Duur 08:51
Gepubliceerd op 13 december 2024

BMX’er Jelle van Gorkom raakte in coma en zou nooit meer kunnen lopen en praten, maar heeft nu zijn eigen revalidatiecentrum

BMX’er Jelle van Gorkom wint zilver op de Olympische Spelen in Rio en denkt daarna aan goud, totdat hij in coma belandt na een ernstige val. Artsen trekken zijn zelfstandigheid sterk in twijfel, maar daar heeft Jelle maling aan. Inmiddels heeft hij zijn eigen trainingscentrum en helpt hij anderen met niet-aangeboren hersenletsel met hun herstel. 

Coma

In 2016 pakt Jelle van Gorkom op de Olympische Spelen in Rio zilver op zijn BMX. Hij stelt zich vervolgens één doel: goud bij de Olympische Spelen in Tokio. Helaas gooit een ernstig ongeluk roet in het eten. Tijdens een trainingssessie in 2018 op Papendal, botst Jelle frontaal op een ketting die na de startheuvel nog gespannen staat. Hij komt hard ten val, waarna hij in coma belandt.

Nooit meer lopen en praten

Jelle wordt enkele weken later wakker op de neurologische afdeling van het ziekenhuis. Van 1 dag voor het ongeluk tot 6 weken erna, herinnert hij zich niks meer. “Een gat in mijn geheugen.” Jelle vraagt zich op dat moment af wat er met hem aan de hand is en wat er is gebeurd. “Dan kom je erachter dat er behoorlijk veel schade is en dat het niet zomaar herstelt”, zegt hij in Carrie op Vrijdag.

Sterker nog, een goed herstel wordt door de artsen uitgesloten. Jelle zou volgens hen nooit meer kunnen lopen, of praten. “Je blijft een kasplantje. Je kan nooit meer voor jezelf zorgen of zelfstandig thuis wonen”, zeggen mensen tegen hem. Maar Jelle bewijst het tegendeel. “Iets met een dikke vinger”, denkt hij. Jelle pakt de revalidatie aan zoals hij gewend is: als topsporter. “Ik kijk altijd naar het volgende doel, met de blik vooruit.”

Eigen trainingscentrum

Jelle slaagt erin zijn doel te behalen. Hij heeft zijn zelfstandigheid terug, kan lopen en zelfs weer fietsen en autorijden. Zijn volgende missie is het openen van een eigen trainingscentrum, waar hij anderen met een niet-aangeboren hersenletsel helpt revalideren. Ook daarin slaagt Jelle. “Ik kijk weer met compleet andere doelen naar de toekomst”, zegt hij trots. “Het gaat op dit moment heel goed met mij. Ik ben druk met veel leuke dingen en dat geeft veel extra vreugde. Ik ben blij met mijn leven op dit moment.”

Anderen helpen

In zijn eigen revalidatiecentrum, wil Jelle het woord ‘uitbehandeld’ niet horen. “Je bent nooit uitbehandeld. Er valt zoveel meer te winnen”, luidt zijn motto. Iemand die Jelle heeft geholpen in zijn trainingscentrum, is Rob van Scherpenseel. Hij komt bij Jelle terecht na een dwarslaesie, nadat hij door een auto wordt geschept. Ook hij krijgt te horen dat hij uitbehandeld is, iets waar zowel Rob als Jelle geen genoegen mee neemt. Want inmiddels heeft Rob zijn zelfstandigheid terug en rijdt hij weer auto. “Een gigantisch significante verbetering”, aldus Rob, die nu voor zijn motorrijbewijs opgaat. “Als ik de gezichten van de medici zie toen ik verlamd in bed lag en zei: ik wil motorrijden. Die denken: die heeft een steekje los.”

Te gast bij Carrie op Vrijdag: schaatsvrienden Koen Verweij en Christijn Groeneveld, die in 2014 een gedeeltelijke dwarslaesie heeft opgelopen na een val op de training
Lees ook: Schaatsvrienden Christijn Groeneveld en Koen Verweij: over grappen, grollen, een gedeeltelijke dwarslaesie én Ruggengraat

Anneke Kraeger loopt zwaar hersenletsel op na een botsing tijdens een hockeywedstrijd. Zij krijgt een harde klap op haar slaap en maakt met haar hoofd een flinke smak op de grond. Na het ongeval is zij er niet goed aan toe. “Je kan niet meer voor jezelf zorgen, niet meer zelfstandig douchen, eten koken of naar de supermarkt gaan”, omschrijft zij haar situatie van toen. Inmiddels gaat het veel beter met Anneke, dankzij Jelle. “Bij hem ben ik mijn nieuwe normaal gaan uitvinden. Hij heeft mij mijn zelfstandigheid teruggegeven. ”

Kijken naar wat wel kan

“Zij stellen eigen doelen ik help ze om daaraan te werken”, vertelt Jelle over zijn werkwijze. Hij sport met ze, speelt cognitieve spelletjes, mediteert en doet yoga. “Wij kijken naar de mogelijkheden van mensen. Wat kunnen ze wel in plaats van wat kunnen ze niet, want daar wordt in de revalidatiesetting heel vaak naar gekeken.”

Geld

Het enige probleem waar Jelle tegenaan loopt, is geld. “We zijn achter de schermen hard aan het werk om het rond te krijgen. Helaas gaat dat niet zomaar lukken. Het kost gewoon veel geld in deze maatschappij. We draaien nu pilotfase 2 en het is niet vanzelfsprekend dat wij volgend jaar kunnen starten.”

De gehele uitzending terugkijken kan hierCarrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer