Risotto met bosui en krokant spek
Publicatiedatum: 23 april 2014
Ingrediënten:
- 300 gram risottorijst
- 900 milliliter groentebouillon (zoutarm)
- een scheutje witte wijn
- 6 teentjes knoflook
- 4 plakjes dun gesneden spek
- 250 gram cherrytomaatjes
- 1 bos bosui
- verse basilicum
- 2 eetlepes hazelnoten
- rucola sla
Bereiding:
Risotto maken is een klusje waar u wat liefde in kunt stoppen voor een heerlijk resultaat. Die passie proeft u terug!
Verwarm de oven op 140 graden.
Begin met het aanbakken van stukjes verse knoflook in een scheutje olie.
Voeg daarna de risottorijst toe en bak enkele minuten mee zodat alle korrels glazig zijn.
De kunst van risotto is om de groentebouillon beetje bij beetje toe te voegen op middelmatig vuur. Zodra de eerste soeplepel met bouillon bijna is verdampt, doet u de volgende erbij. Het is een kwestie van iedere minuut roeren. Als alle bouillon op is, proeft u de gaarheid van de risotto. Een risottokorrel moet nog een beetje een bite hebben, beetgaar is dus perfect.
Bak de plakjes spek krokant op een bakplaat met bakpapier in de voorverwarmde oven. Op een temperatuur van 140 graden smelt het vet eruit en word het spek in ongeveer 15 minuten krokant.
Rooster in een koekepan (zonder olie) de hazelnoten op een niet al te hoog vuur.
Snijd de bosui en spoel de tomaatje af. Verwarm tot slot de tomaatjes en de gesneden bosui kort mee in de oven met het spek.
Garneer de risotto royaal met basilicumblaadjes, geroosterde stukjes hazelnoot en tot slot het stukje gedroogd spek. Serveer op een bedje rucola sla en garneer met een snufje zout, peper en een drupje olijfolie.
Wilt u nog wat meer gezonde en lekkere recepten van Mathijs Vrieze? Volg dan de cursus gezond en lekker koken!
(Bron: Mathijs Vrieze)