Hoe controleert u of een ei goed is (en dus nog goed om te eten)?
Publicatiedatum: 16 november 2024
Regelmatig een ei bij het ontbijt, op brood voor de lunch of bij het avondeten. Een ei hoort erbij en dan wel één die goed is natuurlijk. Maar hoe weet u of u een goed exemplaar heeft? Dat is te controleren. We leggen u uit hoe u dat doet.
Verschillende methoden
Om te weten of een ei nog goed is, en dus verantwoord om te eten, is er een aantal manieren om dit te controleren. Op eieren uit de supermarkt of soms ook bij eieren rechtstreeks van de boer, staat een ten minste houdbaar tot-datum. Dat is een duidelijke richtlijn. Maar wat als deze datum er niet op staat of dat u twijfelt of het ei nog goed is, hoe controleert u dit dan? Door te ruiken, te kijken, te schudden en met behulp van water. Hieronder leggen we de verschillende manieren uit.
Controleer met water
Een manier om te checken of een ei nog goed is, is met behulp van water. Dit kan met een heel ei. Doe hiervoor in een glas koud water en leg het ei erin.
- Zinkt het ei en blijft het (op de zij) op de bodem liggen, dan is het een vers ei
- Gaat het naar de bodem, maar staat hij rechtop, dan is hij ook nog goed om te eten. Het ei is dan wel al wat ouder, dus wacht niet te lang
- Als het ei naar boven drijft, dan is het niet meer goed en moet u het niet meer eten
Het ei drijft naar boven omdat er lucht in de kamer zit. Deze lucht verdampt naar mate het ei ouder wordt. Er ontstaat dan een luchtzak wat het ei in het water naar de oppervlakte drukt.
Controleer door te schudden
Het klinkt gek, maar de versheid van een ei kunt u controleren door het te schudden. Niet hard, maar heel rustig. Neem het ei in de lengte, horizontaal, tussen duim en wijsvinger en schud dicht bij uw oor. Hoort u niets, dan heeft u een vers exemplaar te pakken. Hoort u een klotsend geluid, dan zit er veel lucht in het ei en dat duidt op een niet vers exemplaar. Deze kunt u dan beter niet meer eten of verwerken.
Ruiken en kijken of het ei vers is
Hierboven zijn methoden waarbij het ei heel blijft, maar u kunt het ook controleren op versheid als u het openbreekt. Want breekt u het ei open en komt er een zwavelachtige geur vanaf, dan is het beslist geen goed ei. Gebruik het niet en gooi direct weg. Een vers ei ruikt namelijk nagenoeg niet, het ruikt neutraal.
Of een ei wel of niet vers is, kunt u ook zien. Want een vers ei dat u breekt, heeft een mooie bolle dooier en stevig eiwit. Van een exemplaar dat niet vers is, is de dooier plat en het eiwit ziet er waterig (beetje als snot) uit.
Check de datum en bewaren
Zoals eerder gezegd staat op veel eieren een ten minste houdbaar tot (tht) datum op. Over het algemeen zijn eieren tot wel 4 weken na de legdatum houdbaar. Zit het ei tegen de datum aan en twijfelt u, dan kunt u één van bovenstaande methoden gebruiken. Hoe u ze het beste kunt bewaren, wel of niet in de koelkast, leest u hier. En of u ze dan beter in een eierdoos of eierrek kunt bewaren, leest u hier.
(Bron: Voedingscentrum, Metro, Libelle, RTL Nieuws, archief. Foto: Shutterstock)