Moederdagtaart

Ingrediënten:

De bodem

  • 165 gram boter, op kamertemperatuur
  • 165 gram suiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eieren, op kamertemperatuur
  • 200 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder

Garnering

  • 50 gram pure chocolade, gesmolten
  • 150 gram slagroom
  • 150 gram mascarpone
  • 35 gram poedersuiker
  • 100 gram aardbeienjam
  • 500 gram aardbeien, schoongemaakt
  • poedersuiker, om te bestuiven en eventueel chocoladeschaafsel om te garneren

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Vet een vorm voor een taartbodem van ongeveer 28 centimeter in met boter en bestrooi deze met paneermeel. Schud het overtollige paneermeel uit de vorm.

Doe de boter, suiker, zout en vanille-extract in een kom en mix deze enkele minuten tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door naar iedere toevoeging. Spatel als laatste de bloem en het bakpoeder door het beslag. Schep het beslag in de taartvorm en druk deze met natte handen of een natte spatel gelijkmatig uit. Bak de taartbodem in 30 tot 35 minuten goudbruin en gaar.

Stort de taart op een rooster en laat deze afkoelen. Bestrijk de afgekoelde taartbodem met de gesmolten chocolade.

Klop de slagroom met de poedersuiker op tot stijve pieken. Voeg de mascarpone en de aardbeienjam toe en klop dit door tot een luchtig geheel. Strijk het mengsel over de taartbodem en verdeel de aardbeien daarover. Bestuif de taart met een zeefje met poedersuiker. Garneer de taart eventueel met wat chocoladeschaafsel.

Tip: door met een kaasschaaf over een (koude) reep pure chocolade heen te schaven kunt u zelf gemakkelijk chocoladeschaafsel maken.

(Bron: Rutger van den Broek)

Geef een reactie