een kerstcactus met kerstlichtjes

Kerstcactus, paascactus of Thanksgiving cactus: zo weet u welke lidcactus u heeft

De lidcactus is een gemakkelijke en rijkbloeiende plant. De verschillende soorten bloeien op verschillende momenten in het jaar. Zo kennen we de kerstcactus, paascactus en ‘Thanksgiving’ cactus, elk met een eigen bloeiperiode en wisselende vorm van het blad en bloem. We vertellen waaraan u ze kunt herkennen.

Zo herkent u een kerstcactus

De kerstcactus (Schlumbergera bridgesii) komt rond de decembermaand in bloei. Al dan niet in bloei getrokken voor de verkoop. Hij is te herkennen aan een dikke nerf die door het midden van het blad loopt en enigszins afgeronde toppen. Hieronder ziet u hoe de plant eruit ziet wanneer hij wel en niet in bloei staat. Zijn bloeivorm is wat langgerekt en hij heeft lange meeldraden.

kerstcactus zonder bloemen

kerstcactus

Zo herkent u een paascactus

De paascactus (Rhipsalidopsis gaertneri) komt in het voorjaar in bloei. Zowel zijn blad als bloem ziet er wat anders uit dan bij de kerstcactus. Zijn blad is plat en afgerond en de bloemen zijn meer stervormig.

paascactus zonder bloemen

paascactus met bloemen

Zo herkent u een Thanksgiving cactus

In Nederland kennen we geen Thanksgiving, maar de Thanksgiving cactus (Schlumbergera truncata) staat rond die tijd (de vierde donderdag in november) in bloei. Iets eerder dan de kerstcactus dus, maar ook deze cactussoort wordt in Nederland vaak als de kerstcactus verkocht. Hij is te herkennen aan de puntjes aan de uiteinden van zijn blad. Zijn bloemvorm en meeldraden zijn ook net wat anders dan de kerstcactus, zoals te zien is op de foto’s hieronder.

Thanksgiving cactus zonder bloemen

bloeiende Thanksgiving cactus

Verzorging van een lidcactus

De lidcactus behoort dan misschien tot de familie van de cactussen, hij heeft echter wel een wat andere verzorging nodig dan de gemiddelde cactus. In plaats van zeer spaarzaam water en liefst in de volle zon staan, staat de lidcactus graag wel licht, maar niet te zonnig en drinkt hij een stuk meer. Hij wil graag meteen weer water wanneer zijn grond licht is opgedroogd, terwijl een cactus probleemloos wekenlang zonder kan.

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    Dirck says:

    Ik heb er 7 soorten in huis en tijdig stekken en oude verknippen als uitgebloeide….
    Oude is veel blad en weinig bloemen….
    Verse compost + verse stekjes gaan beste.
    De Compost maakte ik zelf, in Camper geen Chemo maar Compost toilet dus ik weet wat voor ’t raam staat!
    En als U nu mooie slanke verse peentjes eet, ik weet hoe ze bemest zijn!
    Lust U deze nog als je op Visite kwam?

    Heer Bommel says:

    Wij hebben een lidcactus, geërfd van mijn schoonmoeder, die volgens de beschrijving in dit artikel een kerstcactus is.
    Maar onze cactus, die nú uiteraard vol in bloei staat, bloeit óók rond Pasen.
    Wij wonen in Duitsland en hier noemen ze deze cactus “Christkaktus”. Dat lijkt dus een passende naam omdat hij bij de twee grote feesten uit de christelijke religie in bloei staat.