Het nagerecht van het villa VdB Kerstmenu van Derk Jan Wooldrik
Publicatiedatum: 20 december 2024
Derk Jan Wooldrik maakt het nagerecht van het 3-gangen kerstmenu van radioprogramma Villa VdB. Hij gaat voor een legendarische citroentaart. Volgens hem hoort elke kok een eigen citroentaart te hebben. Hij heeft wekenlang geoefend en het recept bijgeschaafd, tot hij bij de perfecte verhoudingen uitkwam. En nu deelt hij dat recept met de Villa en met ons!
Legendarische citroentaart
Ingrediënten, voor 12 personen
Voor het harde-wenerdeeg (of 1-2-3-deeg, dit slaat op de verhoudingen)
- 300 gram bloem
- 100 gram suiker
- 0,5 ei
- snuf zout
- 200 gram boter, in koude blokjes
Voor de vulling
- 270 gram suiker
- 180 gram boter
- 9 eieren
- rasp en sap van 4,5 citroen
Bereiding legendarische citroentaart
Doe de bloem en de suiker in een keukenmachine. Voeg het ei en het zout toe en kneed er in korte tijd de koude blokjes boter door. Pak het samenhangende deeg in plasticfolie in en laat het minimaal 20 minuten rusten in de koelkast. Haal het deeg 30 minuten voor gebruik uit de koeling en verwarm alvast de oven voor op 180 graden.
Rol het deeg uit en bekleed een ingevette taartvorm (van 30 centimeter doorsnede) ermee. Snijd het overhangende deeg weg. Bekleed het deeg voorzichtig met bakpapier en stort er blindbakbonen (of neem gedroogde peulvruchten) in. Bak de taartbodem in het midden van de oven in 20 tot 30 minuten, afhankelijk van de oven, goudbruin en gaar.
Maak de vulling. Zet daarvoor alle ingrediënten op in een pan en roer goed door. Verwarm tot het mengsel 3 keer ‘blub’ zegt.
Zeef de vulling boven een andere pan. Schenk het vervolgens over de bodem. Laat opstijven: eerst op het aanrecht en vervolgens in de koeling. De taart is na ongeveer 1 uur klaar. U kunt de taart desgewenst nog even goed afbranden met een crème brûlée brander. Wordt-ie alleen maar lekkerder van, volgend Derk Jan Wooldrik.
Bekijk de andere 2 gangen van het Villa VdB Kerstmenu hier
(Bron: Derk Jan Wooldrik. Foto: Elvan Ünlü)