Opgerolde frambozencake
Publicatiedatum: 31 maart 2014
Ingrediënten:
Cake
- 3 eieren
- ¼ theelepel zout
- 95 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 95 gram bloem
- 25 milliliter water
Vulling
- 175 milliliter slagroom
- 20 gram suiker
- 200 gram frambozenjam
Verder nodig
- 30 gram suiker
- boter om in te vetten
- 50 gram gesmolten pure chocolade
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet een diepe bakplaat van 25 x 35 cm in en bekleed deze met bakpapier. Vet ook het bakpapier in.
Doe de eieren met het zout, de suiker en het vanille-extract in een kom. Klop dit in ongeveer 6 minuten, tot het mengsel als een wit lint van de gardes afloopt.
Zeef de bloem in delen boven het schuimige eimengsel en spatel dit door het beslag. Spatel als laatste het water door het beslag. Probeer het mengsel zo luchtig mogelijk te houden. Giet het beslag uit over de bakplaat en strijk het glad. Bak de cake in 9 tot 12 minuten lichtbruin en gaar.
Leg ondertussen een schone theedoek op het aanrecht en bestrooi deze met de 30 gram suiker. Wanneer de cake uit de oven komt, leg deze dan direct op de theedoek. Rol de cake samen met de theedoek vanaf de lange zijde op. Laat de cake zo afkoelen.
Klop voor de vulling de slagroom met de suiker stijf.
Bedek het werkblad met twee banen plasticfolie. Rol de cake weer terug en leg deze op het plasticfolie. Bestrijk de cake met de jam en vervolgens met de slagroom. Rol de cake op. Gebruik het plasticfolie als hulpmiddel om van de cake een strakke rol te kunnen maken. Als de cake goed is opgerold, draai dan het plasticfolie aan als een toffee. Leg de rol in de koelkast om op te laten stijven.
Verwijder het plasticfolie en snijd de uiteinden van de cake mooi bij. Maak met behulp van een lepel of een spuitzakje mooie lijntjes chocolade op de cake.
(Bron: Rutger van den Broek)