurste vorm van liefde. “Je ziet direct waar mensen toe in staat zijn. Dat is heel mooi. Al geeft het ook twijfel, want ik ben er zo niet meer.”

ALS Sunrise Walk

Ook dit jaar zet iedereen zich weer in voor ALS. Op 7 maart 2025 doen Frank en al zijn vrienden, familie en buurtbewoners mee aan de ALS Sunrise Walk in Utrecht.

Deze uitzending terugkijken kan hierCarrie op Vrijdag is vanaf 24 januari elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer