Zo werkt het dobbelspel tijdens Sinterklaas.

Hoe zit het? Zo speelt u het populaire dobbelspel tijdens Sinterklaas

Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: hoe speelt u het populaire dobbelspel tijdens Sinterklaas?

Het dobbelspel is altijd spannend

Veel gezinnen, collega’s en vriendengroepen zweren jaarlijks bij het dobbelspel: een populair alternatief voor de traditionele pakjesavond. Bij het dobbelspel is nooit te voorspellen hoe de avond verloopt. Soms kunt u uw geluk niet op en soms ziet u al uw verzamelde cadeaus in rook opgaan. Maar hoe speelt u het dobbelspel precies? We beginnen bij het begin.

De benodigdheden voor dobbelen

Om het dobbelspel te kunnen spelen, heeft u in ieder geval het volgende nodig:

  • Cadeaus: iedere speler neemt 2 á 3 cadeautjes mee. Meestal zijn dit kleine, ‘foute’ of praktische cadeaus. Jullie kunnen als gezelschap overigens ook kiezen voor tweedehands cadeaus. Hiervoor kiest u spullen uit huis, waar u niets meer mee doet. Denk aan woonaccessoires, spelletjes en/of boeken.
  • Dobbelstenen en spelregels: meestal zijn 2 grote dobbelstenen (van bijvoorbeeld foam of schuimrubber) voldoende. Ook zijn er speciale Sint-dobbelstenen waar de regels (die hierna worden uitgelegd) al opstaan. Anders handig om deze spelregels te printen of op te schrijven.
  • Een timer: voor de tweede ronde van het dobbelspel heeft u een timer nodig.
  • Sinterklaas lekkernijen: een sinterklaasviering is natuurlijk niet compleet zonder pepernoten, marsepein, taaitaaipoppen en andere lekkernijen. Op de website van Heel Holland Bakt vindt u ook een paar leuke Sinterklaas recepten om zelf iets te maken.

Zo werkt het spel

Voordat we van start gaan: officiële spelregels voor het dobbelspel zijn er niet, omdat het geen officieel bordspel is. Het spel kan dan ook op verschillende manieren gespeeld worden, maar hieronder leggen we één van de meest gebruikelijke varianten voor:

Stap 1: leg alle cadeaus bij elkaar

Aan het begin van het spel worden alle cadeaus in het midden van de tafel (of als een stapel op de grond) gelegd. De spelers zitten hier omheen zodat iedereen de cadeaus goed kan zien.

Stap 2: dobbelen tot alle cadeaus vergeven zijn (de eerste ronde)

Iedere speler mag om de beurt met de dobbelsteen gooien. Meestal mag de jongste beginnen. Elke worp staat voor een bepaalde actie. Vooraf wordt afgesproken wat elke worp betekent. Een veelgebruikte set van opdrachten ziet er bijvoorbeeld zo uit:

  1. U mag een cadeau van de stapel pakken. Pak dit alleen nog niet uit.
  2. Iedereen geeft zijn of haar cadeau aan de persoon links van zich.
  3. U mag een cadeau naar keuze wegpakken bij iemand anders.
  4. Iedereen geeft zijn of haar cadeau aan de persoon rechts van zich.
  5. Geef een cadeau van uzelf aan de persoon met de minste cadeaus. Heeft u geen cadeaus, dan heeft u ook niets weg te geven en gaat de beurt naar de volgende persoon.
  6. U mag een cadeau van de stapel pakken en het meteen uitpakken.

In de eerste ronde spelen jullie net zo lang door tot alle cadeaus van de stapel/tafel zijn gepakt. Sommige cadeaus zijn dan al uitgepakt, maar sommige nog niet. Dat maakt niet uit.

Stap 3: cadeaus afpakken en ruilen (de tweede ronde)

In deze (meest spannende) ronde is het leuk om te weten waar u voor speelt, dus iedereen mag het onuitgepakte cadeau voor zich uitpakken. Zet vervolgens een timer op 30 minuten (of indien gewenst langer of korter). Het spel gaat vervolgens verder bij degene die net aan de beurt was. De regels per worp zijn nu wel iets anders:

  1. De volgorde draait om. Degene die voor u aan de beurt was, mag weer gooien. Jullie spelen nu dus tegen de klok in, totdat er weer 1 gegooid wordt en het dobbelspel opnieuw draait.
  2. Geef een cadeau aan een ander. Heeft u geen cadeaus dan heeft u ook niets weg te geven en gaat de beurt naar de volgende persoon.
  3. U mag een cadeau naar keuze wegpakken bij iemand anders.
  4. De persoon die na u is, moet een beurt overslaan.
  5. Ruil met iemand een cadeautje naar keuze.
  6. Iedereen geeft zijn of haar cadeau(s) aan de persoon links van zich.

Stap 4: de buit (verdelen)

Zodra de tijd om is, mag u de cadeaus die voor u liggen houden. Er is wel één ongeschreven regel om het de rest van de avond (of dag) ook nog gezellig te houden: degene die veel cadeaus heeft, staat vaak wat af aan degene die weinig tot geen cadeaus heeft.

Sinterklaas
Lees ook: De vele verschijningsvormen van Sinterklaas en zijn gevolg

(Bron: vtwonen, Libelle, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie