Engelse steak & ale pie
Publicatiedatum: 17 september 2014
Ingrediënten:
Voor het deeg:
• 400 g bloem
• 200 g koude boter in dobbelsteentjes
• snufje zout
• 95 ml ijskoud water
Voor de vulling:
• 3 uien gesnipperd
• 500 g rundvlees (bij voorbeeld riblap) in dobbelstenen van 2 cm
• 1 winterwortel gesneden
• 100 g champignons in stukjes
• 1 eetlepel jus poeder
• 2 eetlepels bloem
• 150 ml donker bier
• laurierblaadje
• 1 theelepel thijm
• zout
• peper
• ovenvaste pan of ovenschotel
• springvorm of quiche schaal van 23 cm doorsnede
• Oven voorverwarmen op 180 ºC
Bereiding:
- Meng voor het deeg de bloem met het zout en voeg daarna de koude boter toe
- Meng dit alles goed met de hand. Door het snel te wrijven tussen de vingers ontstaat er een soort broodkruimel structuur. Laat het dus nog geen glad deeg worden
- Voeg 60 milliliter ijskoud water toe en meng dit ook redelijk snel
- Voeg de rest van het water toe en meng dit tot een bol deeg
- Laat afgedekt in de koelkast 20 tot 40 minuten rusten
- Fruit ondertussen de uien totdat ze glazig zijn
- Meng de bloem met zout en peper en bestrooi hiermee het vlees rondom
- Voeg het vlees toe aan de uien en bak totdat het vlees bruin is (De bloem plakt misschien wat aan de pan, maar dit wordt in de volgende stap weer losgeweekt)
- Voeg 75 milliliter bier toe en meng goed. Voeg daarna de rest van het bier toe
- Het bier vormt samen met de bloem een dikke saus. Blijf roeren en laat dit een paar minuten doorkoken
- Voeg 200 milliliter koud water, winterwortel, laurierblad en thijm toe en meng alles door elkaar
- Voeg vervolgens 1 grote eetlepel juspoeder toe en roer goed
- Zet de pan in de oven of schenk het vlees mengsel over in een ovenschaal
- Verdeel het deeg in 2 stukken: 2/3 voor de bodem en zijkanten en 1/3 voor de bovenkant van de pie
- Rol het grootste stuk uit tot een dikte van 5 millimeter en bedek de bodem van de ovenschaal
- Rol het tweede stuk deeg uit voor de deksel van de pie
- Lepel het vlees en de jus in de schotel en voeg de champignons toe
- Klop een ei los en bestrijk de randen van het deeg om straks de deksel beter te laten plakken
- Leg de deksel op de pie
- Knijp de randen dicht met de vingers en maak een paar sneetjes in het midden van het deksel zodat de stoom kan ontsnappen
- Bestrijk de bovenkant met het losgeklopte ei en bak de pie in de oven in ca. 35 – 40 minuten goudbruin
(Bron: Dave Cunningham)