Duur 10:18
Gepubliceerd op 22 november 2024

Met hun kinderboeken proberen Twente-iconen Wout Brama en Maud Roetgering racisme en homo-discriminatie uit te bannen

De voetbalschoenen van FC Twente-iconen Wout Brama en Maud Roetgering hangen aan de wilgen, maar de liefde voor de sport leeft nog altijd voort. Al hebben ze de kicksen ingeruild voor de pen, want de oud-profs schrijven nu kinderboeken. Via die weg hoopt het duo met Wout en Maud ook maatschappelijke thema’s in de voetballerij bespreekbaar te maken. 

Kinderboeken

Onder het genot van een goede maaltijd en een wijntje, komen Wout en Maud op het idee om samen kinderboeken te schrijven. “Een mooi voetbalavonturenboek is leuk en makkelijk, maar wij hebben een voorbeeldfunctie. We willen iets doen en terugdoen voor de maatschappij en voor het voetbal”, vertelt Maud.

Racisme en discriminatie

De FIFA bekroont namens (prof)voetballers wereldwijd de kinderboekenschrijvers, omdat zij maatschappelijke thema’s bespreken waar men in de voetballerij al heel lang over praat. Zoals homo-acceptatie, racisme en discriminatie. Ondanks dat voetbal volkssport nummer 1 is, blijven dit gevoelige onderwerpen. “Dat is het gekke”, vertelt Wout. “Op de tribune zit iedereen naast elkaar. Welk geloof je ook aanhangt, van welke cultuur je ook bent, jong en oud. Het maakt niet uit, maar op het veld is het nog niet inclusief genoeg.”

Jaan de Graaf (L) en Willem van Hanegem vertellen over hun vriendschap en hun band met het G-team van IJsselmeervogels.
Lees ook: Boezemvrienden Van Hanegem en De Graaf delen liefde voor G-team IJsselmeervogels: ‘Ze zijn zo puur’

Er is wel verbetering zichtbaar, merkt Wout op na gesprekken met oud-voetballers die hij op de club spreekt. “Het is nu veel beter dan 30 jaar geleden, maar de oplossing is er nog niet. Het uitwassen van dit probleem is toch heel moeilijk.”

FC Twente – Lazio Roma

Dat blijkt maar weer tijdens een wedstrijd in de Europa League tussen FC Twente en Lazio Roma. Een speler van Lazio wordt door het thuispubliek in Enschede racistisch bejegend. “Dat is niet waar wij in de voetballerij, en ook de club, voor staan”, zegt de ex-prof. “Die jongen gaat met tranen de bus in en voelt zich in de steek gelaten door de scheidsrechter en ons publiek. Dat is heel pijnlijk en hij komt het waarschijnlijk heel vaak tegen, niet alleen in voetbal. Dit sluimerende racisme komt veel vaker voor.”

Homo-acceptatie

Homo-acceptatie is in de voetballerij ook een ingewikkeld thema. Althans, vooral in het mannenvoetbal, want onder de vrouwen leeft dat probleem totaal niet. “Ik ken er geen”, reageert Wout op de vraag of hij profvoetballers kent die op mannen vallen. Dat het een gevoelig onderwerp is, merkt Wout in zijn tijd als speler wanneer hij de vraag aan zijn ploeggenoten voorlegt of iemand er problemen mee heeft als een medespeler homoseksueel is. “Sommigen hebben er problemen mee, om dan samen onder de douche te staan. Of omdat iemand misschien verliefd wordt.”

Masculiene wereld

“Ik kan het mijzelf niet voorstellen, maar het gebeurt”, gaat Wout verder. “De mannenvoetballerij is een masculiene wereld. Ga er maar aanstaan om openlijk uit te komen dat je op mannen valt. Je bent dan meteen de homovoetballer in plaats van gewoon een voetballer. Je transferopties worden echt minder in landen waar het minder geaccepteerd is. Ook de technisch directeur denkt 2 keer na om een homoseksuele voetballer aan te nemen. Want wat gaat het binnen een groep doen? Er zijn nog veel drempels te nemen om er openlijk voor uit te komen.”

Nieuwe generatie

Met de boekenserie Wout en Maud “willen wij juist bij de nieuwe generatie, bij kinderen, bewustwording creëren wat het doet”, vertelt Maud. “Waardoor er een generatie aankomt waarbij het vanzelfsprekend is dat voetbal voor iedereen is en wij steeds minder dit soort problematiek tegenkomen.”

Impact

Wout en Maud zijn ook in het theater te zien. Daar merkt Maud wat voor impact het boek heeft als het gaat over anti-homo-spreekkoren. Een jongetje benadert het duo. “Ik ga mee naar een uitwedstrijd en ik wil meezingen. Moet ik dat nog wel doen?”, vraagt hij aan de kinderboekenschrijvers. “Nee, dat zou ik niet meer doen”, luidt het antwoord. “Dan heb je directe impact en dat is leuk om te zien”, vertelt Maud.

De gehele uitzending terugkijken kan hierCarrie op Vrijdag is elke vrijdag te zien om 19.00 uur op NPO 1.

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer