Griekse Mezze
Publicatiedatum: 12 maart 2014
Kolokythokeftedes – Courgettekroketjes
Ingrediënten (5-6 personen):
1 grote courgette
1 bosje bosuitjes
1 eetlepel fijngesneden dille
1 eetlepel fijngesneden munt
1 ei
Zout en peper
Bloem
50 gram fetakaas (geraspt)
Een beetje olijfolie of zonnebloemolie om in te bakken
Bereiding:
Rasp de courgette en laat hem goed uitlekken. Snij de bosui klein en doe vervolgens alle ingrediènten in een kom. Meng het geheel goed met elkaar.
Verwarm de olie in een grote pan op hoog vuur en zet het vuur als de olie heet is iets lager. Neem vervolgens een lepel van het mengsel en bak de kroketjes aan beide kanten goudbruin.
Keftedakia – Griekse gehaktballetjes
Ingrediënten (5-6 personen):
1 kilo rundergehakt
2 middelgrote uien, fijngesneden
2 eieren
50 ml olijfolie
100 gr paneermeel
2 eetlepels fijngehakte peterselie
2 teentjes knoflook
zout en peper
bloem
zonnebloemolie (om in te bakken)
Bereiding:
Doe het gehakt in een kom en voeg alle ingrediënten toe, met als laatste het paneermeel. Meng en kneed alles goed door elkaar en maak er kleine balletjes van. Rol de balletjes door de bloem en bak ze vervolgens in een koekenpan in wat olie goudbruin.
Salata Xoriatiki – Griekse Boerensalade
Ingrediënten (5-6 personen):
3-4 grote tomaten
1 komkommer in stukjes
1 in ringen gesneden ui
100 gr zwarte olijven
1 groene paprika, in ringen gesneden
1 pakje fetakaas (200gr)
olijfolie
oregano
zout
Bereiding:
Was de tomaten en snij ze in grove stukken. Doe ze in een kom en voeg de gesneden komkommer, ui, paprika, olijven, olijfolie en zout toe. Schep alles luchtig om en leg de fetakaas er bovenop. Strooi er tot slot een beetje oregano overheen.
Tzatziki – Griekse Yoghurt dip
Ingrediënten:
1000 gram Griekse yoghurt
2 komkommers
8 teentjes knoflook, geperst
2 eetlepels fijngesneden dille
2 eetlepels olijfolie
2 eetlepels azijn
Zout en peper
Bereiding:
Rasp de komkommer en laat hem ca. 30 min uitlekken. Doe de yoghurt in een kom en voeg de uitgelekte komkommer, de uitgeperste knoflook en de dille toe. Vervolgens olie en azijn al roerend toevoegen. Op smaak brengen met zout en peper. De Tzatziki vervolgens als voor- of bijgerecht opdienen.Tiropitakia – Griekse kaaspasteitjes
Ingrediënten (voor 20 stuks):
1 pakje bladerdeeg
1 geklopt ei
200 gram geraspte fetakaas
Zout en peper
50 gram gesmolten boter
Bereiding:
Meng het geklopte ei met de geraspte fetakaas en voeg naar smaak zout en peper toe. Snijd elk plakje bladerdeeg diagonaal doormidden. Leg in het midden een lepeltje van de kaasvulling zo op het deeg dat er, als u het dichtvouwt, een driehoek ontstaat. Maak de zijkanten goed dicht met een vorkje. Leg de kaaspasteitjes op een blakplaat en smeer de onder- en bovenkant voorizcihting met en kwastje licht in met de gesmolten boter. Bak de pasteitjes vervolgens ca. 25 minuten in een voorverwarmde oven (160 graden) lichtbruin.