Dit moet u weten over de basisverzekering en aanvullende zorgverzekering.

Dit moet u weten over uw zorgverzekering

Onder veel Nederlanders bestaan misverstanden over de zorgverzekering voor 2025. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite ZorgverzekeringWijzer onder 2.600 respondenten. Zo weten veel mensen niet wat er nu precies onder de basisverzekering en aanvullende verzekering valt en bij welke polis er een (gedeeltelijke) vrije zorgkeuze is. In dit artikel vertellen we u er alles over.

Verwarring over de vrije zorgkeuze

De vraag die in het onderzoek voor de meeste verwarring zorgt: “Bij welk soort polis heeft u een vrije zorgkeuze?”. Van alle deelnemers geeft 45 procent hier een verkeerd antwoord op. Het zit zo: iemand heeft alleen een vrije zorgkeuze bij een restitutiepolis. Alleen deze polis kunt u vanaf 2025 niet meer afsluiten. In dit artikel leggen we uit hoe dit zit en vertellen we u wat de alternatieven zijn.

Ook over de basisverzekering veel onduidelijkheid

Verder komt uit het onderzoek naar voren dat zo’n 30 procent van de Nederlanders niet precies weet wat wel en niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Want hoe zit het ook alweer, moet u een bezoek aan de huisarts zelf betalen of niet? En wat als u mentaal niet lekker in uw vel zit?

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die woont of werkt in Nederland. Het basispakket is voor iedereen gelijk. Vanuit deze verzekering bent u in principe verzekerd voor onder andere huisartsenzorg, behandeling en verblijf in het ziekenhuis, geneesmiddelen, psychologische hulp, verloskundige zorg, kraamzorg en tandheelkundige zorg tot 18 jaar. In principe, want soms zijn er wel voorwaarden aan verbonden en vaak moet u eerst een eigen risico betalen. Het verplichte eigen risico is in 2025 (net als in 2024) 385 euro per jaar.

Wat er verder nog meer wordt vergoed vanuit de basisverzekering kunt u lezen op de website van het Zorginstituut Nederland. Ook kunt u op de site van de Rijksoverheid vinden wat er in 2025 gaat veranderen ten opzichte van 2024. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering staat verder ook altijd wat door uw verzekering wel en niet wordt vergoed en onder welke voorwaarden.

Een aanvullende zorgverzekering voor extra vergoeding bovenop de basisverzekering

Verder blijkt uit het onderzoek dat bijna 25 procent van de respondenten denkt dat fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is slechts in uitzonderlijke situaties het geval (bijvoorbeeld bij een chronische aandoening of wanneer iemand onder de 18 jaar is). Daarnaast denkt bijna 10 procent van de respondenten (onterecht) dat tandartskosten voor volwassenen vanuit de basisverzekering worden vergoed. Voor al dit soort zaken (en andere vormen van therapie) is er de aanvullende verzekering. Niet verplicht, maar het kan wel handig zijn.

Verschil tussen de basisverzekering en aanvullende verzekering

Een aanvullende verzekering is dus een verzekering voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Denk dan bijvoorbeeld aan tandartszorg, (extra) fysiotherapie, alternatieve geneeskunde, zorg in het buitenland, maar ook aan brillen of lenzen. Wat en hoeveel er precies wordt vergoed, verschilt per verzekeraar.

U betaalt geen verplicht eigen risico bij een aanvullende verzekering. Dit geldt namelijk alleen voor zorg uit de basisverzekering. Toch kan het soms wel lonen om uit te rekenen of de vergoedingen die u ontvangt opwegen tegen de premie die u moet betalen. Ook kan het soms zijn dat u goedkoper uit bent als u behandelingen zelf betaalt.

Een zorgverzekeraar mag u weigeren voor een aanvullende verzekering

De aanvullende zorgverzekering valt niet onder de Zorgverzekeringswet. Dit betekent dat zorgverzekeraars zelf mogen bepalen welke aanvullende verzekeringen zij aanbieden en onder welke voorwaarden. Een zorgverzekeraar mag u daarom weigeren of een hogere premie vragen als u bijvoorbeeld ouder bent of chronisch ziek.

U bent verplicht om uw ziektegeschiedenis te melden aan uw verzekeraar als die daarom vraagt. Vul de vragenlijst daarom altijd naar waarheid in. Dit voorkomt dat u later behandelingen alsnog niet vergoed krijgt.

Voor de basisverzekering en aanvullende verzekering een andere zorgverzekeraar

U mag de aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar afsluiten dan die van uw basisverzekering. Sommige zorgverzekeraars bieden dit aan. Soms kan dit voordelig zijn, maar lang niet altijd. Daarnaast is het mogelijk dat u extra gezondheidsvragen moet beantwoorden. Ook administratief kan het wat ingewikkelder zijn. Het declareren van zorgkosten die deels uit de basisverzekering en deels uit de aanvullende verzekering worden vergoed is dan bijvoorbeeld wat omslachtiger.

Hoe dan ook: altijd goed om te vergelijken

Welke zorgverzekering u ook neemt: vergelijken is altijd goed. Voor zowel de basisverzekering, als de (eventuele) aanvullende verzekering. Alleen aanbieders zijn er volop, waardoor u soms door de bomen het bos niet meer ziet. De ConsuWijzer heeft een paar handige tips hoe u zorgverzekeringen het beste kunt vergelijken.

Met deze tips kunt u besparen op uw zorgverzekering in 2025.
Lees ook: 9 tips om te besparen op uw zorgverzekering in 2025

(Bron: ZorgverzekeringWijzer, Rijksoverheid, Consumentenbond, ACM. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie