Moddertaart
Publicatiedatum: 14 mei 2014
Ingrediënten:
Deeg:
- 180 gram druivensuiker
- 4 eetlepels honing
- 160 gram roomboter
- 70 gram cacao
- 3 eieren
- 300 milliliter sojamelk
- 200 gram speltmeel*
- 1 theelepel baksoda
Chocoladeglazuur:
- 3 eetlepels cacao
- 75 gram druivensuiker
- 1 eetlepel honing
- 1/2 theelepel roomboter
- 40 milliliter sojamelk
*glutenvrij: vervang speltmeel door boekweitmeel of rijstmeel.
Bereiding:
Deeg
Verwarm de overn voor op 180 graden. Vet twee ronde bakvormen (24 centimeter) in.
Klop de roomboter, de druivensuiker en de honing tot een bleek, romig geheel.
Meng de cacao met een beetje sojamelk in een andere kom tot een gladde massa. Klop dit mengsel door het botermengsel. Klop daarna één voor één de eieren erdoor.
Meng het meel en de baksoda door elkaar. Vouw de helft ervan door het chocolademengsel.
Roer de rest van de sojamelk dor het chocolademengsel en vouw de rest van het meelmengsel erdoor.
Schep het beslag in de bakvormen. Bak beide taarthelften ongeveer 25 minuten tot ze zijn gerezen.
Laat de taarthelften even afkoelen en haal ze uit de bakvorm. Laat ze op een rooster verder afkoelen.
Chocoladeglazuur
Meng de cacao met de druivensuiker. Voeg de sojamelk toe en roer goed zodat er geen klonten ontstaan. Voeg de honing en de roomboter toe en roer het geheel tot een glad mengsel.
Warm het cacaomengsel al roerend op een laag vuur in 1 minuut heel even op en laat het daarna ongeveer 10 minuten afkoelen.
Verdeel iets minder dan de helft van het chocoladeglazuur over een taarthelft en leg de andere helft erbovenop. Bestrijk de taart met de rest van het chocoladeglazuur.
(Bron: Asja Tsachigova)