9 tips om te besparen op uw zorgverzekering in 2025
Publicatiedatum: 25 november 2024
In 8 jaar tijd zijn we bijna 60 euro per maand meer gaan betalen voor de basisverzekering. En ook in 2025 gaat uw zorgverzekering weer flink omhoog. Toch is het mogelijk om in 2025 te besparen, soms tot wel honderden euro’s per jaar. Bijvoorbeeld door goed te vergelijken en/of uw eigen risico te verhogen. Maar er zijn meer tips. In dit artikel zetten we alles op een rij.
Hogere premie voor basisverzekering en aanvullende verzekering in 2025
De basisverzekering is verplicht en dekt zaken als bijvoorbeeld een huisartsbezoek, een bezoek aan het ziekenhuis en medicijnen. De premie voor de basisverzekering in 2025 stijgt volgens Zorgwijzer gemiddeld naar 135,84 euro per jaar.
Wilt u meer zorg? Bijvoorbeeld voor fysiotherapie, een bril, hoortoestellen of tandartszorg? Dan heeft u een aanvullende zorgverzekering nodig. Hier betaalt u extra premie voor, bovenop de basisverzekering. De tarieven verschillen per zorgverzekeraar en pakket, maar ook deze stijgen in 2025. De meeste zorgverzekeraars verhogen de premies tot ruim 48 euro per jaar.
Waarom stijgen de zorgkosten?
Er zijn een aantal redenen waarom de zorgkosten (blijven) stijgen. Zo worden er nieuwe en betere medische verrichtingen vergoed, die meer geld kosten. Ook stijgen de lonen en prijzen in de zorg, wat zorgt voor hogere kosten van zorg en behandelingen. Daarnaast is er en toenemende vraag naar zorg door de vergrijzing.
Naast hogere premies steeds lagere vergoeding voor fysiotherapie
Wanneer u fysiotherapie nodig heeft, is het in 2025 (extra) belangrijk om te kijken of uw (beoogde) fysiotherapeut een contract heeft met de zorgverzekeraar. De aanvullende zorgverzekering met dekking voor fysiotherapie wordt in 2025 namelijk verder uitgekleed. Pakketten worden onder andere duurder of bieden minder behandelingen.
Achmea verlaagt de vergoeding voor fysiotherapeuten met wie geen contract is afgesloten bijvoorbeeld van 75 procent naar 50 procent. Voor een regulier consult wordt in 2025 nog maar 18,54 euro vergoed, tegenover bijna 27 euro in 2024. Ook VGZ en CZ hebben vergelijkbare beperkingen. VGZ vergoedt in 2025 maximaal 17,50 euro per behandeling bij niet-gecontracteerde therapeuten, terwijl CZ iets hoger zit met 19,48 euro. Kleinere verzekeraars, zoals ONVZ, a.s.r. en DSW vergoeden volgens Zorgwijzer een stuk meer.
Dit kunt u doen om mogelijk toch nog geld te besparen
Ondanks de tegenslagen van hogere premies en (vaak) lagere dekkingen, zijn er een aantal dingen die u zelf kunt doen om op uw zorgkosten in 2025 te besparen.
1. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan soms lonen
De verzekeraar die in 2024 het beste paste bij uw wensen, hoeft dat in 2025 niet meer te doen. Misschien is er namelijk iets veranderd in uw situatie, waardoor u bij een andere zorgverzekeraar goedkoper uit bent. Ook de premies veranderen ieder jaar. En de verschillen kunnen groot zijn. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste zorgverzekering komt in 2025 namelijk uit op 433 euro.
31 december 2024 is daarbij de uiterste datum voor het opzeggen van uw zorgverzekering. 31 januari 2025 is de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering. Uw zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.
2. Kies de juiste basisverzekering
Er zijn 3 soorten basisverzekeringen waar u in 2025 uit kunt kiezen: de natura-, budget-, of combinatiepolis. De eerdere restitutiepolis stopt vanaf 2025. De verschillen tussen de verschillende verzekeringen zitten in de contracten met zorgverleners. Meestal krijgt u alleen alle kosten vergoed bij een zorgverlener waar uw verzekeraar een contract mee heeft. Deze contracten gelden overigens alleen voor planbare zorg en niet voor spoedeisende hulp.
