Reacties Heineken en Viper op de vragen van podcast Bezopen
Publicatiedatum: 20 december 2024
Vragen aan Heineken en hun reactie:
- Dat is bedrijfsgevoelige informatie, daar kan ik geen uitspraak over doen. Wat ik wel kan zeggen is dat het een mix is tussen traditioneel en online. Wat social media betreft richten we ons op de doelgroep 25+.
- Dat is bedrijfsgevoelige informatie, daar kan ik geen uitspraak over doen.
- Dat is bedrijfsgevoelige informatie, daar kan ik geen uitspraak over doen. Nico van der Lely heeft deze informatie ook niet. Wat social media betreft richten we ons op de doelgroep 25+.
- In gesprekken met o.a. het ministerie van VWS en de Landelijke Kamer van Verenigingen is veelvuldig gesproken over de prikkel die kan ontstaan door staffelkorting.
- Heineken NL heeft aan verenigingen waar in 2019 nog sprake was van een gestaffelde korting, een vaste korting aangeboden.
- In ruil voor deze korting moeten studenten (sport) vereniging een tegenprestatie leveren op het gebied van verantwoord alcoholgebruik (zoals uitbreiden en zichtbaar maken van assortiment alcoholvrije bieren) en duurzaamheid (zoals reductie gebruik plastic bekers en/of overstap op duurzaam alternatief).
- We bieden geen gestaffelde korting.
- We bieden geen gestaffelde korting.
- Alle horeca ondernemingen zijn voor een brouwer als Heineken NL belangrijk.
- Bij studenten (sport) verenigingen bieden we actief alcoholvrij bieren aan met bijbehorende 0.0 communicatie uitingen. Hierin volgen we de reclamecode voor alcoholhoudende dranken de reclamecode voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken.
- De netto prijzen van Heineken 0.0 zijn gelijk aan die van de alcoholhoudende variant.
- Bij alle grote studentenverenigingen bieden we alcoholvrij bier op tap aan.
- Via de Heineken Studenten Service bieden we gratis 0.0 aan tijdens tentamenperiodes.
- Heineken levert ook drank en fris aan huis bij studentenhuizen. Waarom doen jullie dat?
- Per 1 juli 2021 is de Drank- en Horecawet overgegaan in de nieuwe Alcoholwet.
- Heineken volgt de regels uit de Alcoholwet. Hierin staat dat bij het online bestellen van alcohol, de koper actief moet aangeven dat hij 18 jaar of ouder is. Tevens moet bij aflevering de leeftijd van de koper verplicht worden gecontroleerd.
- Als maatschappelijk verantwoordelijke brouwer volgen we actief de reclamecode voor alcoholhoudende dranken de reclamecode voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken.
- We richten ons daarbij niet op jongeren onder de 18 jaar, zwangeren en gaan alcohol & verkeer nooit samen.
- De consumptie van alcoholvrij bier is sinds 2010 met meer dan vijfhonderd procent gestegen. In dezelfde periode is alcoholvrij bier breed beschikbaar geworden in de supermarkt en in de horeca, in steeds meer verschillende varianten en smaken
- Uit onderzoek blijkt dat volgens de ondervraagden alcoholvrij bier past in gebalanceerde levensstijl. Ongeveer de helft van de 18-plussers zegt dat ze minder alcohol drinken vanwege alcoholvrij bier. Daarmee neemt onderzoek de misvatting weg dat drinken van alcoholvrij bier de opmaat is naar drinken van bier met alcohol.
- Heineken is een maatschappelijk verantwoorde brouwer. In onze communicatie uitingen volgen we de reclamecode voor alcoholhoudende dranken de reclamecode voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken.
- We nemen zelfs een voortrekkersrol waarbij er veel tijd, energie en budget wordt gestoken in de campagnes op 0.0 en verantwoord alcoholgebruik. Denk in dit kader aan onze inzet met Player 0.0 bij Formule 1 in Zandvoort en 0.0 branding bij amateur sportverengingen.
- Heineken 0.0 is enorm belangrijk voor ons; als je kijkt naar het afgelopen decennium is de groei voornamelijk uit deze categorie afkomstig.
- Heineken 0.0 is een heel geliefd alcoholvrij bier geworden en aanjager van deze categorie. In de eerste plaats komt dit omdat we een kwalitatief hoogwaardig en goed smakend alcoholvrij bier hebben gebrouwen. Maar ook is er veel tijd, energie en budget gestoken in de promotie van Heineken 0.0 waar vooral Heineken 0.0 van heeft geprofiteerd.
- Absoluut niet. Heineken 0.0 is een fantastisch alcoholvrij product waar we nog meer in zullen investeren.
