kleine kamerplanten die ook echt klein blijven

Weinig ruimte? Deze 15 kleine kamerplanten blijven ook echt klein

In januari worden er vaak veel grote kamerplanten aangeboden, om de plek van de kerstboom op te vullen. Maar niet iedereen heeft de ruimte voor zulke grote planten. En veel van het groen dat in het begin schattig klein is, kan met de loop der jaren alsnog flink groot uitgroeien. We zetten daarom 15 kamerplanten op een rij die klein zijn en ook echt klein blijven.

Ananasplant (Ananas comosus)

De ananasplant sterft uiteindelijk af, nadat zijn vrucht is verwelkt. Het is dus geen plant waar u jaren van kunt genieten, maar groot groeien doet hij zeker niet. En als u een beetje geluk heeft, maakt hij verschillende babyplantjes aan, waar u erna weer jaren mee voort kunt. Uiteindelijk kunnen die ook weer vruchten vormen.

klein blijvende ananasplant

Azalea (Rhododendron simsii)

Heeft u een niet te warm plekje in de aanbieding, dan is de Azalea een goede optie. Deze rijke bloeier zet u ook gelijk wekenlang in de bloemen. Met extra goede zorgen is hij jarenlang mooi te houden en komt hij opnieuw tot bloei.

Azalea (Rhododendron simsii)

Bonsai

Er is een ruim aanbod aan Bonsaiboompjes. Door snoei van zowel het boompje als de wortels en door ze in een compacte bak te houden, blijft dit plantje zo klein als u zelf wil. In dit artikel vindt u tips voor de verzorging, het snoeien en het verpotten.

Bonsai boompjes

Bonsai vijg (Ficus microcarpa ginseng)

De Ficus vijg is een ficus als alle anderen, met het verschil dat deze in ‘bonsaivorm’ gekweekt wordt. Met zijn dikke, grillige stam en glanzend, donkergroen blad is het ook net echt een miniatuurboom in huis. Snoeien is over het algemeen niet nodig. Dit is een hele trage groeier.

klein blijvende Bonsai vijg

Cactus

Ook mini-cactussen kunnen uiteindelijk groot worden, maar daar gaan over het algemeen wel tientallen jaren overheen. Kies daarom voor de kleinste exemplaren en u kunt er vele jaren van genieten, voordat ze te groot zullen worden. Zoals bijvoorbeeld de schoonmoederstoel (Echinocactus grusonii).

schoonmoederstoel

Hypoestes phyllostachya

Met zijn kleine formaat is de Hypoestes phyllostachya uitstekend geschikt om plekken op te fleuren waar geen ruimte is voor grotere planten. Hij groeit lange tijd compact, maar kan uiteindelijk wel wat langere uitlopers maken. Dan kunt u hem prima terugsnoeien en eventueel stekken om weer opnieuw te beginnen.

Klein blijvende Hypoestes

Kaaps viooltje (Saintpaulia)

Kaapse viooltjes kunnen heel erg oud worden, maar groot groeien ze niet in die tijd. Daarbij komt dat ze meerdere keren per jaar bloeien, dus het zijn daarmee ideale planten voor wie weinig plek heeft.

Kaaps viooltje

Klein blijvende gatenplant (Monstera Monkey Leaf)

Een gatenplant kan na enkele jaren al enorm groot worden. Van deze populaire kamerplant is echter ook een variant te koop die betrekkelijk compact blijft, de Monstera Monkey Leaf. Hij heeft wel het karakteristieke gatenblad, maar dan veel kleiner. Ook deze plant kan uiteindelijk lange uitlopers vormen, maar wanneer u hem op een kleine mospaal laat groeien, is hij goed te snoeien.

Monstera Monkey Leaf

Koffieplant (Coffea Arabica)

Koffieplantjes worden vaak als miniplantjes verkocht. Na vele jaren groeien ze uit tot leuke, kleine boompjes. Uiteindelijk kunnen ze wel groter groeien, maar ze zijn door middel van snoei heel goed binnen de perken te houden.

klein blijvende koffieplant

Krokodillentranen (Peperomia obtusifolia)

Krokodillentranen zijn sterke en gemakkelijke kamerplanten met dik, donkergroen of bontgekleurd blad en een robuust uiterlijk. Op den duur kan de plant langere stengels aanmaken. Om hem compact te houden knipt u deze dan terug. Dan zal hij zich meer vertakken. Ook andere Peperomia-soorten zijn geschikt, zoals het rattenstaartje.

Krokodillentranen

Luchtplantjes: Tillandsia

Tillandsia’s staan niet in aarde, maar zetten zich met hun korte wortels vast aan bijvoorbeeld een tak of steen. Ze nemen weinig ruimte in beslag en u kunt ze ook los neerleggen of als hangplantjes gebruiken.

Tillandsia's

Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea elegans)

Houdt u van palmen, maar heeft u daar geen plek voor, dan kunt u voor de Mexicaanse dwergpalm kiezen. Zoals zijn naam al zegt, gaat het in dit geval om een kleine versie ervan.

Mexicaanse dwergpalm

Nestvaren (Asplenium nidus)

De nestvaren heeft in tegenstelling tot veel andere varensoorten geen gevederd, maar langwerpig, dik, groen blad. Hij blijft langere tijd compact van vorm en kan uiteindelijk bladeren krijgen met een lengte van zo’n 50 centimeter. Niet de allerkleinste plant dus, maar ook zeker geen joekel.

nestvaren

Pannenkoekplant (Pilea peperomioides)

Toegegeven, met een goede verzorging kan de pannenkoekplant uiteindelijk een flink stammetje vormen. Maar in de breedte blijft hij vrij compact. Ook wordt de moederplant vaak minder mooi en dan kunt u hem desgewenst wegknippen en verder gaan met de babyplantjes, die vanzelf aan zijn voet zullen groeien.

Klein blijvende pannenkoekplant

Vlinder orchidee (Phalaenopsis)

De populaire en veel verkochte vlinderorchidee is één van de gemakkelijkste orchideeën om in onze huiskamers te houden en is te koop in een zeer groot scala aan bloemkleuren. Als hij het naar zijn zin heeft, kan hij meerdere keren per jaar bloeien, maar groot groeien zal hij niet zo snel. Ook in aanmerking komt het vrouwenschoentje (Paphiopedilum).

Vlinderorchidee

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie