Een glasvezelsprietje tussen de stoeptegels

Hoe zit het? Waarvoor dienen de oranje glasvezelsprietjes in de straat?

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: waarvoor dienen de oranje glasvezelsprietjes in de straat?

Wat zijn glasvezelsprietjes?

In veel Nederlandse straten is het een vertrouwd gezicht geworden, de oranje uiteinden van glasvezelkabels die verticaal uit de grond steken. Bevindt zo’n glasvezelsprietje zich bij uw voordeur, dan betekent dit dat er wel een glasvezelverbinding in de straat is, maar dat die nog niet is doorgetrokken naar uw woning. In principe zijn deze glasvezelsprietjes dus tijdelijk.

Hoeveel glasvezelkabels liggen er in Nederland?

Maar het komt in de praktijk vaak voor dat de sprietjes er maandenlang liggen, soms zelfs meer dan een jaar, voordat er daadwerkelijk een glasvezelverbinding aan huis is aangelegd. Volgens cijfers van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn er in totaal zo’n 7,69 miljoen glasvezelverbindingen in Nederland. Dat is veel meer dan het aantal geregistreerde glasvezelabonnementen, namelijk 3 miljoen. Het overgrote deel van de aansluitingen is dus (nog) niet actief, waardoor u overal in Nederland glasvezelsprietjes kunt tegenkomen.

Glasvezel internet telefoonlijn
Lees ook: Glasvezel wint terrein, klassieke telefoonlijnen verdwijnen: wat betekent dit voor de vaste telefoon?

Waarom blijven glasvezelsprietjes vaak zo lang liggen?

Hier kunnen meerdere oorzaken voor zijn, zoals personeelstekorten bij de installateurs. Want mogelijk heeft u al een afspraak gemaakt om thuis een glasvezelverbinding aan te laten leggen, maar duurt het even voordat er een monteur beschikbaar is. En dan kan het zomaar een paar maanden duren voordat het glasvezelsprietje bij uw voordeur weg is gehaald. Heeft u zelf dit soort problemen met een glasvezelverbinding? Of krijgt u van de provider te horen dat er glasvezel op uw adres aangelegd kan worden, terwijl dit in werkelijkheid niet kan? Dan kunt u bij onze collega’s van Meldpunt uw klacht doorgeven.

Of het kan voorkomen dat een glasvezelbedrijf alvast een verbinding in de straat heeft aangelegd, zonder dat deze op één of meerdere woningen aan is gesloten. In jargon heet dit ‘handdoekje leggen’, vertelt glasvezeldeskundige Rudolf van den Berg aan NU.nl. “Door alvast een glasvezelkabel in de straat te leggen, claim je als het ware de straat en verklein je de kans dat een concurrent er een glasvezelkabel legt.” Net zoals een haastige hotelgast ’s ochtends vroeg alvast een handdoek bij het zwembad legt

Tot slot is de aanleg van een glasvezelverbinding bij flatgebouwen en appartementen vaak een tijdrovend proces. Want naast de bewoners beslist ook de Vereniging van Eigenaren (VvE) hierover mee, voordat er daadwerkelijk een verbinding tot stand is gekomen. Met andere woorden, de glasvezelsprietjes bij de voordeuren blijven de komende jaren een vertrouwd gezicht, bij rijtjeshuizen en appartementen.

Internetsnelheid laag provider schuld
Lees ook: Uw internetsnelheid thuis is lager dan beloofd: hoe bewijst u dit en wat zijn uw rechten?

Wat zijn witte adressen?

Sowieso is lang niet elk type woning geschikt voor een glasvezelverbinding, hoewel er dus al miljoenen glasvezelverbindingen zijn aangelegd. Want in Nederland zijn circa 27.500 zogeheten witte adressen. Dit zijn woningen in buitengebieden, waar voorlopig überhaupt geen glasvezel of een andere snelle internetverbinding aangelegd kan worden.

(Bron: MAX Meldpunt, MAX vakantieman, NU.nl, KPN, Het Financieele Dagblad, Autoriteit Consument & Markt. Foto: Redactie MAX Vandaag)

Geef een reactie