- Nee. Uit onderzoek blijkt dat volgens de ondervraagden alcoholvrij bier past in gebalanceerde levensstijl. Ongeveer de helft van de 18-plussers zegt dat ze minder alcohol drinken vanwege alcoholvrij bier. Daarmee neemt onderzoek de misvatting weg dat drinken van alcoholvrij bier de opmaat is naar drinken van bier met alcohol.
- Bij sportverenigingen bieden we actief alcoholvrij bieren (op tap) aan met bijbehorende 0.0 communicatie uitingen. Hierin volgen we de reclamecode voor alcoholhoudende dranken de reclamecode voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken.
- Al onze communicatie uitingen rondom sportvelden bij amateursportclubs voorzien van een 0.0 boodschap.
- We hebben met onze partners (zoals NOC NSF) aanvullend ook specifieke richtlijnen opgesteld rondom evenementen en in de sportkantine.
- Als maatschappelijk verantwoordelijke brouwer committeren we ons aan de landelijke afspraken die gemaakt zijn in het Nationaal Preventie Akkoord in het tegengaan van problematisch drinken.
- Periodiek gaan we over de gemaakte afspraken in gesprek met de betrokken partners en het ministerie van VWS.
- We geloven in de kracht van zelfregulering en houden ons strikt aan de richtlijnen die we als industrie gezamenlijk hebben opgesteld in de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken en de reclamecode voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken.
- We richten ons niet op jongeren < 18 jaar, zwangeren en alcohol en verkeer gaan nooit samen: When you drive, never drink.
- Als maatschappelijk verantwoordelijke brouwer committeren we ons aan de landelijke afspraken die gemaakt zijn in het Nationaal Preventie Akkoord in het tegengaan van problematisch drinken.
- Zie ook de informatie op onze website: Verantwoordelijk Alcoholgebruik | The Heineken Netherland (heinekennederland.nl).
- Wat heeft de verhoging van de minimumleeftijd van 16 naar 18 in Nederland voor jullie omzet betekend?
- Voor kerncijfers over bier wijzen we graag naar de website van NL Brouwers. Voor de kerncijfers over alcohol wijzen we graag naar de website van STIVA.
- We geloven in de kracht van zelfregulering en houden ons strikt aan de richtlijnen die we als industrie gezamenlijk hebben opgesteld in de Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken de reclamecode voor alcoholvrije varianten van alcoholhoudende dranken. Dit geldt ook voor de waarschuwing labels op onze producten.
- We richten ons in de communicatie niet op jongeren < 18 jaar, zwangeren en gaan alcohol en verkeer nooit samen: When you drive, never drink.
- Zie ook de informatie op onze website: Verantwoordelijk Alcoholgebruik | The Heineken Netherland (heinekennederland.nl).
- Dat is toekomstige bedrijfsgevoelige informatie, daar kan ik geen uitspraak over doen.
Vragen aan Heineken en hun reactie:
- Het gratis weggeven van alcoholhoudende drank in welke vorm dan ook is niet toegestaan. Dat past niet bij verantwoorde alcoholmarketing en doen wij dan ook niet.
- Deze methode wordt door Viper niet gebruikt. Bovenstaande opmerking over het gratis weggeven van trays en overeenkomsten met studentenhuizen herkennen we ook niet.
- We richten ons op 18-35 jarigen.
- Wij zijn op de hoogte van de regels en houden ons hieraan, hierover worden dan ook afspraken gemaakt met de influencers waar we een betaalde samenwerking mee hebben.
- Deze eis stellen we dus al.
- Voor al onze reclame-uitingen, inclusief samenwerkingen die wij op social media hebben, geldt dat wij alleen met mensen samenwerken – of in beeld brengen – die 25+ zijn en lijken. Dit wordt zowel door onszelf gecheckt als door het social media bureau waarmee we samenwerken. Daarnaast heeft STIVA een AI tool die daar extra controle op uitvoert wanneer een uiting of samenwerking eenmaal gepubliceerd is.
- Dit herkennen wij absoluut niet. Wij hebben onze interne reclamecodes waar we dit aan toetsen en houden ons daarnaast aan de Nederlandse wet- en regelgeving, waaronder de reclamecode voor alcoholhoudende dranken van STIVA en de mediawet voor alcohol.
- Vanuit de rapportages zien we dat het overmatig en zwaar alcoholgebruik in de leeftijdsgroep 18-36 jr juist daalt. Ook wijzen we de consument op verantwoord gebruik van alcohol, zo staat op al onze verpakkingen, dus ook op Viper, en de website een duidelijke verwijzing naar www.overalcohol.nl inclusief drie pictogrammen (geen 18 geen alcohol, niet drinken tijdens zwangerschap en niet rijden onder invloed van alcohol).
- Ja, Viper heeft een samenwerking met Rijk en Sam Hofman (podcast BROERS). Al het werk dat zij voor/over ons merk maken wordt altijd eerst door ons gecheckt voordat dit live gaat, zodat dit ten alle tijden voldoet aan de geldende reclamecodes.
- We werken ook met studenten en vriendengroepen boven de 18 jaar samen (via onze Student Brand Ambassadors), maar geven geen gratis Viper weg. Het gratis weggeven van alcoholhoudende drank in welke vorm dan ook is niet toegestaan (Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken). Dat past niet bij verantwoorde alcoholmarketing en doen wij dus ook niet.
- Promotiemateriaal – zoals posters, vilten en stickers – mag wel weggegeven worden en wordt dus wel ingezet. Het betreft altijd promotiemateriaal met een lage waarde, dus geen koelkasten of i.d. Daarnaast bieden we soms (maximaal) 25% korting in onze webshop aan. Ook dit mag volgens de wet- en regelgeving (Alcoholwet).
- Bij studenten en vriendengroepen boven de 18 jaar wordt de reclamecode niet specifiek onder de aandacht gebracht, omdat het om persoonlijke (en vaak gesloten) accounts gaat en het alleen maar promotiemateriaal is dat we af en toe gratis toesturen. Influencers waar we een betaalde samenwerking mee aangaan en Student Brand Ambassadors worden wel uitgebreid gebriefd over de relevante reclamecodes en hier maken we duidelijke afspraken over zodat te allen tijde aan de Reclamecode voor Alcoholhoudende dranken/Reclamecode Social Media & Influencer Marketing (RSM) wordt voldaan.
- Omdat het om persoonlijke (en vaak gesloten) accounts gaat en het alleen maar promotiemateriaal is dat we af en toe gratis sturen, briefen wij dit er niet bij. Bij betaalde samenwerkingen doen we dit wel en hierbij houden we ons aan de relevante reclamecodes en wet- en regelgeving.
- De bijgevoegde overeenkomst is een oude overeenkomst uit 2022 en betreft overigens een samenwerking met een event. Zoals hierboven aangegeven werken we inmiddels alleen nog met promotiemateriaal of kortingen, dus niet met gratis drank.
- Ja, wij hebben Student Brand Ambassadors in dienst om ons merk te promoten. Uiteraard zijn zij op de hoogte van alle reclamecodes en wet- en regelgeving en dienen zij zich hieraan te houden.
- n.v.t.
Nog een aantal vervolgvragen aan Viper:
- We begrijpen van u dat Viper geen gratis drank weggeeft. Tegelijkertijd hebben wij vastgesteld uit recente gesprekken met studenten dat jullie drank leveren (of hebben geleverd), als vergoeding voor het posten van social media content. Klopt dat?
- Uit een enquete (vorige maand) onder bezoekers van de Coke-show in Delft en Den Haag blijkt dat een derde van de bezoekers hierboven genoemde afspraken met fabrikanten van Hard Seltser herkennen en er ook gebruik van maken. Wat is jullie reactie daarop?
- Met verwijzing naar het contract uit 2022 zouden jullie inmiddels alleen nog met promotiemateriaal en korting werken, en dus geen gratis drank weggeven. Hebben jullie in het verleden wel gratis drank weggegeven? Zo ja, waarom en sinds wanneer is dit beleid veranderd?
- Met betrekking tot het contract: Wat is in jullie ogen een event? Is een studentenfeest ook een event?
- Worden er ook mondelinge afspraken gemaakt, en zo ja, welke maakt u mondeling?
- U heeft een samenwerking met de broers Hofman. Deze broers laten regelmatig zien en horen dat zij overmatig alcohol hebben gebruikt. Ondanks de waarschuwingen op uw verpakkingen, gebruiken zij alcohol niet op een verantwoorde manier, maar promoten dit wel. Waarom grijpt u hier als organisatie niet in en heeft u nog steeds een samenwerking met deze heren?
Antwoord Viper:
- Zoals eerder aangegeven geven wij geen gratis drank weg en herkennen wij onderstaande dus niet. Wat betreft de samenwerking met de broers Hofman: de luisteraarsgroep van BROERS is een goede match met onze doelgroep (18-35 jarigen – wonend in steden.) We werken volgens de reclamecode met hen samen in content die de doelgroep aanspreekt wat betreft onze merkwaarden en het bekend maken van Viper binnen onze doelgroep. Hierin zullen we nooit aanzetten tot overconsumptie of onverantwoord alcoholgebruik.
(Foto: © MAX)