Hartige macarons van Antoinette
Publicatiedatum: 2 december 2024
In aflevering 6 van Heel Holland Bakt verlaat Antoinette de tent. Macarons zijn haar specialiteit, maar willen in de tent maar niet lukken. Daarom maakt ze nu in Tijd voor MAX alsnog macarons! Ze gaat deze keer voor een hartige variant.
Wilt u meer lezen over Antoinette, hoe ze het ervaren heeft in de tent? Dat kan op de website van Heel Holland Bakt!
Ingrediënten, voor 15 macarons
Macarons
- 200 gram hazelnootpoeder (gemalen hazelnoten)
- 200gram poedersuiker
- 1 theelepel gemalen komijn,
- Snuf zout
- Snuf peper
- 0,5 eetlepel roze pepertjes (gevijzeld)
- 200 gram kristalsuiker
- 70 milliliter water
- 90 gram eiwit
- 55 gram eiwit
Crèmevulling
- 300 gram geitenkaas zonder korst
- 2 eetlepels crème fraîche
- 1 theelepel roze peper (gevijzeld)
- 1 eetlepel frambozenazijn
Decoratie
- 100 gram uitgebakken spekjes
- 2 rode bietjes
- 2 kleine uitjes
- Frambozenjam
- 15 frambozen
- Cress
- Rucola
Bereiding macarons
Zet het water op met suiker en verwarm tot 120 graden. Wanneer dit 110 graden heeft bereikt, klopt u de 90 gram eiwit.
Voeg de poedersuiker, hazelnootpoeder en de kruiden samen. Voeg hierbij de 55 gram eiwit en maak hier een pasta van.
Wanneer het suikerwater op temperatuur is voeg het water bij het geklopte eiwit en laat dit draaien tot het een temperatuur heeft bereikt van 45/50 graden.
Meng het eiwit in 3 delen bij het hazelnootmengsel. Zorg ervoor dat u een beslag heeft wat van de spatel loopt als een lavavloeistof. Doe het beslag in een spuitzak en spuit dotten op een bakmatje of bakpapier. Laat de macarons drogen.
Zet je oven op 145-150 graden (dat is afhankelijk van uw eigen oven). Als de macarons een huidje hebben kunt u ze in de oven zetten. Bak ze gaar in 12 tot 14 minuten.
Crèmevulling maken
Meng geitenkaas, azijn en crème fraîche in een kom tot een smeuïge massa. Voeg kruiden toe en doe in spuitzak.
Bak de spekjes uit en hak deze fijn. Bak de uitjes voorzichtig glazig en laat karamelliseren. Voeg wat zout toe. Snijd de bietjes in kleine blokjes.
Maak de macarons af
Start met de decoratie. Doe wat rucola op de bodem, dan wat gekarameliseerde ui en voeg een dotje frambozenjam toe. Vervolgens spuit u een dot geitencrème op de macaron en deze maakt u af met wat gehakte bietjes, spekjes en wat cress. Garneer met de frambozen.
Vegetarisch alternatief
Wilt u geen spekjes gebruiken en de macaron vegetarisch houden kunt u eventueel wat hazelnoten op 160 graden in de oven bakken voor 10 minuten. Vervolgens doet u daar wat grof zout bij. Hak dit fijn strooi over de macaron.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Antoinette. Foto, ter illustratie: Shutterstock)