Podcast tegel van de podcast Over de Muur

Over de Muur #2: ‘Over de Muur’

Precies 100 jaar na het overlijden van de stichter van de communistische Sovjet-Unie, Vladimir Lenin en 35 jaar na het vallen van de Berlijnse Muur onderzoekt journalist Ulrike Nagel in de podcast Over de Muur de rol die Nederland speelde in de militaristische staat in het Oosten. Daarnaast wil de in Oost-Berlijn opgegroeide Ulrike weten hoe het haar gevormd heeft en hoe de Duitse Democratische Republiek nog in haar zit. In aflevering 2: ‘Over de Muur’.

Over de Muur

In deze aflevering reist journalist Ulrike Nagel naar Berlijn om dieper in haar verleden te duiken. Samen met haar moeder bezoekt ze historische plekken zoals de socialistische begraafplaats en ontmoet ze oude vrienden. Langzaam onthult ze de donkere en complexe geschiedenis van de DDR. Ze vraagt zich af in hoeverre haar familie betrokken was bij het regime? Was de Stasi aanwezig in haar leven zonder dat ze het wist? De zoektocht naar antwoorden brengt zowel nieuwe inzichten als oude herinneringen boven water. Ook in Nederland zie je nog steeds de herinneringen aan de Koude Oorlog. Raphaël Smid neemt ons mee naar een bunker uit de Koude Oorlog in Gouda. Bij een nucleair conflict zou dit functioneren als militair commando centrum.

Beluister aflevering 2:

De podcast Over de Muur van Omroep MAX is te beluisteren via de gratis NPO Luister-app. Ga voor meer informatie en uitleg over podcasts naar maxvandaag.nl/podcast.

(Foto: © MAX)

Geef een reactie