Hierop moet u letten bij het plaatsen van buitenverlichting.

Buiten (kerst)verlichting ophangen? Hier moet u op letten

Tijdens de koude wintermaanden is niets zo gezellig als lichtjes in de tuin of op het balkon. Want niet alleen wijzelf, maar ook voorbijgangers genieten van de buitenverlichting. En door goed op veiligheid, energieverbruik en duurzaamheid te letten, kunt u er soms wel jarenlang van genieten.  In dit artikel geven we tips.

Mogelijkheden voor buitenverlichting

Of u nu uw huis, tuin, balkon of een boom wilt versieren; buitenverlichting biedt eindeloze mogelijkheden om (met kerst) een magische sfeer te creëren. Wij noemen er hier een paar:

  • Verlichte slingers: verlichte slingers worden vaak gezien als klassieke buitenverlichting. Ze zijn ideaal voor het omlijnen van dakgoten, ramen, of schuttingen. Maar u kunt ze ook voor iets anders gebruiken, bijvoorbeeld om een oude fiets of ladder in de tuin.
  • Boomverlichting: voor grote bomen zijn er speciale lichtstrengen met honderden lampjes die eenvoudig in spiralen omhoog worden gewikkeld. Heeft u een kleine boom? Kies dan bijvoorbeeld voor micro LED lampjes.
  • Net- en gordijnverlichting: netverlichting kan ideaal zijn voor struiken, heggen of bomen. Gordijnverlichting hangt mooi voor ramen of aan een schutting.
  • Lichtfiguren en projecties: niet iedereen wordt er even blij van, maar lichtfiguren zoals rendieren, kerstmannen of sneeuwpoppen kunnen ook een leuke aanvulling op uw tuin. Wilt u nog een stapje verder gaan? Er zijn ook projectoren. Deze zetten bewegende sterren, sneeuwvlokken of patronen op muren of bomen.
kerstsversiering
Lees ook: Kerstversiering vroegtijdig ophangen maakt gelukkiger

Let erop dat de verlichting speciaal voor buiten is

Maar let op: terwijl de (kerst)lichtjes er vaak hetzelfde uitzien, zit er wel degelijk een verschil tussen binnen- en buitenverlichting. Verlichting voor buiten heeft namelijk een betere bescherming tegen vocht en vuil.

In de meeste gevallen is buitenverlichting voorzien van een IP-code. Dit staat voor Ingress Protection. Hoe hoger deze waarde, hoe beter de lichtjes bestand zijn tegen invloeden van buitenaf. Voor lampjes die onder een afdak hangen is een minimale IP-code van IP44 aan te raden en voor lampen die zonder overkapping in de tuin hangen is minimaal IP68 nodig.

Buitenverlichting op elektriciteit versus batterijen

Houd er rekening mee dat als u verlichting op stroom gebruikt, het enige stroompunt vaak binnen zit. Daarom kan het soms handig zijn om te kiezen voor koppelbare kerstverlichting. Alle lampjes worden dan met elkaar verbonden zodat er één lang snoer ontstaat. Zo hoeft u niet te prutsen met verlengsnoeren of dubbele stekkerdozen.

U kunt overigens ook kiezen voor verlichting op batterijen. Doordat u geen stopcontact nodig heeft, kunt u de verlichting overal plaatsen. Met een afsluitbaar doosje zijn de batterijen bestand tegen (gure) weersomstandigheden.

Verder zijn er ook zogenoemde ‘solarlampen’. Deze werken op zonne-energie en zijn net als bij batterijen perfect voor plekken zonder stopcontact. Ze laden overdag op en zorgen ’s avonds voor extra gezelligheid. Alleen: in de winter laden ze minder goed op door het beperkte daglicht.

Verlichting nog nauwkeuriger timen

Kerstverlichting met een timer is duurzamer dan alles continu aan laten staan en kan u daarnaast tijd en geld besparen. Het bestaat al jaren, alleen moet dit ook vaak bijgesteld worden omdat het steeds vroeger/later donker wordt. Sommige verlichting lost dat op met een lichtsensor, maar die kan ervoor zorgen dat op bewolkte dagen het licht te vroeg aanspringt. Wie de verlichting heel precies wilt inschakelen heeft dan één optie: de lampen met het internet verbinden.

Meerdere fabrikanten verkopen zogeheten slimme stekkers, die worden in- en uitgeschakeld vanaf uw telefoon met bluetooth of wifi. Wanneer u deze schakelaar ook koppelt aan een smarthomeplatform dan kunt u het aan- en uitzetten ervan automatiseren. Maar let op: dit kan alleen bij kerstverlichting op stroom.

Wanneer u oude lampjes gebruikt voor de buitenverlichting

Heeft u nog oude lampjes liggen? Het controleren op beschadigde bedrading en lampjes is voor de veiligheid dan belangrijk. Beschadigingen kunnen namelijk zorgen voor een elektrische schok of brand in huis. Voorheen viel het hele lichtsnoer uit wanneer één van de lampjes kapot was, maar tegenwoordig gaan de overige lampjes nog feller branden, wat voor oververhitting kan zorgen.

Wanneer u nog een oud snoer heeft met gloeilampen kan het sowieso goed zijn om dit te vervangen voor LED verlichting. Als gevolg van de Europese richtlijn Ecodesign mogen gloeilampen en halogeenlampen niet meer verkocht worden. Deze regel geldt echter niet voor kerstverlichting. Ze verbruiken volgens Milieu Centraal ondertussen alleen wel 8 keer meer energie dan LED verlichting en zijn ook minder veilig omdat ze snel warm worden.

Kerstverlichting
Lees ook: Hoe kunt u geld besparen én voor sfeervolle kerstverlichting zorgen?

(Bron: Vtwonen, Milieu Centraal, Nu.nl, Brandveilig, Cosmopolitan. Foto: shutterstock)

Geef een reactie