Wat is er per 1 januari 2025 veranderd aan de APK?
Publicatiedatum: 8 januari 2025
Moet uw auto in 2025 naar de garage voor een algemene periodieke keuring (APK)? Houd er rekening mee dat dit iets anders zal gaan dan u gewend bent. Wij leggen uit wat u kunt verwachten en waarom de RDW hiertoe over is gegaan.
Wat komt er kijken bij het inplannen van een APK?
De APK laat u uitvoeren in een garage die hier een vergunning voor heeft. De Dienst Wegverkeer (RDW) is de instantie die bepaalt welke garages bevoegd zijn om een APK uit te voeren. Via de RDW-locatiewijzer kunt u een erkende garage in uw buurt opzoeken.
Als u een benzine- of elektrische auto heeft, moet deze na 4, 6 en 8 jaar gekeurd worden, daarna elk jaar. Bij LPG- of dieselauto’s is de eerste APK na 3 jaar, daarna moet het ook elk jaar opnieuw. Als u een afspraak inplant, houd er dan wel rekening mee dat u enkele weken moet wachten tot u aan de beurt bent. Vooral in de vakantieperiodes kan het extra druk zijn.
Illegale online-APK’s aangepakt
In 2024 zijn er ruim 8 miljoen APK’s uitgevoerd. Maar daar zitten veel illegale online-APK’s tussen. De aanbieders adverteren op TikTok en andere sociale media voor een goedkope keuring op afstand, waarvoor u niet eens naar de garage hoeft. Maar de auto wordt vrijwel altijd goedgekeurd, ook al heeft hij ernstige gebreken en mag hij eigenlijk niet de weg op. “Al heeft je auto geen banden, hij wordt gewoon goedgekeurd”, wordt een illegale APK-aanbieder zelfs geciteerd in De Telegraaf. Let wel dat ook erkende bedrijven dit soort illegale keuringen uitvoeren.
De RDW heeft inmiddels harde maatregelen aangekondigd, om deze illegale keuringen tegen te gaan. Zodra blijkt dat een garagebedrijf illegale APK’s uitvoert, verliest dit bedrijf zijn bevoegdheid. En blijkt dat uw auto illegaal goedgekeurd is, dan vervalt deze APK-status en moet u een nieuwe APK uit laten voeren. En daarmee bent u op termijn alleen maar duurder uit. Over geld besparen gesproken, onze collega’s van Meldpunt hebben een extra tip voor u. Want u kunt, indien mogelijk, het best een garage zoeken die zich specialiseert in APK’s en geen reparaties doet. Zo kunt u voorkomen dat u onder druk wordt gezet om meteen dure reparaties aan uw auto uit te laten voeren.
Wat gaat er precies veranderen in 2025?
Mede hierdoor heeft de RDW 3 veranderingen in de APK-procedure aangekondigd, met ingang van 2025. De eerste 2 veranderingen gelden niet voor u, maar voor de keurbedrijven. Ten 1e krijgen zij voortaan een meldpauze van 1 à 5 minuten, na elke doorgegeven keuring. De illegale keurders vallen namelijk op doordat ze meerdere meldingen tegelijkertijd doen, soms zelfs tientallen. Maar door de meldpauze kan dit niet zomaar meer. Ten 2e past de RDW het steekproefsysteem aan. De instantie wil ‘bedrijven en keurmeesters die dat nodig hebben’ – dat wil zeggen: verdachte en ondermaats presterende keurders – vaker controleren.
De 3e verandering betreft het rapport dat u na afloop van een keuring krijgt. Hier zijn in 2025 namelijk 8 verschillende versies van, zoals u op de RDW-website kunt zien. Na een APK kunt u een rapport krijgen met de beoordelingen ‘Goedkeur’, ‘Afkeur’, ‘Goedkeur met steekproef’ ‘Afkeur met steekproef’, verder hebben al deze 4 beoordelingen een duplicaatversie. Een auto die door de APK heen is gekomen, krijgt een groen vinkje. En is de auto juist afgekeurd, dan ziet u een rood kruis en een QR-code. Achter deze QR-code zit een link naar een website waar u meer informatie over uw APK kunt vinden.
(Bron: MAX Meldpunt, MAX vakantieman, RDW, Rijksoverheid, De Telegraaf, Top Gear, ANWB, Garagevergelijker.nl. Foto: Lex van Lieshout/ANP XTRA)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dankjewel voor de informatie.