Hand verwijdert met doekje vocht van raam om schimmel te voorkomen

Schimmel in huis is te voorkomen, zo pakt u dat aan

Schimmels in huis hebben we natuurlijk liever niet. Het is niet goed voor ons huis en onze gezondheid. Verwijderen is één, maar voorkomen is nog beter. We hebben tips hoe u dit het beste aan kunt pakken.

Vocht voedt schimmel

Bijna in elk huis ontstaat er schimmel. Of u nu in een nieuwbouw of oudbouw woning woont, het is niet makkelijk te voorkomen. Vooral in vochtige ruimtes als badkamers, slaapkamers en kelders laten ze zich graag zien. De belangrijkste oorzaak van schimmelvorming is vocht, teveel vocht. Hoe dat in huis komt, ligt aan een aantal zaken, zoals hoe het huis gebouwd is en de mate waarin wij stoken en ventileren. In dit artikel leggen we uit hoe u vocht in huis kunt herkennen.

Ventilatie

Een belangrijk middel om vocht uit huis weg te krijgen is ventileren. Zorg dat vocht het huis uit kan. Dus zet ook op koude dagen de ramen open zodat het vocht naar buiten kan. Oudere huizen moeten het van deze manier van ventileren hebben. Pas halverwege de jaren 70 is er mechanische ventilatie in huizen gekomen. Daarmee wordt de lucht automatisch afgevoerd. In nieuwbouwhuizen zorgt de mechanische ventilatie niet alleen voor de afvoer van vochtige lucht, maar ook voor de aanvoer van nieuwe. Heeft uw raam een ventilatierooster (dauerluften) zet deze dan (regelmatig) open.

Hoe ontstaat een koudebrug?

Vocht kan ook het huis binnenkomen door een bouwkundig probleem. Daardoor ontstaat er een zogeheten koudebrug. Door een onderbreking in de isolatie, dat kan zijn bij een overgang van een goed naar een iets minder goed geïsoleerd gedeelte, ontstaat zo’n ‘brug’. De kou kan precies op die onderbreking het huis inkomen en warmte er ook weer uit. Door zulke ‘lekken’ moet u vaak meer stoken om het huis warm te krijgen en vindt vocht zijn weg naar binnen, waardoor schimmels kunnen ontstaan.

Dit soort koude-lekken zitten vaak bij overgangen, zoals die van de muur naar het dak of rondom kozijnen. Zeker bij oudere huizen waarbij ook oudere materialen zijn gebruikt om het huis af te werken, kunnen dit soort koudebruggen ontstaan.

Wat helpt tegen een koudebrug?

Om een koudebrug tegen te gaan is het toverwoord isolatie. Buitenmuren, binnenmuren en spouwmuren kunt u allemaal isoleren. De buitenmuur is het meest ingrijpend, want dat kan het uiterlijk van uw huis veranderen. U moet hiervoor ook een vergunning aanvragen. Binnenmuren zijn te isoleren met voorzetwanden. Dat kan zonder vergunning. Het gaat wel ten koste van de binnenruimte en u moet alle wanden opnieuw voorzien van een kleur of behang. Spouwmuurisolatie is het isoleren van de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. Dit mag zonder vergunning.

Vergeet het dak, de vloer en kelder niet

Ook het isoleren van het dak draagt bij aan het terugdringen van de koudebrug, zodat vocht buiten blijft en schimmels geen kans maken. Vloerisolatie en kelders isoleren, zorgen ervoor dat vocht en kou minder snel het huis in kan komen. Kelders zijn van nature vaak al wat vochtig, dus goed om hier kritisch te kijken wat u nog meer aan isolatie kunt doen.

Al deze isolatieklussen kunt u het beste door iemand laten doen. Zeker het isoleren van de spouwmuur is een specialistisch klusje.

We kunnen zelf veel doen om schimmelvorming te voorkomen

Naast bouwkundige oorzaken hebben wij als bewoners ook een belangrijke rol in het voorkomen van schimmels in huis. Regelmatig ventileren en stoken is van groot belang. Sinds de energieprijzen in 2022 omhoog schoten, zijn we minder gaan stoken. Goed voor de portemonnee, maar niet altijd goed voor uw huis. Want door minder te stoken, verdwijnt het vocht minder snel uit huis en is de kans op schimmelvorming groot.

Naast stoken is zoals al eerder gezegd, ventileren minstens zo belangrijk. Vochtige, vieze lucht moet het huis uit, nieuwe en schone lucht het huis in. Er moet eigenlijk een continue luchtstroom in huis zijn. Beschikt uw huis niet over een mechanisch ventilatiesysteem, zet dan dagelijks de ramen tussen de 15 en 20 minuten open. Maak na het douchen de badkamer droog. Zet op koude dagen het raam in de badkamer niet open. Waarom leggen we uit in dit artikel.

weervlekken in kleding
Lees ook: Weervlekken in uw kleding, zo krijgt u deze schimmel er weer uit

Schoonmaken

Heeft u schimmel in huis? Dan is het goed om het te verwijderen. Dat kan met eenvoudige schoonmaakmiddelen als azijn of soda. Hardnekkige vlekken kunt u eventueel verwijderen met een beetje chloor. Er zijn ook schimmelreinigers te koop. Lees voor gebruik wel eerst goed de aanwijzingen op de verpakking. Zitten de schimmels in de muur, het hout of in andere materialen, dan heeft schoonmaken geen zin. Dan moeten de materialen vervangen worden.

(Bron: Milieu Centraal, archief, Essent. AD. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie