olijfolie of zonnebloemolie gezonder?

Is olijfolie of zonnebloemolie gezonder om mee te bakken?

Olijfolie en zonnebloemolie staan beide bekend als gezonde oliën. Maar wat is de gezondste optie om mee te bakken?

Verzadigde of onverzadigde vetten?

Olijfolie en zonnebloemolie staan beide in de Schijf van Vijf. Ze bevatten weinig verzadigde vetten en relatief veel onverzadigde vetten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld niet vloeibare margarine uit een pakje of kokosolie. Verzadigde vetten verhogen het risico op hart- en vaatziekten, terwijl onverzadigde vetten dat risico juist verlagen, wanneer u er genoeg van binnen krijgt. Olijfolie en zonnebloemolie bevatten ongeveer dezelfde hoeveelheid onverzadigde vetten en gaan hiermee dus gelijk op.

Qua calorieën zit er ook weinig verschil tussen de 2. Net als alle soorten olie zijn het er betrekkelijk veel. Om het gezond te houden, kunt u van beide soorten daarom het best niet te veel gebruiken.

Verschil in vitaminen

Op het vlak van vitaminen zitten er wel verschillen tussen olijfolie en zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat 10 keer meer vitamine E dan olijfolie. 1 eetlepel zonnebloemolie is al genoeg voor de helft van de dagelijkse vitamine E-behoefte. De rest krijgt u binnen via onder andere brood, noten, fruit en groente. In het geval van vitamine K zit er juist weer veel meer in olijfolie: 50 microgram tegenover 5 microgram in zonnebloemolie. Dagelijks is er echter nog veel meer vitamine K nodig en dat zit onder andere in melk, eieren, vlees en groene bladgroenten.

Wel of niet bakken met extra vierge olijfolie?

In het geval van extra vierge olijfolie kan die beter niet gebruikt worden om mee te bakken. Deze soort olie kan het best gebruikt worden voor koude gerechten. De smaak komt dan veel beter tot zijn recht. Want bij verhitting gaat er een deel van de smaak verloren en dat is zonde. Ook kan het zo zijn dat de olie bij verhitting gaat roken en dan kunnen er stoffen ontstaan die minder goed voor de gezondheid zijn. Gebruik daarom liever gewone olijfolie of zonnebloemolie. Die kunnen bij hogere temperaturen gebruikt worden.

geklaarde boter
Lees ook: Zo maakt u geklaarde boter en dit kunt u er mee

Polyfenolen in olijfolie

Mensen die het mediterraan dieet volgen, worden opvallend ouder. Naast een aantal andere oorzaken wordt ook wel gedacht dat het nuttigen van olijfolie daar een rol in speelt. Van olijfolie is bekend dat het polyfenolen bevat. Dit zijn stoffen die een gunstig effect op onze gezondheid kunnen hebben. Ze zitten echter vooral in (extra) vierge olijfolie, waar we dus in principe niet mee bakken. Ook moet er nog meer wetenschappelijk onderzoek naar gedaan worden.

Olijfolie duurder

Kijken we naar de kosten, dan is zonnebloemolie een goedkopere optie om mee te bakken dan olijfolie. Bij de start van de oorlog van Oekraïne met Rusland zijn de prijzen voor zonnebloemolie enorm gestegen, maar inmiddels zijn ze weer genormaliseerd. Olijfolie is juist schreeuwend duur geworden.

Conclusie

Olijfolie en zonnebloemolie ontlopen elkaar niet veel op het vlak van gezondheid. De gezondste optie is om ze af te wisselen, zodat u van beide producten hun voordelen kunt profiteren. Maar verder kunt u dus vooral gebruiken wat u zelf het lekkerste vindt smaken. En de kosten kunnen dus ook nog een factor zijn in uw keuze.

Bakken in een hete of een koude pan?

En moeten de oliën dan in een hete of een koude pan bij het bakken? Die vraag beantwoorden we in een eerder artikel.

(Bron: Archief, Voedingscentrum, Quest, Menzis, Scientias. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie