Smartphone-apps verzamelen veel gegevens van u. Hoe kunt u dit beperken?

Zo ontzegt u smartphone-apps toegang tot uw gegevens

Apps op uw smartphone vragen regelmatig toestemming om bepaalde gegevens over u op te slaan. Of het nu uw locatie, interesse of microfoon is, het kleine apparaatje is altijd op zoek naar informatie. Maar wanneer is dit noodzakelijk? En wanneer kunt u dit uitzetten om uw privacy te beschermen?

Websites en apps verzamelen graag data

Als u een website opent, krijgt u vaak de vraag of u de cookies accepteert. Niet alleen websites verzamelen graag uw data, ook apps doen dat. Soms is dat nodig, maar er zijn ook situaties denkbaar waarin dat niet het geval is. Zo vragen apps wel eens toestemming voor toegang tot uw microfoon. Dat klinkt eng, maar voor sommige apps is dat nou eenmaal noodzakelijk. Het is om te bellen bijvoorbeeld noodzakelijk dat uw telefoon met u mee kan luisteren. Voor de meeste spelletjes is dat echter niet noodzakelijk, dus kunt u het daarbij beter uitzetten. Hoe u dat doet, leggen we in een eerder artikel uit.

Lees de voorwaarden door

Het is verstandig om de voorwaarden door te lezen als u een nieuwe app downloadt. Misschien bent u geneigd snel op ‘alles toestaan’ te drukken zodat u de app kunt gaan gebruiken. Maar als u waarde hecht aan uw privacy, kunt u toch beter eerst de voorwaarden doorlezen. Dan kunt u altijd nog afwegen of u die app tegen die voorwaarden wilt downloaden. Vaak kunt u er ook voor kiezen om uw locatie niet te delen, ook als de app daar wel om vraagt.

Bij een weerapp heeft u er belang bij dat zij uw locatie weten, zodat ze de weersverwachting in uw plaats kunnen aangeven. Sociale media platformen vragen ook om uw locatie, maar daar heeft u minder belang bij. Op apps als Facebook, X en Instagram kunt u daarom prima weigeren dat ze uw locatie mogen volgen.

cloud privacy
Lees ook: Digitip: hoe zit het met veiligheid en privacy in de cloud?

Hoe kunt u het uitzetten?

Misschien heeft u in de haast alles geaccepteerd bij meerdere apps, maar heeft u daar nu spijt van. Gelukkig kunt u het via de instellingen van uw smartphone alsnog uitzetten.

Bij een iPhone doet u dat door naar ‘Instellingen’ te gaan en onderaan op ‘Apps’ te klikken. Hier kunt u specifieke apps selecteren en per app aangeven waar u toestemming voor geeft. Let er wel op dat u geen functies uitschakelt die van belang zijn voor het functioneren van een app. Als u uw smartwatch het bluetoothsignaal ontzegt, maakt deze geen contact meer met uw smartphone. En zo kan een navigatie-app niet optimaal functioneren zonder uw locatiegegevens.

Bij een Android-telefoon kunt u de gegevens die u afstaat aan apps beperken door naar ‘Instellingen’ te gaan en hier op ‘Privacy’ te klikken. Hier ziet u per app welke machtigingen ze hebben. Deze kunt u per app handmatig uitzetten door op de app te drukken, het blauwe bolletje bij ‘Toestaan’ weg te halen en het te verplaatsen naar ‘Niet toestaan’. U heeft wel een telefoon met Android 12 of nieuwer nodig om dit te kunnen doen.

(Bron: Archief, Nu.nl, Rtl, Android. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie