Schoonmaakmiddelen zijn niet oneindig houdbaar. Wanneer verliezen ze hun werking?

Schoonmaakmiddelen niet oneindig houdbaar: wanneer verliezen ze hun werking?

Bij eten en drinken zijn we vaak geneigd nauwlettend op de houdbaarheidsdatum te letten. Bij schoonmaakmiddelen zijn we dat een stuk minder. De meeste schoonmaakproducten zijn gelukkig best een poosje houdbaar, maar ze worden niet allemaal even vaak gebruikt. Het afwasmiddel maakt u heus wel tijdig op, maar geldt dit ook voor glasreiniger en ovenreiniger? Hoelang blijven schoonmaakmiddelen goed en kunt u ze na de houdbaarheidsdatum nog gebruiken?

Bewaar schoonmaakmiddelen op een donkere plek

Om te voorkomen dat schoonmaakmiddelen al op korte termijn hun effectiviteit verliezen, is het van belang ze op een goede plek te bewaren. Hiervoor is een donkere, droge omgeving meestal geschikt. Dit voorkomt grote temperatuurverschillen en mogelijke veranderingen in de samenstelling van het product. Hoewel het gootsteenkastje hier de uitgelezen plek voor lijkt te zijn, geldt dat niet voor alle producten. In een eerder artikel leggen we uit welke producten u veilig in het gootsteenkastje kunt bewaren en voor welke producten u beter een andere plek kunt zoeken.

Waarom hebben schoonmaakmiddelen een houdbaarheidsdatum?

Schoonmaakmiddelen die te lang in de kast blijven liggen, kunnen na verloop van tijd hun werking verliezen. De samenstelling kan veranderen en er kunnen desinfecterende stoffen verdampen. Voor de meeste schoonmaakmiddelen gaat de beperkte houdbaarheid pas in vanaf het moment dat de verpakking is geopend. Het is daarom van belang om eerst oude flessen of tubes op te maken alvorens u een nieuwe opent.

Lees ook: Make-up heeft een houdbaarheidsdatum: dit is waarom

Hoe weet ik of schoonmaakproducten nog goed zijn?

Op verschillende cosmetica- en schoonmaakproducten staat een PAO-symbool. U ziet dan een potje met daarop een getal gevolgd door de letter M en daarboven een zwevend deksel. Dit geeft een indicatie van hoe lang het product na opening te gebruiken is. Staat er ‘12M’ op het potje, dan zou het product na opening ervan ten minste 12 maanden, oftewel 1 jaar houdbaar moeten zijn.

Niet op alle producten staat zo’n duidelijke houdbaarheidsdatum en u weet waarschijnlijk ook niet altijd wanneer u een product heeft geopend. Daarnaast beïnvloeden andere factoren, zoals hoe goed u de fles of tube afsluit en de plek waar u het bewaart, ook de houdbaarheid. Daarom is het verstandig om, net als bij eten, te ruiken en kijken of het product nog goed is. Als u geen afwijkende textuur ziet en ook geen vreemde geur ruikt, is het schoonmaakmiddel waarschijnlijk nog goed te gebruiken.

Kan ik de producten nog gebruiken ná de houdbaarheidsdatum?

U hoeft de schoonmaakproducten niet meteen weg te gooien als de houdbaarheidsdatum is verlopen. Het kan echter wel zo zijn dat de producten minder goed werken waardoor ze nog wel vlekken verwijderen, maar niet meer alle bacteriën doden. Door de afnemende werking kan het nodig zijn om extra schoonmaakmiddel te gebruiken om het gewenste effect te bewerkstelligen.

Hoelang schoonmaakmiddelen houdbaar zijn, verschilt per product. Over het algemeen geldt dat producten met een antibacteriële werking na 1 jaar minder effectief worden en allesreiniger na 2 jaar. Schoonmaakproducten zonder vloeibare ingrediënten zijn doorgaans langer houdbaar, denk hierbij bijvoorbeeld aan poederreiniger die tot wel 5 jaar goed blijft.

(Bron: Archief, Radar en BCS Products. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie