Vrouw zet bril goed. Wat zijn signalen dat u een visueel hulpmiddel kunt gebruiken?

Aan deze signalen merkt u dat u een (lees)bril of lenzen nodig heeft

Lang niet iedereen wil toegeven dat ze een (lees)bril of lenzen nodig hebben. Toch zijn veel mensen er, nadat ze er eenmaal aan toe hebben gegeven, blij mee. In dit artikel zetten we signalen op een rij waaraan u kunt herkennen dat u een visueel hulpmiddel kunt gebruiken of een andere sterkte nodig heeft.

Vaak hoofdpijn? Dat kan door uw ogen komen

Heeft u regelmatig hoofdpijn na een lange dag waarop u zich veel heeft moeten focussen? Dat kan een duidelijk signaal zijn dat uw zicht achteruitgaat. Zelfs als uw zicht maar een beetje minder is geworden, kost dit veel extra energie met vermoeide ogen tot gevolg. Misschien knijpt u met uw ogen om goed te kunnen zien. Hoewel u dat misschien zelf niet eens doorheeft, kan de extra inspanning er wel voor zorgen dat u aan het eind van de dag hoofdpijn heeft.

Hoofdpijn kan ook ontstaan als u langdurig naar een beeldscherm kijkt, of dat nu voor werk is of omdat u helemaal in een serie zit. De hoofdpijn kan zelfs ontstaan als u urenlang een boek leest, waardoor u constant dichtbij kijkt. Daarom luidt het advies om na elke 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte te kijken. Als u regelmatig tranende ogen krijgt na het lezen van een boek of kijken naar een beeldscherm, kan dit ook een teken aan de wand zijn. Het kost uw ogen dan te veel energie om scherp te stellen, met traanogen tot gevolg.

Verziend of bijziend?

Heeft u moeite met het lezen van een boek of letters op uw telefoon of tablet? Dat kan wijzen op verziendheid, waarbij u beter in de verte ziet dan van dichtbij. Als u het boek regelmatig naar voren en vervolgens weer naar achteren beweegt om de letters scherper te zien, is dit ook een teken dat uw ogen moeite hebben met scherpstellen van dichtbij. Verziendheid komt relatief vaak voor bij senioren en wordt dan ouderdomsverziendheid genoemd. Een leesbril kan hier oplossing bij bieden. In een eerder artikel leest u of het in dat geval uitmaakt of u een goedkope of duurdere leesbril aanschaft.

Heeft u juist meer moeite met het scherp zien van objecten die wat verder weg staan? Of kunt u de ondertiteling van de televisie moeilijk lezen, terwijl het lezen van een boek geen enkel probleem vormt? Dan bent u mogelijk bijziend, waarbij u beter van dichtbij ziet dan in de verte. Deze zichtafwijking komt de laatste jaren steeds vaker voor bij jongeren. Dat komt doordat jongeren tegenwoordig minder buitenspelen en een hogere schermtijd hebben dan vroeger.

nieuwe bril
Lees ook: Wennen aan een nieuwe bril, zo lukt dat het snelst

Vaker knipperen of lichtgevoelig

Als u ineens vaker met uw ogen knippert of vaker in uw ogen wrijft, kan dit ook komen door een verminderd zicht. Soms gaat dit zo geleidelijk dat u het niet direct merkt. Dit geldt ook als u steeds slechter tegen fel of knipperend licht kunt. Slechter zicht kan er namelijk voor zorgen dat uw ogen lichtgevoeliger worden.

Verkeerde sterkte

Misschien herkent u de hierboven genoemde klachten, ondanks dat u al een bril of lenzen heeft. Het kan dan zo zijn dat uw bril niet meer de juiste sterkte heeft. Het is verstandig om in zo’n geval een afspraak te maken voor een oogmeting, wat toch al wordt aangeraden om elke 2 jaar te doen. In een eerder artikel leggen we uit hoe u zich kunt voorbereiden op een oogmeting voor een optimaal resultaat.

Als u nog geen visueel hulpmiddel heeft, maar bovengenoemde klachten wel herkent, dan kunt u evengoed een afspraak maken voor een oogmeting. Aan de hand van het resultaat hiervan zal de opticien of oogarts u adviseren over of u een (lees)bril of lenzen nodig heeft en zo ja, welke sterkte.

(Bron: Pearle, Telegraaf, Lensplaza en Eye Wish. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie