Over de Muur #5: de dag waarop Oost en West weer één werden
Publicatiedatum: 25 november 2024
Precies 100 jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel in de podcast Over de Muur de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten. Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit. In aflevering 5: de dag waarop Oost en West weer één werden.
De val van de muur
In deze aflevering blikt Ulrike Nagel terug op de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989. Ze verkent hoe die historische gebeurtenis in Nederland werd beleefd en welke rol de Nederlandse kerkgemeenschappen speelden in de periode ervoor. Ulrike deelt persoonlijke herinneringen aan haar jeugd in de DDR. Zoals het kijken naar de staatsbegrafenis van Sovjet-leider Tsjernenko. Ook spreekt Ulrike met experts over de veranderingen die leidden tot de val van de Muur. Ulrike ontmoet voormalig NOS verslaggever Pauline Broekema. Zij maakte de val van de muur in Berlijn van heel dichtbij mee.
Beluister aflevering #5:
De podcast Over de Muur van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar maxvandaag.nl/podcast.
(Foto: © MAX)