3. Kijk of u een aanvullende verzekering echt nodig heeft
Let ook goed op de aanvullende verzekering. Bent u gezond en verwacht u in 2025 weinig zorgkosten? Kijk dan hoeveel u voor een aanvullende zorgverzekering betaalt en hoeveel gebruik u er (waarschijnlijk) van maakt. Mogelijk bent u goedkoper uit als u de kosten voor eigen rekening neemt.
4. Korting op de premie door het verhogen van uw eigen risico
Bent u gezond en verwacht u volgend jaar niet of nauwelijks zorgkosten te maken? Dan kunt u besparen door uw eigen risico te verhogen. U kiest dan voor een ‘vrijwillig eigen risico’. De zorgverzekeraar geeft u vervolgens korting op de zorgpremie. In 2025 is uw verplichte eigen risico 385 euro en dit kunt u in stappen van 100 euro verhogen, tot maximaal 885 euro.
Bij een maximaal eigen risico van 885 euro zijn dit volgens Zorgwijzer de goedkoopste zorgverzekeringen in 2025:
- Unive: 129,90 euro
- Aevitae: 130,40 euro
- Zorg en Zekerheid: 131,45 euro
- CZdirect: 132,00 euro
- Menzis: 133,75 euro
Bedenk wel goed of het verhogen van uw eigen risico voor u echt verstandig is. Want als u toch onverwachts veel zorgkosten maakt, bijvoorbeeld omdat u in het ziekenhuis belandt, moet u in één keer een flink bedrag kunnen ophoesten.
En een tip als u besluit uw eigen risico op te hogen: houd de premie die u bespaart door de verhoging nog even achter de hand. Als u aan het einde van het jaar geen kosten voor uw eigen risico heeft gemaakt, kunt u daar iets leuks van doen of het op uw spaarrekening zetten.
5. Let erop dat u niet dubbel verzekerd bent
Mogelijk bent u dubbel verzekerd, als u naast de zorgverzekering ook een doorlopende reisverzekering heeft. De basisverzekering vergoedt medische kosten in het buitenland in de basis namelijk tot het Nederlandse tarief. Het is dus niet altijd nodig om aanvullende verzekerd te zijn. Alleen let op, want in sommige landen is de zorg wel (flink) duurder dan in Nederland. Dan kan het handig zijn om uzelf hiervoor aanvullend te verzekeren. Dit kan zowel via de zorgverzekering als via de reisverzekering.
6. Soms heeft u recht op zorgtoeslag
In sommige gevallen, afhankelijk van uw inkomen en vermogen, heeft u recht op zorgtoeslag. In dit geval krijgt u elke maand een bedrag op uw rekening waarmee u een gedeelte van de zorgpremie kunt betalen. Wanneer u al zorgtoeslag heeft, dan ontvangt u in 2025 mogelijk een hoger bedrag. Op de website van de Belastingdienst kunt u zien waar u precies recht op heeft.
7. Medicijnen soms wel en soms niet door de basisverzekering vergoed
Verzekeraars hebben vaak een speciaal beleid als het om medicijnen gaat. Dit betekent dat de verzekeraar een voorkeur heeft binnen een groep van gelijke medicijnen. U krijgt binnen die groep het ene medicijn wel uit de basisverzekering vergoed en het andere niet. U heeft dus niet altijd een aanvullende dekking voor medicijnen nodig. Als u dit goed uitpluist, kunt u soms flink besparen op uw premie.
8. Kijk goed naar de gezinssamenstelling op uw polis
Veel gezinsleden willen samen op een polis. Dit is overzichtelijk en gemakkelijker voor de betalingen. Toch is dit niet altijd voordelig. Misschien is uw partner bij een andere verzekeraar namelijk wel voordeliger uit.
9. Laat indien mogelijk een ingreep door uw huisarts doen
Sommige ingrepen kunt u ook bij uw huisartsenpraktijk laten doen. Het voordeel hiervan is dat u bij de huisarts geen eigen risico betaalt. Denk bijvoorbeeld aan de behandeling van een ingegroeide teennagel of psychische ondersteuning door een praktijkondersteuner. Vraag hiernaar bij uw huisartsenpraktijk. Maar, vaak zijn huisartsen hier zelf ook alert op om onnodige doorstroming naar specialisten te voorkomen.
(Bron: Zorgwijzer, Independer, Telegraaf. Foto: Shutterstock)