Over de Muur #3: ‘Spioneren voor de Stasi’
Publicatiedatum: 11 november 2024
Precies 100 jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel in de podcast Over de Muur de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten. Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit. In aflevering 3: ‘Spioneren voor de Stasi’.
De invloed van de Stasi
In deze aflevering neemt journaliste Ulrike Nagel ons mee terug naar haar geboorteland Oost-Duitsland, waar ze de invloed van de Stasi onderzoekt. Ulrike hoort persoonlijke verhalen van mensen die leefden onder het strenge toezicht van deze geheime dienst, waaronder het verhaal van ‘Helga’, die gedwongen werd te spioneren voor de staat. Ze spreekt met haar eigen familieleden over hun ervaringen en ontdekt hoe de Stasi het dagelijks leven beheerste. Spioneerde haar eigen familie ook mee? Ook onderzoekt ze de naweeën na de val van de Berlijnse Muur. Zijn er nog sporen te vinden van Nederlandse spionage en dubbelagenten? Ook deelt historica Beatrice de Graaf haar inzichten over de DDR.
Beluister aflevering #3:
De podcast Over de Muur van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar maxvandaag.nl/podcast.
(Foto: © MAX)